Oporný bod Doneckej oblasti - Časiv Jar. Rusom urýchli dobývanie mesta ukrajinský nedostatok munície

Ruské armádne velenie sa podľa analytikov z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) bude pri dobýjaní Časiv Jaru v Doneckej oblasti snažiť využiť to, že sa Ukrajina potýka s kritickým nedostatkom munície. Vďaka tomu môžu Rusi postupovať rýchlejšie ako počas operácií pri Bachmute, ktorý ovládli vlani v máji po mnohých mesiacoch krvavých bojov, alebo pri Avdijivke, ktorá padla do ich rúk tento rok vo februári.

15.04.2024 11:31 , aktualizované: 12:42
debata (14)
Ukrajinský tank sa vrhol do súboja proti trom ruským
Video
Tankový duel sa odohral na avdijivskom fronte. / Zdroj: Telegram / ButusovPlus

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v nedeľu povedal, že Rusko má v pláne Časiv Jar ovládnuť do 9. mája, keď sa v krajine tradične konajú oslavy víťazstva v druhej svetovej vojne nad nacistickým Nemeckom. „Z toho vyplýva, že ruské vojenské velenie zrejme predpokladá, že pretrvávajúci kritický nedostatok munície, s ktorým sa Ukrajina potýka, umožní ruským jednotkám získať Časiv Jar rýchlejším tempom ako Bachmut a Avdijivku,“ uvádza ISW vo svojej pravidelnej správe o situácii na bojisku počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Olexandr Syrskyj Čítajte aj Syrskyj: Ukrajinci sa zahryzli do krajiny, no Rusov je násobne viac. Putin chce ovládnuť Časiv Jar do osláv 9. mája

Pripomínajú, že pri obrane týchto dvoch miest Ukrajinci nemali na rozdiel od bojov o Časiv Jar toľko zviazané ruky významným nedostatkom delostreleckej munície a prostriedkov protivzdušnej obrany, ktoré sú kľúčové pre ukrajinskú obranu. Analytici z ISW zároveň pripomínajú, že ruské jednotky doteraz postúpili až do štvrti Novyj na juhovýchode mesta a že Moskva v minulosti stanovovala nerealistické ciele ohľadom ruského postupu.

Ukrajinská agentúra Unian informuje o postupe Ruska za posledný deň pri dvoch obciach – práve pri Časiv Jari a tiež pri Novobachmutivke, odvoláva sa pritom na informácie ukrajinského projektu DeepState, ktorý má blízko k ukrajinskej armáde. Agentúra zároveň podotkla, že je potrebné počkať na oficiálne správy o situácii z generálneho štá­bu.

Ten ráno vo svojom pravidelnom hlásení o vývoji bojov oznámil, že blízko Bachmutu odrazili ukrajinskí vojaci desať ruských útokov pri niekoľkých obciach vrátane pri Časive Jari. Odrazenie ruských útokov hlásia tiež pri obciach ležiacich južnejšie, okrem iného pri Novobachmutivke, ktorá sa nachádza neďaleko Avdijivky. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...
Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...
+12Regrúti z 3. útočnej brigády trénujú v...

Časiv Jar je dôležitý oporný bod ukrajinskej armády v Doneckej oblasti. Jeho prípadné obsadenie by ruským jednotkám umožnilo vystupňovať útoky na asi 25 kilometrov vzdialený Kramatorsk. Kramatorsk a neďaleký Slovjansk sú jedny z posledných veľkých miest v Donbase kontrolovaných Kyjevom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Olexandr Syrskyj