Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?" O mesiac neskôr Jevgenij Prigožin vyvolal bezprecedentnú ozbrojenú vzburu s požiadavkou, aby šéf Kremľa odvolal ministra obrany a náčelníka generálneho štábu. Sergej Šojgu teraz padol a experti nevylučujú, že ho môže nasledovať aj Valerij Gerasimov.

13.05.2024 18:11 , aktualizované: 14.05.2024 10:10
Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov / Foto:
Končiaci ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov
debata (11)

Služobne najstarší minister, ktorý odslúžil v ruských vládach tri desaťročia (najskôr riadil rezort pre mimoriadne situácie a posledných dvanásť rokov ministerstvo obrany), prichádza o svoj post po rošáde v silových štruktúrach. Vladimir Putin sa ho rozhodol nahradiť doterajším prvým podpredsedom vlády, ekonómom Andrejom Belousovom.

Šojguovi ako cenu útechy ponúkol kreslo tajomníka bezpečnostnej rady Ruska, ktoré uvoľní Nikolaj Patrušev. Tento ďalší dlhoročný Putinov súputník tiež z funkcie, ktorú zastával šestnásť rokov, neodchádza bez odškodného. Jeho syna, doterajšieho ministra poľnohospodárstva, šéf Kremľa povýšil na podpredsedu vlády.

VIDEO: Prigožin kričí na šéfov ruskej armády.

Video

Šojguovi, armádnemu generálovi, ktorý v armáde nikdy neslúžil, Prigožin vyčítal nekompetentnosť a rozbujnenú korupciu v rezorte. Rozkrádanie astronomických súm z vojenského rozpočtu úrady priznali pred dvoma týždňami zatknutím a obvinením námestníka ministra obrany Timura Ivanova. Odvtedy sa v kremeľských kuloároch šepkalo, že tento úplatkársky škandál môže zaplatiť svojím miestom vo vláde aj samotný minister.

Pravda, šéf vagnerovcov sa z tejto satisfakcie už radovať nemôže. Dva mesiace po vzbure počas letu z Moskvy do Petrohradu zahynul pri výbuchu lietadla, čo mnohí analytici označili za zjavný trest za rebéliu.

VIDEO: Rusko zvyšuje výrobu munície. Takto to vyzerá v jednom zo závodov.

Video

„Putin je veľmajster serióznej úrovne. Ukazuje sa, že po konfrontácii Prigožin – Šojgu a Prigožinovej vzbure sa dospelo k tomuto záveru: treba odstrániť oboch – jedného rýchlo a tvrdo, a druhého jemne a postupne,“ napísala na Telegrame celebritná moderátorka Xenia Sobčaková, dcéra zosnulého starosta Petrohradu, niekdajšieho Putinovho mentora, ktorá má rozsiahle informačné zdroje v prostredí ruskej politickej elity.

Andrej Belousov (65) je od roku 2020 šéfom... Foto: SITA/AP, Vyacheslav Prokofyev
Rusko vláda Andrej Belousov Andrej Belousov (65) je od roku 2020 šéfom ruských železníc a od 7. mája 2024 vicepremiérom vlády pre ekonomiku. Vladimir Putin ho po týždni presunul na post ministra obrany. Tam vystrieda dlhoročného Putinovho spojenca Sergeja Šojgu, ktorý sa stal predsedom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie a Putinovou pravou rukou pre zbrojársky priemysel.

Na kádrové zmeny mal ruský vládca teraz ideálnu príležitosť. Minulý týždeň Putin začal svoj piaty prezidentský mandát. Pri tejto príležitosti vláda podáva ústavou predpísanú demisiu. Premiéra Michaila Mišustina a väčšinu ministrov sa šéf Kremľa rozhodol potvrdiť vo funkciách.

APTOPIX Russia Putin Inauguration Čítajte viac Čo možno čakať od kremeľského vládcu po piatej korunovácii?

Zaujalo azda len meno nového šéfa energetiky Sergeja Civileva. Doterajší guvernér bohatého sibírskeho regiónu Kemerovo je totiž s hlavou štátu rodinne spriaznený. Jeho manželka Anna, za slobodna Putinová, je praneterou šéfa Kremľa. O dcéru nedávno zosnulého Putinovho bratranca bolo aj doposiaľ dobre postarané. Vlastní 70 percent akcií jedného z najväčších ruských podnikov na ťažbu uhlia Kolmar. Kontrolný balík v roku 2012 kúpila za výhodných podmienok od miliardára Gennadija Timčenka, ktorý má povesť dôverníka a jedného z osobných pokladníkov Putina.

Dosadenie príbuzného do vlády je ale len kuriozita oproti zásadnej kádrovej zmene v silovom rezorte. Tá ihneď vyvolala vlnu dohadov nielen o tom, prečo sa na ňu Putin odhodlal, ale aj špekulácií, čo sleduje rozhodnutím zveriť ministerstvo obrany nevojakovi v tretí rok pokračujúcej vojny proti Ukrajine.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) rozhodnutie dosadiť na čelo ministerstva obrany skúseného ekonóma signalizuje, že Putin sa chystá na zdĺhavú vojnu na Ukrajine a konfrontáciu s NATO, na čo potrebuje ďalšiu mobilizáciu ruskej ekonomiky a zbrojného priemyslu. „Putin má zrejme v úmysle využiť Belousove skúsenosti z vlády, aby prepojil federálnu ekonomickú politiku s agendou ministerstva obrany, a plne tak mobilizoval ruský obranný priemysel vo väčšom meradle a na dlhší čas a integroval ho s domácou hospodárskou politikou. Takto vzniknú podmienky na komplexnejšiu hospodársku mobilizáciu, čo svedčí o tom, že Kremeľ pokračuje v prípravách na zdĺhavú vojnu na Ukrajine,“ píše ISW.

