Potopenie ruských elitných lodí neostalo bez odozvy. Rusko odvolalo vrchného veliteľa námorníctva

Moskva odvolala vrchného veliteľa ruského námorníctva Nikolaja Jevmenova, uvádzajú ruské servery Izvestija a Fontanka s odvolaním sa na svoje zdroje. Na jeho miesto podľa nich už nastúpil admirál Alexandr Moisejev, ktorý velil Severnej flotile a teraz má titul dočasného vrchného veliteľa. Ruská armáda sa k zmenám vo velení zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

10.03.2024 20:21
debata (61)
Cezar Kunikov, choď na... Ukrajinci Rusom zničili ďalšiu loď
Video
Ukrajinské ozbrojené sily v spolupráci s vojenskou rozviedkou v Čiernom mori potopili ruskú výsadkovú loď Cezar Kunikov. Zdroj: Ukrajinská vojenská rozviedka

Hoci je Jevmenov na webe ruského ministerstva obrany stále vedený ako vrchný veliteľ námorných síl, na svoj post sa už nevráti, píše Fontanka, podľa ktorej bolo rozhodnutie už komunikované na najvyšších úrovniach armády.

Jevmenov stál na čele ruského námorníctva od roku 2019. Moisejev od júna 2018 necelý rok velil ruskej Čiernomorskej flotile, kým bol v máji 2019 prevelený do čela Severnej flotily.

Ruská čierno(pod)morská flotila má o člena viac. Ukrajinci potopili Sergeja Kotova
Video
Ukrajinské námorné drony zničili hliadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily pri okupovanom Krymskom polostrove.
Cezar Krymskij veter Čítajte viac Ukrajinská dominancia na mori: Zoznam potopených ruských lodí je stále dlhší

Ruskojazyčný server BBC poznamenal, že ruské námorníctvo v Čiernom mori od začiatku invázie vojsk Moskvy na Ukrajinu utrpelo ťažké straty. Zatiaľ najhorším zásahom bolo potopenie krížnika Moskva v apríli 2022, vlani a tento rok ukrajinské ozbrojené sily potopili plavidlá triedy Ropucha – Novočerkassk a Cezar Kunikov.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine