Pellegrini rokoval s Orbánom. Pre Slovensko je dôležité ďalšie fungovanie V4, vyhlásil

Pre Slovenskú republiku je dôležité ďalšie fungovanie Vyšehradskej štvorky, vyhlásil v pondelok v rámci pracovnej návštevy Maďarska predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom maďarského Národného zhromaždenia Lászlóom Kövérom.

11.03.2024 13:55 , aktualizované: 17:20
debata (76)
Pellegrini a Orbán aj o vojne na Ukrajine
Video

Pellegrini podčiarkol, že v oblastiach, kde nachádzajú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko zhodu, sa to ukázalo ako veľmi prospešné.

Predseda slovenského parlamentu podotkol, že obyvatelia krajín krajín V4 predstavujú skoro desať percent všetkého obyvateľstva Európskej únie. „Preto názory tak Slovenska, ako aj Maďarska a ďalších našich susedov musia znieť výraznejšie aj na pôde EÚ,“ dodal.

Pellegrini označil rokovania s Kövérom za otvorené a priame. „Zjednocujeme sa pri pohľade na boj s nelegálnou migráciou. Obaja ochraňujeme svoju vlastnú časť schengenskej hranice,“ spresnil predseda NR SR, ktorý vyjadril vďaku Maďarsku za podiel na ochrane vzdušného priestoru Slovenska.

Pellegrini a Kövér o spoločných záujmoch Slovenska a Maďarska
Video

Slovenskí policajti podľa jeho slov pomáhajú brániť maďarsko-srbskú hranicu. S predsedom maďarského parlamentu sa zhodli na tom, že Slovensko a Maďarsko nikdy nebudú súhlasiť s povinným prerozdeľovaním migrantov.

„Zhodli sme na na podobnom postupe vo vzťahu k vojenskému konfliktu na Ukrajine. Aj keď je v tomto konflikte agresorom Rusko, ktoré zaútočilo na Ukrajinu, nesmieme rezignovať na snahu čo najskôr ukončiť každodenné zabíjanie vojakov aj civilistov,“ poznamenal Pellegrini a zopakoval, že SR za žiadnych okolností nevyšle ani jedného vojaka na Ukrajinu.

V4, Peter Pellegrini, Markéta Pekarová Adamová, Miloš Vystrčil Čítajte aj Pellegrini v Prahe na V4: S Ukrajincami sme mali priateľské rokovania, naše vojenské možnosti sa vyčerpali

Kövér vyzdvihol zhodu s Pellegrinim v otázkach budúcnosti EÚ, napríklad v otázke ďalšieho rozširovania Únie o krajiny juhovýchodnej Európy, ktoré je potrebné urýchliť. „Na druhej strane máme podobné názory aj na zmeny fungovania EÚ a jej štruktúr. Trváme na tom, že EÚ musí byť rámcom spolupráce suverénnych rovnocenných krajín,“ dodal.

Predseda maďarského parlamentu pripomenul, že okrem spoločnej histórie spájajú Maďarsko a Slovensko aj záujmy a predstava o budúcnosti. Pellegrinimu preto ponúkol okrem parlamentnej spolupráce aj spoluprácu po voľbách do Európskeho parlamentu na straníckej úrovni v mene vládnej strany Fidesz, v ktorej je Kövér predsedom republikovej rady.

Peter Pellegrini o spolupráci vo V4 i situácii na Ukrajine
Video

Pellegrini absolvoval v pondelok jednodňovú pracovnú návštevu Maďarska, v rámci ktorej sa stretol aj s prezidentom Tamásom Sulyokom a premiérom Viktorom Orbánom.

Orbán: Maďarsko aj Slovensko presadzujú mier

Maďarsko aj naďalej bude presadzovať politiku mieru a je potešiteľné, že tak robí aj Slovensko, vyhlásil v pondelok maďarský premiér Orbán po stretnutí s Pellegrinim. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou Orbán v tlačovom vyhlásení uviedol, že Maďari so znepokojením sledujú, že umierajú státisíce ľudí, pribúdajú vdovy a siroty, pričom nevidno, kedy sa táto vojna skončí.

Orbán Pellegrinimu sľúbil, že Maďarsko v budúcnosti urobí všetko pre to, aby bolo Slovensku dobrým susedom a navrhol mu spoluprácu v záujme budovania mieru.

zväčšiť Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini... Foto: TASR/DUNA/MTI/Tibor Illyes
Pellegrini, Orbán Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (vľavo) si podáva ruku s maďarským premiérom Viktorom Orbánom (vpravo) počas ich stretnutia 11. marca 2024 v Budapešti.

Politici hovorili aj o suverenite, ktorú v rámci Európskej únie obaja považujú za nutnú. Preto odmietajú snahy Bruselu o odobratie práva veta.

Orbán pripomenul, že s Pellegrinim mohol spolupracovať aj v časoch, keď zastával funkciu ministerského predsedu. „V období nášho spoločného vládnutia sa zmenšila vzdialenosť medzi oboma národmi, utužovalo sa priateľstvo a našli sa spoločné body, na ktorých je možno budovať dobré susedské vzťahy,“ dodal.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #V4 #Peter Pellegrini #László Kövér