Otec nezaistil zbraň, matka ignorovala duševné problémy. V USA prvýkrát odsúdili rodičov masového vraha

Rodičov tínedžera, ktorý vraždil na škole v americkom štáte Michigan, v utorok odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia za neúmyselné zabitie.

09.04.2024 20:45
debata (1)

Ich v súčasnosti 17-ročný syn Ethan zastrelil v novembri 2021 štyroch spolužiakov a ďalších zranil na strednej škole v Oxford Township asi 50 kilometrov severne od Detroitu.

Chcel zabíjať ako útočník z Prahy. Policajné komando zasiahlo
Video
V noci po streľbe na pražskej fakulte zavolal neznámy človek na policajnú linku, aby oznámil, že chce čin napodobniť a zabíjať. Navštívilo ho policajné komando. / Zdroj: Polícia ČR

Počas samostatných súdnych procesov sa manželia Crumbleyovci zodpovedali z toho, že nezabránili vraždám, otec nemal zabezpečene uloženú strelnú zbraň a matka ignorovala synove problémy s duševným zdravím. Ide o prvý prípad v USA, keď súd potrestal rodičov masového vraha.

Ethan Crumbley so svojimi právnikmi v piatok 8.... Foto: SITA/AP, Carlos Osorio
Michigan, streľba v škole, Ethan Crumbley Ethan Crumbley so svojimi právnikmi v piatok 8. decembra 2023 v Pontiacu, v americkom štáte Michigan. Rodičia študentov zabitých na Oxfordskej strednej škole v Michigane opísali v piatok utrpenie zo straty svojich detí, keď sudca zvažoval, či si Crumbley si odpyká doživotný trest za masovú streľbu v roku 2021.

Podľa výpovede matky jej muž kúpil synovi zbraň ako predčasný vianočný darček. Ona ho nasledujúci deň vzala na strelnicu. Len niekoľko dní potom tínedžer touto zbraňou vraždil.

Fínsko / Poliisi / Čítajte aj Motívom streľby žiaka na základnej škole vo Fínsku bola šikana

Niekoľko hodín pred útokom zavolali chlapcových rodičov do školy pre kresby s násilnými motívmi. Po rozhovore s výchovným poradcom odmietli syna vziať zo školy domov a odišli. Chlapec sa vrátil do triedy a neskôr začal strieľať zo zbrane, ktorú si priniesol v ruksaku.

Pre veľký počet smrteľných incidentov so strelnými zbraňami v Spojených štátoch, do ktorých sú zapojení mladí ľudia, sa zvyšuje tlak aj na potrestanie ich rodičov, pretože svojim deťom uľahčujú prístup k strelným zbraniam.

Michigan, streľba v škole, Ethan Crumbley Čítajte aj Tínedžer dostal doživotie, v Michigane zabil pred rokom štyroch spolužiakov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #michigan #masová streľba