Macron potešil Zelenského. Francúzske zbrojovky spustia výrobu na Ukrajine. Aké zbrane poskytnú?

Paríž podáva pomocnú ruku Kyjevu v oblasti vojenskej produkcie. Tri francúzske zbrojárske firmy rozšíria svoju výrobu tak, že fabriky postavia na ukrajinskom území. Informoval o tom minister obrany Sébastien Lecornu v rozhovore pre televíznu stanicu BFMTV. Spresnil, že prvé výrobné linky nových tovární by mohli spustiť svoju prevádzku už v lete tohto roku.

09.03.2024 17:45
debata (139)
Francúzsko dodalo Ukrajine stíhače (ruských) tankov
Video
Ľahké obrnené prieskumné kolesové vozidlá AMX-10 RC slúžia aj ako stíhače tankov. Viac vo videu francúzskeho ministerstva obrany.

Dva roky od začiatku ruskej invázie je to ďalší významný posun v politike šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona vo vzťahu k ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Nedávno francúzsky líder vyvolal rozruch výrokom, že nemožno vylúčiť vyslanie vojakov na Ukrajinu.

ide o pravdu, dzurinda Čítajte viac Dzurinda: Macron ohuruje rečami a Ukrajinci zomierajú

Lecornu povedal, že francúzske zbrojovky sa chystajú uzavrieť obchodné partnerstvo s ukrajinskými firmami. „Pôjde o drony, o pozemnú výbavu vojsk, o výrobu náhradných dielov a v budúcnosti možno o muníciu," konkretizoval minister. V rozhovore v televíznom štúdiu sa zmienil aj o samotných výrobcoch. Delaire vyrába drony a Arquus dodáva obrnené vozidlá. Nexter ponúka rôzny vojenský materiál využívaný v bojoch vo vzduchu, na zemi i na mori, zvlášť je známy produkciou delostreleckých granátov kalibru 155 mm (ukrajinská armáda sa sťažuje na ich nedostatok).

France Macron Čítajte viac Macron poslal Zelenskému za dva roky vojny toľko dôležitých granátov, že mu vystačili na desať dní bojov

O možnostiach zbrojárskej výroby na Ukrajine sa Lecornu nepochybne zaujímal pred tromi týždňami priamo v jednej francúzskej fabrike. Funguje pri obci Labège, má okolo sto zamestnancov. Podnik Delair existuje síce len od roku 2011, ale už mu patrí povesť špičkového výrobcu dronov na svetovej úrovni. Server La Dépêche pripomenul, že táto továreň už dostala objednávku na 150 dronov, ktoré Francúzsko pošle ukrajinským vojakom. Ide o dva typy diaľkovo ovládaných malých strojov, ktoré slúžia na monitorovanie terénu. Delair vyrába aj takzvané samovražedné drony. „Ukrajina má získať prvých sto kusov do tohto leta," uviedol La Dépêche.

Ako Ukrajinci proti Rusom. NATO cvičí na zákopovú vojnu
Video
Estónski a francúzski vojaci si počas cvičenia vyskúšali, ako chutí zákopová vojna. / Zdroj: NATO

Zmienené prieskumné drony majú označenie UX11 a DT26. Prvý model je naozaj miniatúrny, ako vyplýva z údajov Delairu na jeho webovej stránke: „Hmotnosť 1,4 kg, dolet do 59 km, časová výdrž 59 minút." DT26 vyrábajú v štyroch vyhotoveniach. Najťažší z týchto dronov váži 18 kg, vo vzduchu dokáže byť takmer tri hodiny. Komunikačný rozsah týchto štyroch strojov dosahuje 30 km – 50 km.

Prišli, videli, víťazia. Rusov ničia francúzske húfnice Caesar
Video
Francúzske húfnice Caesar v nasadení. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Kým Delair počíta v tomto roku s obratom okolo 20 miliónov eur, naopak, Nexter sa ročne približuje až k miliarde eur. V prípade Arquusu je to približne 420 miliónov eur. (Čistý zisk všetkých troch spoločností vyzerá výrazne nižšie.) La Dépêche podotkol, že firma Arquus už pred niekoľkými mesiacmi naznačila, že by mohla vyrábať aj na Ukrajine. Konkrétne ide o obrnené transportéry značky Mk3. Ich odolnosť je zvlášť prispôsobená proti hrozbe pozemných mín a proti rôznym improvizovaným výbušným zariadeniam. Posádka týchto transportérov sa môže skladať z dvanástich vojakov.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Volodymyr Zelenskyj #Ukrajina Francúzsko