Početná prevaha Rusov? Ukrajina mobilizuje armádu robotov

Ukrajina pokračuje v tom, čo jej prináša úspechy. Krajina nastavila tempo robotiky na bojisku a efektívne využíva nízkonákladové bezposádkové alternatívy tradičných bojových systémov s posádkou. Obrancom možno chýba vzdušná sila, ale ich bezpilotné drony spôsobujú zmätok v ruských rafinériách. Ukrajina prakticky nemá žiadne námorníctvo, ale jej flotila bezpilotných člnov spôsobuje značné straty ruským lodiam a prelomila námornú blokádu Čierneho mora. A ukrajinské FPV drony, pretvorili bojisko na novú podobu. Ukrajinskí inžinieri nachádzajú ďalšie kreatívne riešenia.

22.03.2024 14:30
debata (46)
Ukrajinský dron Dieťa mora terorizuje ruskú Čiernomorskú flotilu
Video
Rusom v Čiernom mori spôsobuje Ukrajine značné straty. Silnou zbraňou Kyjeva sú morské drony ako Sea Baby (Morské dieťa). Plavidlo unesie 850 kg výbušnín, má maximálnu rýchlosť 90 km/h a dosah 1 000 km. Je navrhnuté tak, aby sa dalo len ťažko zachytiť radarom. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Organizácia United24 oznámila, že dostala do sériovej výroby viaceré typy vojenských pozemných robotov. Uviedla, že po dlhom výberovom konaní nakúpi stovky špecializovaných robotov pre úlohy vrátane boja, logistiky, kladenia mín a odmínovania. Takéto roboty sme mali predtým možnosť vidieť len v malom meradle. Teraz to môže signalizovať veľký posun, píše portál Forbes.

Vojenské roboty, ovládané na diaľku, sú známe ako Uncrewed Ground Vehicles (bezpilotné pozemné vozidlá) alebo UGV. Majú za sebou dlhú históriu a začalo sa s nimi experimentovať už v období druhej svetovej vojny. Rusi nasadili svoje Teletanky pri invázii na Fínsko v roku 1939 – 40. Snažili sa ich využiť proti opevneniam, ktoré boli nebezpečné pre pechotu a vo výzbroji mali plameňomet. Neexistovala žiadna kamera, takže operátor musel mať tank na dohľad. Projekt bol po niekoľkých mesiacoch ukončený, lebo boli nespoľahlivé.

Nemecko nasadilo Goliáša „pásové mínové vozidlo“, miniatúrny tank nesúci 60 kilogramov trhaviny na kamikadze útok. Nemci sa ale obávali rádiovej interferencie a straty signálu, preto k nemu viedol dlhý drôt. Bolo vytvorených niekoľko tisíc kusov, ale opäť neboli efektívne.

Americká armáda s UGV experimentovala desaťročia, ale nikdy ich nepoužila v boji. Robot SWORDS/Talon bol poslaný do Iraku v roku 2008, ale nikdy nebol nasadený. Rusi sa snažili zapojiť do boja roboty Uran-9 v Sýrii v roku 2018, ale ukázali sa ako neefektívne. Opäť zlyhala komunikácia, vysvetľuje Forbes.

Zatiaľ čo vzdušné drony sú na bojisku všadeprítomné, pozemné roboty napredujú pomaly. Väčšina dronov dokáže lietať a dokonca sa vyhýbať prekážkam pomocou autopilota. Pri samoriadiacich autách je bezpečnosť automatizovanej jazdy stále veľkým problémom. Technológia však rýchlo napreduje. Ukrajina bola pred inváziou v roku 2022 centrom high-tech startupov a má značné odborné znalosti v oblasti robotiky a automatizácie.

Čo ukrajinské drony zbadajú, to Rusom zničia
Video
Ukrajinci naďalej v boji proti ruskej okupácii využívajú drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Roboty pochádzajú z ukrajinskej platformy Brave1, technologického klastra, ktorý spolupracuje s obranným priemyslom. Prináša nové nápady a spája ich s potenciálnymi investormi. Platforma tvrdí, že sa pozreli na približne 140 konceptov UGV, z ktorých 50 bolo testovaných v reálnych bojových podmienkach. Z nich 14 bolo schválených, uvádza Forbes.

„Naším hlavným cieľom je minimalizovať ľudskú účasť na bojisku,“ povedala začiatkom tohto mesiaca pre magazín Focus Nataliia Kušnerská, prevádzková riaditeľka Brave1. „Toto zachráni životy a zdravie ukrajinských vojakov… Pozemné robotické systémy nastolia ďalšiu zmenu hry tejto vojny. Toto je naša asymetrická odpoveď na početnú prevahu nepriateľa,“ dodala.

Bolo odhalených niekoľko detailov o tom, aké roboty sa vyrábajú a aká bude ich úloha. Niekoľko predchádzajúcich videí na sociálnych sieťach ukazujú už nasadené bojové roboty. Patrí medzi ne jeden z kamikadze UGV, ktorý likviduje most pomocou demolačnej nálože. V ďalšom videu UGV ťahá dlhý reťazec prepojených protitankových mín TM-62, aby ich umiestnil do cesty ruského postupu, bez toho, aby vystavil sapérov nepriateľskej paľb­e.

V januári Mychajlo Fedorov, minister pre digitálnu transformáciu a expert na drony, predstavil D-21–11 z Brave1. Jedná sa o robustnú štvorkolesovú platformu s vežou, na ktorej je namontovaný guľomet. Robota opisuje ako vhodného na prieskumné, obranné a útočné operácie. Bez veže môže fungovať ako nosič nákladu.

Ratel S, prvýkrát videný vlani v októbri, je menší kolesový robot, ktorý môže buď položiť protitankové míny, alebo slúžiť ako kamikaze robot. Má tichý elektrický motor a dosah približne päť kilometrov. Pri rýchlosti až 24 kilometrov za hodinu odnesie 35-kilogramový náklad. Väčší Ratel M je nákladný nosič s kapacitou 250 kilogramov, ktorý sa už používa na prepravu zásob na frontové pozície. Videá ukazujú testy tohto typu robota na evakuáciu zranených.

Nie všetky systémy sú roboti v tradičnom slova zmysle. Jedným zo zariadení predstavený vo vyhlásení United24 je diaľkovo ovládaný guľomet. Tieto zariadenia boli už predtým spozorované. Na videu z mája minulého roka, používa operátor herný ovládač, pomocou ktorého strieľa na cieľ. Nové zbrane vyzerajú ako významný upgrade, chránené pancierovým plášťom pre guľomet a kompaktnými, nastaviteľnými nohami. Izraelský Smash Hopper je komerčná verzia tejto technológie, ale pointou United24 je ponúkať nízkonákladové domáce riešenia, píše portál Forbes.

Pár stoviek bojových robotov situáciu nezvráti. Ale pár nápadov, ktoré fungujú najlepšie, môžu prerásť do sériovej výroby tisícov strojov. Rovnako ako v prípade ukrajinskej flotily bezpilotných dronov, ktorá sa z malých začiatkov výrazne rozrástla, ich bojové UGV môžu určiť tempo budúcich bitiek.

Vojna spustila masívnu výrobu dronov na Ukrajine

Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony

Fotogaléria
Ukrajinskí vojaci spúšťajú dron na ruské...
Ukrajinskí vojaci s dronom neďaleko Avdejevky v...
+16Ukrajinský vojak neďaleko Bachmutu kontroluje...
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kyjev #robotika #robot #drony #vojna na Ukrajine