Pellegrini v Prahe na V4: S Ukrajincami sme mali priateľské rokovania, naše vojenské možnosti sa vyčerpali

V Prahe sa konal parlamentný summit krajín V4, rozšírený aj o Ukrajinu. Slovensko podľa Petra Pellegriniho bude Ukrajine pomáhať v iných oblastiach, nie vojensky.

29.02.2024 11:19 , aktualizované: 16:33
V4, Peter Pellegrini, Markéta Pekarová Adamová,... Foto: ,
Predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo) prichádza na summit predsedov parlamentov krajín V4 a Ukrajiny, kde ho víta predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová a predseda českého Senátu Miloš Vystrčil.
debata (95)

Predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo „si dovolí“ hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Vyhlásil to po skončení parlamentného summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe. Dodal, že ak sa do fungovania V4 začnú vnášať rozpory v dôsledku iných pohľadov vlád na určité veci, je to začiatok jej konca, informuje pražská spravodajkyňa TASR.

Pellegrini o V4 aj o situácii na Ukrajine
Video

„Je mi trochu ľúto, že Slovensko je kritizované len za to, že – hoci veľmi intenzívne pomohlo vojensky od začiatku konfliktu a patrilo medzi prvé krajiny, ktoré pomohli vojenskou technikou a aj dnes všetkými možnými prostriedkami, ktoré má ešte k dispozícii, Ukrajine pomáha – si dovolíme hovoriť o tom, že by bolo potrebné aspoň sa pokúsiť vyvolať nejaké diplomatické riešenie tohto vojnového konfliktu,“ povedal Pellegrini.

Zdôraznil, že SR od začiatku stojí na strane Ukrajiny, ale po dvoch rokoch konfliktu je situácia v slepej uličke. Vyjadril obavu, že ak sa krajiny budú sústrediť len na vojenské riešenie konfliktu, o rok skonštatujú, že sa situácia výrazne nezmenila.

Šéf slovenského parlamentu hovoril aj o budúcnosti V4. Podľa jeho slov na rokovaní všetci politici potvrdili, že chcú na tejto úrovni spolupracovať naďalej. Ide podľa neho o špecifický región, ktorého hlas by mal v Európe zaznievať výraznejšie.

„Ak sa do fungovania V4 začínajú vnášať nejaké rozpory z titulu rôznych politických názorov alebo rozdielnych pohľadov jednotlivých vlád na špecifické veci, to je začiatok konca, a to sme tu predtým nikdy nemali,“ vyhlásil Pellegrini. V4 bola podľa neho založená a má slúžiť na zjednocovanie názorov tam, kde krajiny nachádzajú zhodu. Tam, kde ju nenachádzajú, si podľa jeho slov každá krajina môže prezentovať vlastný názor, ale nikdy to nesmie mať dôsledky na fungovanie celého konceptu.

Predstavitelia ukrajinského parlamentu podľa Pellegriniho nevyvodzovali žiadne dôsledky z výrokov slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna. Povedal to po rokovaní na parlamentnom summite Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

„Nie sú takí malicherní, aby nejaké dve slová, ktoré človek použije v rýchlosti ako reakciu, možno nie úplne vhodne, aby z toho vyvodzovali nejaký dôsledok, vôbec nie. Naopak,“ povedal Pellegrini s tým, že predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc a prístup vlády v tých oblastiach, na ktorých sa dohodli premiéri SR a Ukrajiny.

„Ja som pána predsedu informoval, že Slovensko vyčerpalo svoje vojenské možnosti, takže bude pokračovať v tých oblastiach, o ktorých sme hovorili dávno – demilitarizácia, resp. odmínovanie, aby som bol presný, humanitárna pomoc, technická pomoc, asistencia Ukrajine pri prístupových rokovaniach,“ uviedol predseda NR SR.

Doplnil, že pokračovať budú aj všetky komerčné dodávky a zvýšená produkcia munície na Slovensku pre Ukrajinu. „Myslím si, že to bolo veľmi priateľské a srdečné rokovanie,“ dodal Pellegrini.

Fico pred plánovaným stretnutím s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode koncom januára dostal na tlačovej konferencii otázku, či nechce ísť do Kyjeva a vidieť tam vojnu osobne. Odpovedal, že v Kyjeve vojna nie je a „je tam absolútne normálny život“. Vysvetlil, že ozbrojený konflikt je lokalizovaný na východe a juhovýchode Ukrajiny.

Dva formáty rokovaní

Zástupcov zákonodarných zborov privítala v Lichtenštajnskom paláci predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová a predseda Senátu Miloš Vystrčil. Slovensko na stretnutí zastupuje predseda NR SR Peter Pellergini, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Stretnutie premiérov V4 v Prahe - tlačová beseda
Video

Zástupcovia parlamentov sa zišli už v stredu na pracovnej večeri v sídle českého Senátu. Do hlavného mesta ČR na dvojdňové stretnutie pricestoval predseda poľského Sejmu Szymon Holownia, predsedníčka poľského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská, podpredseda Národného zhromaždenia Maďarska Csaba Hende a tiež predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Pellegrini do Prahy priletel priamo z pracovnej návštevy Írska, preto na stredajšiu galavečeru zhruba hodinu meškal.

Štvrtkový summit je rozdelený do dvoch častí. Najskôr budú politici rokovať len vo formáte V4, a to o spolupráci krajín v oblasti ekonomickej, energetickej a migračnej politiky. Druhá časť summitu sa týka ruskej agresie na Ukrajine, preto sa uskutoční v rozšírenom formáte aj s jej zástupcami.

Hosťujúca ČR prizvala Stefančuka podľa vyjadrenia českého parlamentu „s ohľadom na mimoriadne geopolitické dianie“. Šéfka snemovne dodala, že je podľa nej dôležité niektorým politikom pripomenúť, že agresiu na Ukrajine rozpútalo Rusko, ktorého režim je zodpovedný za smrť tisícov nevinných ľudí. Vystrčil pred summitom podotkol, že názory krajín na agresiu na Ukrajine sú rozdielne, ale politici sú tu preto, aby spolu komunikovali a hľadali riešenie.

V utorok sa v Prahe v rámci platformy V4 stretli predsedovia vlád. Podľa českého premiéra Petra Fialu sa zhodli na spolupráci v oblasti energetiky a poľnohospodárstva či boja s nelegálnou migráciou, ale rozdeľuje ich postoj k vojne na Ukrajine. Zatiaľ čo ČR a Poľsko chcú Kyjev naďalej podporovať aj vojensky, SR a Maďarsko to odmietajú. Fiala však ocenil zhodu politikov na tom, že ruská agresia na Ukrajine je porušením medzinárodného práva a že napadnutému štátu je potrebné pomáhať.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Peter Pellegrini