Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

Počet obetí víkendových povodní a zosuvov studenej lávy zo sopky na západe Indonézie stúpol na 41. Ďalších 17 ľudí je nezvestných, uviedol v pondelok predstaviteľ tamojšieho úradu pre zvládanie katastrof, informovala agentúra AFP.

13.05.2024 18:18
indonézia, sopka, záplavy Foto: ,
Na snímke vľavo indonézske mesto Agam na Západnej Sumatre po prudkých záplavách. Na snímke vpravo výbuch sopky Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky. 13. 5 2024
debata

Niekoľkohodinový silný dážď spôsobil, že sa z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek v sobotu večer valili veľké sopečné kamene na dva okresy na ostrove Sumatra. Studená láva, známa aj ako lahar, je zmes sopečného popola a vody. Zo svahov sopky sa spúšťa pôsobením zrážok.

Záchranári naďalej pátrajú po 17 nezvestných, z toho po troch v okrese Agam a po 14 v Tanah Datar. Povodne zastihli najviac tieto oblasti, v ktorých žijú státisíce ľudí, informovali úrady. Počet evakuovaných osôb nie je známy.

Indonézia je počas obdobia dažďov náchylná na zosuvy pôdy a záplavy, pripomína AFP. V roku 2022 bolo pri záplavách na ostrove Sumatra evakuovaných približne 24 000 ľudí a zahynuli dve deti. Environmentálni aktivisti vinia zo zhoršenia podmienok odlesňovanie spôsobené ťažbou dreva.

Sopka Ibu vyvrhla k oblohe hustý popol a sopečné mraky

V indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok vybuchla Sopka Ibu a asi päť minút z krátera chrlila k oblohe hustý sivý popol a tmavé oblaky až do výšky 5 000 metrov, informovala agentúra AP.

„Sopečné otrasy sú stále intenzívne, takže existuje potenciál pre budúcu erupciu,“ povedal Hendra Gunawan, šéf Centra pre vulkanológiu a geologické riziká. Sopka s nadmorskou výškou 1325 metrov leží na severozápade ostrova Halmahera.

Sopka / Erupcia / Ruang / Čítajte viac Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola

Po piatkovej erupcii centrum zvýšilo stupeň pohotovosti pre sopku z druhého na tretí v štvorstupňovej stupnici. Tým sa rozširuje ohrozenú oblasť, ktorú treba opustiť. Miestne úrady pripravili evakuačné stany, zatiaľ však nebol vydaný žiadny príkaz na evakuáciu.

Úrady tiež odporučili obyvateľom a turistom, aby sa vyhli okruhu 5 kilometrov od krátera sopky Ibu. Na jej severnej strane žije v tomto okruhu viac ako 13.000 ľudí, povedal Gunawan.

Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov sa rozprestiera na rozsiahlom súostroví v juhovýchodnej Ázii s veľkou seizmickou a vulkanickou aktivitou. Na svojom území má 120 aktívnych sopiek. Nachádza sa na tichomorskom „Ohnivom kruhu“, kde sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #indonézia #sopka #výbuch sopky