VIDEO: Terminátor na Ukrajine: ruský tank bol zničený novým autonómnym zabijakom

Viac ako dve tretiny ruských tankov, ktoré ukrajinská armáda v ostatných mesiacoch zničila, majú na svedomí drony lietajúce z pohľadu prvej osoby, čiže FPV drony. Kyjev navyše plne rozvíja technológiu autonómneho dronu, ktorý nepotrebuje pilota a sám si vyhľadá svoj cieľ.

10.04.2024 11:30
debata (16)
Útok autonómneho dronu - nová technológia zlikvidovala ruský tank
Video
Video od ukrajinského dobrovoľníka Serhiiho Sternenka zverejnené 20. marca demonštruje novú technológiu - útočný dron s automatickým rozpoznávaním cieľa, ktorý nevyžaduje ľudského pilota. / Zdroj: Twitter / Serhii Sternenko

Video od ukrajinského dobrovoľníka Serhiiho Sternenka zverejnené 20. marca demonštruje novú technológiu – útočný dron s automatickým rozpoznávaním cieľa, ktorý nevyžaduje ľudského pilota. Niečo podobné sme zatiaľ mali možnosť vidieť v sci-fi filme Terminátor. Teraz sa technológia autonómneho zabíjania plne rozvíja a realizuje na rusko-ukrajinskom fronte, píše magazín Forbes.

Brave1, bojový robot, D-21–11, vojna na Ukrajine Čítajte aj Početná prevaha Rusov? Ukrajina mobilizuje armádu robotov

Video ukazuje zničenie ruského tanku pomocou takéhoto dronu. Stroj letel na cieľ v podmienkach aktívneho potlačenia ruskými systémami elektronického boja. Dron to nezastavilo a podarilo sa mu dokončiť svoju prácu. Druhý prieskumný dron zaznamenáva zásah FPV. Desať sekúnd po dopade otrasie tank zvnútra prudší sekundárny výbuch a skonči v plameňoch.

Nie je to prvýkrát, čo sa tento typ technológie použil. Sternenko zbiera prostriedky na výrobu tisícky takýchto zabijakov, čo naznačuje prechod k masovej výrobe.

FPV drony zvyčajne strácajú komunikáciu, keď sa blížia k cieľu a klesnú pod horizont rádiovej komunikácie. Kvalifikovaní operátori dokážu zabezpečiť, aby dron skončil v cieli. Automatické navádzanie tento problém odstraňuje.

"Hunter, "brigádny generál z ukrajinskej...
Nový dron Sea Baby „Avdiivka“ počas prezentácie...
+4Nový dron Sea Baby „Avdiivka“ počas prezentácie...

Systém, ktorý Sternenko predvádza, sa javí ako poloautomatický v tom zmysle, že cieľ identifikuje a označí ako prvý človek. Od toho je však len krátky krok k plne automatickým systémom, ktoré si automaticky zisťujú, lokalizujú a identifikujú ciele, vysvetľuje Forbes.

Roj ukrajinských dronov verzus ruský tank
Video
Ako ukrajinské drony zničili ruský tank. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Viac ako dve tretiny ruských tankov, ktoré ukrajinská armáda v ostatných mesiacoch zničila, majú na svedomí drony lietajúce z pohľadu prvej osoby, čiže FPV drony, píše Kyiv Independent s odvolaním sa na predstaviteľa Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). To podľa neho možno naznačuje zvýšené spoliehanie sa na bezpilotné lietadlá uprostred kritickej situácie Ukrajiny s nedostatkom munície.

cessna, bezpilotné lietadlo, dron, vojna na Ukrajine, Tatársko Čítajte aj Nečakaný zásah hlboko v Rusku značí obrat v schopnostiach Ukrajiny. Čím zaútočili v tyle nepriateľa?

FPV drony sú lacné na výrobu a môžu presne nalietavať na ciele. Majú schopnosť ničiť oveľa drahšie vojenské vybavenie. Podľa ministra strategického priemyslu Oleksandra Kamyšina Ukrajina v decembri minulého roka vyrobila 50-tisíc bezpilotných lietadiel FPV, pričom uviedol, že cieľom Ukrajiny je masívne zvýšiť produkciu bezpilotných lietadiel na desaťtisíce mesačne.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...

Ukrajina v súčasnosti čelí kríze muničných zásob. Nedostatok spôsobený oneskorením americkej pomoci výrazne ovplyvnil výkonnosť ukrajinských ozbrojených síl, vrátane územných strát v Avdijivke. Nedostatok munície prinútil ukrajinskú armádu používať bezpilotné lietadlá FPV pri vykonávaní protitankových útokov.

Takéto ukrajinské útoky však nie sú vždy účinné. Sú vybavené lacnými kamerami, čo sťažuje zameriavanie v noci alebo pri oblačnom počasí. Drony často nesú podomácky vyrobenú muníciu, ktorá občas vybuchne počas letu alebo zlyhá pri zasiahnutí cieľa.

Na druhej strane, Rusku dochádzajú obrnené vozidlá a strata početnej výhody v tomto type výzbroje by mohla Moskve v budúcnosti sťažiť vedenie útočných operácií.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #ruská armáda #vojna na Ukrajine #vojenské drony