Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

Ukrajinské schopnosti odrážať intenzívne ruské útočné operácie na východe Ukrajiny sa zhoršili a zrejme sa budú naďalej v blízkej budúcnosti zhoršovať, ak budú trvať prieťahy s americkou vojenskou pomocou, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

16.04.2024 10:10
debata (20)

Rusko by podľa amerických analytikov mohlo dokázať využiť materiálny nedostatok v ukrajinskej armáde vo svoj prospech a dosiahnuť významnejšie územné zisky, najmä západne od už dobytého mesta Bachmut.

Útok ukrajinských dronov na ruské letecké základne
Video
Ukrajine sa pri použití dronov v noci 5. apríla 2024 podarilo zničiť najmenej šesť lietadiel na leteckej základni Morozovsk, ďalších osem poškodili. / Zdroj: Twitter/Anton Heraščenko

Ukrajinské problémy s nedostatkom munície sú natoľko závažné, že ukrajinskí vojaci pri Bachmute a Avdijivke na východe Ukrajiny môžu vypáliť maximálne päť delostreleckých granátov na každých desať granátov vystrelených ruskými silami a niekedy aj menej, poznamenal v nedeľu podľa ISW veliteľ ukrajinského zoskupenia Chortycia Nazar Vološyn. Ukrajinské delostrelectvo je však presnejšie, tvrdí Vološyn.

Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...
Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...
+12Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar v najbližších týždňoch. Mesto leží západne od Bachmutu.

Vojna na Ukrajine, ruskí vojaci, armáda, streľba, Rusi, regrúti Čítajte viac Oporný bod Doneckej oblasti - Časiv Jar. Rusom urýchli dobývanie mesta ukrajinský nedostatok munície

Výpadok americkej pomoci sa znateľne podpisuje na fronte, upozorňujú dlhodobo ukrajinskí predstavitelia aj západné médiá. Balík vo februári schválil Senát USA, ale republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho odmieta predložiť na hlasovanie v Kongrese. Návrh sa týka zahraničnej pomoci a okrem viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu zahŕňa aj financie pre iných amerických spojencov, vrátane Izraela. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson ale v pondelok uviedol, že Kongres bude tento týždeň prerokúvať finančnú pomoc Izraelu a Ukrajine oddelene.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vojna na Ukrajine #delostrelecká munícia