Chorváti netradične v stredu rozhodujú o novom parlamente, krajine hrozí slovenská cesta

V Chorvátsku otvorili v stredu ráno volebné miestnosti. Približne 3,73 milióna voličov má právo vyberať celkovo 151 poslancov do národného parlamentu. TASR o tom informuje na základe agentúr AP, DPA a HINA.

17.04.2024 08:35
plenkovič Foto: ,
Úradujúci premiér Chorvátska Andrej Plenkovič na zhromaždení svojej strany v Záhrebe, v nedeľu 14. apríla 2024.
debata (9)

Predvolebnú kampaň poznačilo ostré súperenie medzi prezidentom Zoranom Milanovičom a premiérom Andrejom Plenkovičom. Chorvátsky prezident mesiac pred voľbami prekvapivo oznámil, že sa bude uchádzať o post premiéra. Zasiahli však sudcovia ústavného súdu, podľa ktorých bol tento krok protiústavný.

Uviedli, že prezident nemôže kandidovať na post predsedu vlády, zúčastniť sa na parlamentných voľbách ani viesť kampaň v prospech žiadnej strany, pokiaľ predtým neodstúpi. Milanovič to odmietol, otvorene ignoroval súd a pokračoval v kampani v prospech ľavicovej aliancie.

Ide o veľa

Posledné prieskumy verejnej mienky dávajú strane konzervatívneho premiéra Plenkoviča, Chorvátskemu demokratickému spoločenstvu (HDZ), náskok pred Milanovičovou opozičnou Sociálnodemokra­tickou stranou Chorvátska (SDP).

Vo voľbách ide o veľa. Ak HDZ zostane pri moci, krajina si udrží relatívnu politickú stabilitu a bude pokračovať v prozápadnom kurze podpory Ukrajiny v boji proti Rusku. Úspech SDP by ju mohol nasmerovať k víťazstvu v júnových voľbách do Európskeho parlamentu a v decembrových prezidentských voľbách. Otriaslo by to dlhou dominanciou HDZ v politike a potenciálne by otvorilo priestor pre silnejší proruský vplyv v krajine, podobne ako v Maďarsku a na Slovensku.

UN General Assembly Croatia Čítajte viac Chorvátsky prezident nemôže kandidovať v parlamentných voľbách, rozhodol súd

Voľby sa konajú v čase, keď Chorvátsko zápasí s najvyššou mierou inflácie v eurozóne, nedostatkom pracovných síl, nelegálnou migráciou a správami o rozsiahlej korupcii.

Chorvátski voliči mali ísť k voľbám pôvodne na jeseň tohto roka. Pozorovatelia sa však domnievajú, že Plenkovič, ktorý mal v parlamente pred jeho rozpustením v marci len tesnú väčšinu, chcel predčasnými voľbami predísť hrozbe ďalšieho poklesu popularity.

Volebné miestnosti zatvoria o 19.00 h. Prvé výsledky by mali zverejňovať od 21.00 h a budú ich aktualizovať v priebehu noci.

Chorvátsky Sabor pozostáva zo 151 poslancov, z ktorých 140 volia v desiatich volebných obvodoch, ôsmich volia príslušníci národnostných menšín vo volebnom obvode 12 (traja srbskí poslanci a piati poslanci zastupujúci iné menšiny) a troch voliči bez bydliska v Chorvátsku vo volebnom obvode 11, ktorý prakticky pokrýva celý svet. V tomto obvode začali voľby v pondelok ráno chorvátskeho času v Austrálii a v utorok vo viacerých európskych krajinách.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #parlamentné voľby #Zoran Milanovič #Andrej Plenkovič