Skúsenosti doterajšieho prvého vicepremiéra z rôznych ekonomických postov a jeho podiel na viacerých projektoch inovácie a vývoja dronov v rámci zbrojného priemyslu znamenajú pre vedenie aparátu ruského ministerstva obrany dobrú správu, usudzujú americkí experti. Rezort pod Šojguovým vedením čelil obvineniam z korupcie na vysokých miestach a byrokratickej ťažkopádnosti a bol neustále pod paľbou kritiky vplyvných ruských vojenských blogerov.

Vladimir Putin a Sergej Šojgu na snímke z 9.... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
šojgu, putin Vladimir Putin a Sergej Šojgu na snímke z 9. mája 2024.

Belousov má povesť efektívneho technokrata a podľa dobre informovaných zdrojov sa teší priazni Putina. Jeho dôraz na technologické inovácie a zvýšenie produkcie ruských zbrojárskych firiem, a to najmä dronov, bude pre ruské vojnové úsilie mimoriadne prínosný, predpovedá ISW. Pripomína tiež, že Belousov vlani v januári oznámil dokončenie projektu pre bezpilotné systémy. V jeho rámci bolo vyčlenených v prepočte sedem miliárd eur s cieľom vyrobiť do roku 2030 každých dvanásť mesiacov 32-tisíc kusov bojových dronov.

Bezprostredne po tom, čo sa správa o výmene ministra obrany v nedeľu večer rozšírila, sociálne siete zaplavili početné sarkastické vtipy. „Gerasimov, kde je Šojgu?“ pýta sa zosnulý zakladateľ vagnerovskej žoldnierskej armády na jednom z memečiek, ktoré sa šíria internetom.

Putinovci Čítajte viac Putin si na pohreb bratranca pred voľbami nenašiel čas. Jeho deti ale kráľovsky zaopatril

Politologička Tatiana Stanovaja sa domnieva, že hlavnou intrigou je teraz to, či Valerij Gerasimov zostane náčelníkom generálneho štábu. Zároveň je presvedčená, že vymenovanie Šojgua do bezpečnostnej rady ukazuje Putinov skutočný postoj k tejto inštitúcii.

„Je to odpoveď všetkým, ktorí ju považovali takmer za tieňový kabinet. Bezpečnostná rada sa stáva odkladiskom pre Putinove bývalé kľúčové postavy – ktoré nemožno pustiť, ale nie je ich kde umiestniť,“ napísala zakladateľka think-tanku R.Politik na Telegrame a pripomenula prípad bývalého prezidenta a premiéra Dmitrija Medvedeva, pre ktorého šéf Kremľa po odvolaní z čela vlády zriadil novú funkciu podpredsedu bezpečnostnej rady.

Viacerí pozorovatelia predpovedajú, že po príchode civilistu na čelo ministerstva obrany, ktorý sa bude zjavne prednostne venovať ekonomickým otázkam a nie aktuálnemu vývoju na fronte, sa postavenie skúseného šéfa generálneho štábu ešte upevní. Americký vojenský analytik Rob Lee však pripúšťa, že na tomto poste dôjde k zmene. „Neprekvapilo by ma, keby ho Belousov nahradil niekým populárnejším a získal tak náčelníka generálneho štábu, ktorý mu bude vďačiť za svoju funkciu,“ napísal Lee na bývalom Twitteri (X). Pripomenul tiež, že Putin si už v roku 2007 vybral za ministra obrany Anatolija Serďukova, bývalého šéfa daňového úradu bez skúseností s riadením ozbrojených síl, aby v armáde uskutočnil nepopulárne reformy.

Paralely medzi Belousovom a Serďukovom zvyšujú pravdepodobnosť personálnych zmien vo vedení armády, predpovedá vojenská expertka Dara Massicotová z Carnegie Endowment. Za favoritov pri tom označila bývalého veliteľa vzdušných síl Sergeja Surovikina, bývalého námestníka ministra obrany, predtým Putinovho ochrankára a súčasného tulského gubernátora Alexeja Ďumina i veliteľa vzdušných síl Michaila Teplinského.

Úvahy o tom, že Ďumin by sa mohol stať náčelníkom generálneho štábu sa ale už v utorok ukázali ako nepresné. Tulský gubernátor rovnako ako doterajší tajomník bezpečnostnej rady Ruska Patrušev sa totiž ocitli na zozname reorganizovaného tímu prezidentskej administrácie. Obaja sa podľa oficiálneho kremeľského portálu Kremlin.ru stali poradcami prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #minister obrany #Valerij Gerasimov #vojna na Ukrajine #Nikolaj Patrušev #Andrej Belousov