Izraelské sily vykonali ďalšie nálety vo východnom Libanone

Izraelské sily v pondelok vykonali vzdušné nálety neďaleko mesta Baalbek na východe Libanonu. Ide v poradí o druhé údery Izraela v tejto oblasti od začiatku ostreľovania na izraelsko-libanonskej hranici. Podľa agentúry AFP o tom informovali dva nemenované bezpečnostné zdroje, píše TASR.

11.03.2024 22:50
libanon, hizballáh Foto: ,
Libanonské militantné hnutie Hizballáh od začiatku vojny v Gaze začalo podnikať útoky na pohraničné oblasti Izraela. Ten na to reagoval odvetnými údermi.
debata (3)

Libanonské militantné hnutie Hizballáh od začiatku vojny v Gaze, ktorá vypukla vlani v októbri, začalo podnikať útoky na pohraničné oblasti Izraela. Ten na to reagoval odvetnými údermi.

Izraelské útoky sa doposiaľ sústreďovali najmä na prihraničné oblasti na juhu Libanonu. V posledných týždňoch sa rozšírili aj do oblastí ďalej na sever od spoločnej hranice oboch krajín.

Izrael však koncom februára prvýkrát vykonal údery aj vo východnom Libanone, pri ktorých zahynuli dvaja členovia Hizballáhu. „Izraelské lietadlá zacielili na bývalú budovu Hizballáhu neďaleko fakultnej nemocnice Dar al-Amál“ západne od Baabelku, uviedol pre agentúru AFP nemenovaný zdroj. Dodal, že Izrael vykonal ďalší nálet na skladisko neďaleko tohto mesta. Tieto údery potvrdil aj ďalší bezpečnostný zdroj.

Libanon Izrael Čítajte aj Vojna sa môže z Pásma Gazy rozšíriť na Blízky východ, varuje komisár OSN

Agentúra AFP píše, že Baalbek v údolí Bikáa je baštou Hizballáhu hraničiacou s vládou kontrolovanými oblasťami Sýrie. Sýrska vláda patrí medzi hlavných spojencov Hizballáhu.

Od začiatku ostreľovania zahynulo na libanonskej strane hranice najmenej 316 ľudí, väčšinou militantov Hizballáhu, ale aj 53 civilistov, vyplýva z bilancie zostavenej AFP. Izraelská armáda eviduje desiatich mŕtvych vojakov a siedmich civilistov.

Hizballáh opakovane tvrdí, že zastaví útoky na Izrael iba v prípade dosiahnutia prímeria vo vojne v Pásme Gazy. Izraelský minister obrany Joav Galant však nedávno vyhlásil, že akékoľvek prímerie v Gaze nezmení cieľ Izraela, ktorým je vytlačiť Hizballáh z oblastí na juhu susedného Libanonu – silou alebo rokovaním.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Libanon #Hizballáh