Tínedžer dostal doživotie, v Michigane zabil pred rokom štyroch spolužiakov

Súd v piatok odsúdil na doživotie šestnásťročného chlapca, ktorý vlani zastrelil štyroch a zranil ďalších spolužiakov na škole v americkom štáte Michigan, uviedla agentúra AP.

09.12.2023 08:47
Michigan, streľba v škole, Ethan Crumbley Foto: ,
Ethan Crumbley so svojimi právnikmi v piatok 8. decembra 2023 v Pontiacu, v americkom štáte Michigan. Rodičia študentov zabitých na Oxfordskej strednej škole v Michigane opísali v piatok utrpenie zo straty svojich detí, keď sudca zvažoval, či si Crumbley si odpyká doživotný trest za masovú streľbu v roku 2021.
debata (4)

Streľba sa odohrala vlani v novembri na strednej škole v obci Oxford Township približne 50 kilometrov severne od Detroitu. Strelná zbraň, ktorou vtedy ešte 15-ročný Ethan Crumbley útočil, patrila jeho otcovi.

Sudca Kwame Rowe zamietol žiadosti obhajcov o kratší trest a zabezpečil, aby Crumbleymu nebolo umožnené podmienečné prepustenie z väzenia.

Chvíľu predtým, ako sa tínedžer dozvedel rozsudok, sa ospravedlnil za masovú streľbu a zaviazal sa, že sa za mrežami zmení. „Moje činy boli to, čo som sa rozhodol urobiť. Nemohol som sa zastaviť. … Som naozaj zlý človek. Urobil som hrozné veci,“ povedal.

Doživotné tresty pre tínedžerov sú v štáte Michigan neobvyklé, pretože americký najvyšší súd a najvyšší súd štátu predtým rozhodli, že násilné činy mladistvých musia byť posudzované odlišne ako u dospelých.

Crumbley v októbri priznal vinu vo všetkých 24 bodoch obžaloby vrátane terorizmu a vraždy prvého stupňa. Tínedžer predtým nemal v škole problémy so správaním. V deň incidentu sa však správal podozrivo. Iba niekoľko hodín pred útokom zavolali jeho rodičov do školy pre kresby s násilnými motívmi.

Po rozhovore s výchovným poradcom odmietli syna vziať zo školy domov a odišli. Chlapec sa následne vrátil do triedy a neskôr začal strieľať zo zbrane, ktorú si priniesol v ruksaku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #michigan #streľba na škole #masová streľba