Ďalší útok v Sydney: Biskupa a veriacich pobodali počas kázne

Viacero osôb utrpelo v pondelok zranenia pri útoku počas bohoslužby na predmestí austrálskeho mesta Sydney. Austrálska polícia v súvislosti s útokom v asýrskom pravoslávnom chráme zadržala 15-ročného chlapca.

15.04.2024 14:19 , aktualizované: 18:22
pobodanie kňaza, útok nožom, omša, Sydney Foto:
Viacero osôb utrpelo v pondelok zranenia pri útoku počas bohoslužby v austrálskom meste Sydney.
debata (17)

Úradujúci zástupca komisára štátu Nový Južný Wales Andrew Holland spresnil, že zadržaný má zranenú ruku. Agentúra AFP dodala, že tínedžer je momentálne na bezpečnom mieste, keďže útok v chráme vyvolal v miestnej komunite nepokoje, uvádza TASR.

Tamojšie médiá informovali, že pred Chrámom Dobrého pastiera sa po útoku zhromaždil dav ľudí, pričom niektorí útočili na kostol i na vozidlá zasahujúcej záchrannej služby. Podľa agentúry AFP zranenia pri útoku utrpel biskup asýrskej pravoslávnej cirkvi aj ďalší duchovný. Oboch previezli do nemocnice.

sydney Čítajte viac Útočník, ktorý ubodal v Sydney šesť ľudí, sa podľa polície zameral na ženy

Scéna útoku bola natočená a odvysielaná naživo na youtubovom kanáli asýrskej cirkvi, ktorá práve vysielala svoju bohoslužbu. Na záberoch vidno muža, ktorý sa približuje k oltáru, dvíha pravú ruku a biskupa niekoľkokrát udiera nejasne rozlíšiteľným predmetom, čo medzi veriacimi vyvolalo paniku a krik. Na pomoc mu pribehlo viacero ľudí. Niekoľko z nich sa pri tom zranilo.

AFP dodala, že sydneyská štvrť Wakeley, kde sa útok odohral, je centrom malej komunity asýrskych kresťanov, z ktorých mnohí utiekli do Austrálie pred prenasledovaním a vojnou v Iraku a Sýrii.

K útoku vo Wakeley došlo len dva dni po tom, čo bolo v nákupnom centre v Sydney zabitých šesť ľudí. Útočníka neskôr zastrelil policajt. Podľa AFP neexistuje žiadny náznak, že tieto dve udalosti navzájom súvisia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #útok nožom