Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AP.

28.03.2024 21:38
Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc Foto: ,
Palestínčania čakajú na humanitárnu pomoc na pláži v meste Gaza 25. februára 2024
debata (5)

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy počas jeho vojenskej operácie v Gaze, ktorú začal po útokoch Hamasu zo 7. októbra minulého roka. Izrael to dôrazne popiera.

gaza Čítajte viac Gallant: Izrael neukončí vojnu proti Hamasu, kým nebudú oslobodení rukojemníci

MSD vo svojom právne záväznom predbežnom opatrení nariadil Izraelu, aby „bezodkladne“ podnikol kroky na zabezpečenie „nerušeného poskytovania naliehavo potrebných základných služieb a humanitárnej pomoci“ vrátane potravín, vody, paliva a zdravotníckeho materiálu.

Taktiež nariadil Izraelu, aby okamžite zabránil armáde podniknúť akékoľvek kroky, ktoré by mohli poškodiť práva Palestínčanov podľa dohovoru OSN o genocíde.

Súd Izrael vyzval, aby do mesiaca podal správu o plnení nariadení. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí sa k rozhodnutiu bezprostredne nevyjadrilo.

gaza Čítajte viac Írsko sa pridá k súdnemu podnetu JAR proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze

Juhoafrická republika opakovane žiadala MSD v Haagu, aby Izraelu nariadil opatrenia na zastavenie „rozsiahleho hladomoru“ spôsobeného jeho ofenzívou v Gaze. Izrael požiadavky Juhoafrickej republiky odsúdil ako „poburujúce“ a „morálne neprijateľné“ a upozornil, že v Pásme Gazy umožňuje aj humanitárne iniciatívy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #Medzinárodný súdny dvor #izraelsko - palestínsky konflikt