Vojna sa môže z Pásma Gazy rozšíriť na Blízky východ, varuje komisár OSN

Vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas by mohla vyvolať na Blízkom východe širší konflikt. Upozornil na to v pondelok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, ktorý prirovnal situáciu k sudu s pušným prachom.

04.03.2024 14:38
Libanon Izrael Foto: ,
Pracovníci civilnej ochrany kontrolujú horiaci sklad po izraelskom leteckom útoku na priemyselnú zónu v meste Ghazieh, na juhu Libanonu 19. februára 2024.
debata (12)

Podľa Türka je nevyhnutné spraviť všetko pre zamedzenie širšieho vzplanutia situácie. „Vojna v Gaze už aj tak vygenerovala nebezpečné dosahy do susedných krajín,“ uviedol Türk v správe pre Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC).

„Som hlboko znepokojený, že v tomto sude s prachom môže akákoľvek iskra viesť k širšiemu vzplanutiu. To by malo dôsledky pre všetky krajiny na Blízkom východe a aj pre mnohé ďalšie mimo neho,“ uviedol Türk.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video

Navzájom prekrývajúce sa núdzové a nebezpečné situácie pritom podľa neho spôsobujú, že riziko rozšírenia konfliktu je veľmi reálne. „Vojenská eskalácia na juhu Libanonu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh a inými ozbrojenými skupinami je mimoriadne znepokojujúca,“ uviedol Türk.

Poukázal pritom na to, že v Libanone bolo v jej dôsledku zabitých už takmer 200 ľudí a približne 90 000 osôb je tam vnútorne vysídlených. „Incidenty, pri ktorých v rámci útokov zahynuli civilisti vrátane detí, ako aj zdravotníci a novinári, musia byť dôsledne vyšetrené,“ vyzval komisár.

Vojna v Pásme Gazy vypukla vlani v októbri po útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zahynulo približne 1160 ľudí. Militanti okrem toho uniesli aj rukojemníkov, pričom sa predpokladá, že zhruba 130 z nich je stále v Pásme Gazy.

Benjamin Netanjahu Čítajte viac Netanjahu: Izrael nebude kapitulovať pred bludnými požiadavkami Hamasu

Odvetné vojenské akcie Izraela a pozemná ofenzíva v Pásme Gazy si podľa tamojších úradov vyžiadali za necelých päť mesiacov už vyše 30 000 obetí.

Türk v globálnej správe tiež upozornil na porušovanie základných ľudských práv v oblasti Sin-ťiang a v Tibete zo strany Číny a vyzval ju, aby to zmenila a implementovala odporúčania jeho úradu a iných ľudskoprávnych organizácií. Türk pritom čelí kritike, že nevystupuje proti Číne dostatočne dôrazne v súvislosti s jej dodržiavaním ľudských práv.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Blízky východ #Pásmo Gazy #útok na Izrael