Ján Čarnogurský v online rozhovore: Poradie kandidátov ešte zamiešajú debaty

Skúsenosti z minulých prezidentských volieb na Slovensku, ale aj posledných v Česku ukazujú, že záverečné televízne a rozhlasové a online diskusie dokázali zamiešať poradím," odpovedal prezidentský kandidát Ján Čarnogurský v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk na otázku, či sa pre nízke preferencie kandidatúry nevzdá.

14.02.2014 01:00 , aktualizované: 11:24
Ján Čarnogurský, prezidentský kandidát Foto: ,
Ján Čarnogurský diskutoval s čitateľmi Pravda.sk
debata (17)

„Nespomínate si, že ja som ako prvý na Slovensku vytýčil heslo, že chceme samostatnú stoličku a hviezdičku v EÚ?“ reagoval Čarnogurský na otázku, či nemá problém s tým, že nikdy nebol za samostatné Slovensko. „Mečiar síce vyhlasoval zvrchovanosť a Ústavu SR, ale mimo EÚ. Viete si predstaviť, ako by dnes SR vyzeralo, keby bolo mimo EÚ?“ dodal.

Na otázku, ako by spolupracoval s vládou Roberta Fica, najmä v zahraničnopo­litickej oblasti, odpovedal: „Podľa ústavy prezident republiky je hlavou štátu a má iné právomoci než predseda vlády. Nielen v zahraničnej politike by som si toho bol vedomý a spolupracoval by som s každou vládou, pretože mi to ukladá ústava a bolo by to v záujme Slovenska. V zásadných rysoch súhlasím so zahraničnou politikou Ficovej vlády a Miroslav Lajčák viac odbočuje od konštruktívnej spolupráce Slovenska s Ruskom, než by človek očakával od absolventa moskovskej vysokej školy.“

Vo voľbách si verí a kandidatúry sa nevzdá. „Skúsenosti z minulých prezidentských volieb na Slovensku, ale aj posledných v Česku ukazujú, že záverečné televízne a rozhlasové a online diskusie dokázali zamiešať poradím kandidátov. Takže ideme do toho!“

Ján Čarnogurský (1944) založil a viedol KDH od roku 1990 do roku 2000, potom ho vystriedal Pavol Hrušovský. Bol predsedom vlády SR aj ministrom spravodlivosti. V roku 2000 odišiel z politiky a založil si advokátsku kanceláriu.

Čarnogurský po odchode z funkcie šéfa strany bol jeden čas aj členom predsedníctva KDH, neskôr už len radovým členom, a jeho vplyv postupne v hnutí slabol. Záujem kandidovať na úrad prezidenta oznámil vlani. V októbri minulého roku sa pre mnohých neodmysliteľná tvár KDH rozhodla hnutie opustiť. Čarnogurský vyhlásil, že jedna strana nemôže mať dvoch kandidátov.

„Nebolo by to poctivé voči voličom,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie. Zdôraznil, že bolo jeho povinnosťou nájsť riešenie, ktoré bude zohľadňovať jeho záväzok voči občanom, že bude kandidovať ako občiansky kandidát. Aj naďalej však uvíta podporu členov KDH. Ako podotkol, ani sám pred sebou sa však nepokúšal o vysvetlenie, prečo ho hnutie na úrad prezidenta nepodporilo.

Ján Čarnogurský získal od občanov viac ako 24-tisíc podpisov. Vyhlásil, že chce byť prezidentom pre všetkých občanov. Zároveň chce zabrániť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer), ktorý tiež kandiduje za prezidenta SR, ovládnuť Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Čarnogurský #online rozhovor prezidentské voľby 2014