Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce. Uviazli v nej zrejme aj europoslanci

Vyšetrovanie, ktoré vedú české spravodajské služby kvôli ruskej propagandistickej sieti, ktorá mala platiť úniových politikov, je veľmi znepokojujúce. Povedal to holandský premiér Mark Rutte s tým, že prípadom sa zaoberajú aj holandské spravodajské služby. České úrady uviedli, že boli peniaze poskytnuté politikom v Holandsku, Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Maďarsku a Poľsku výmenou za šírenie ruskej propagandy, informoval holandský denník NL Times.

29.03.2024 12:54 , aktualizované: 21:08
debata (59)

Obvinenia sa zrejme týkajú aj europoslancov. Šéfka liberálnej frakcie v Európskom parlamente (EP), francúzska europoslankyňa Valérie Hayerová, už vyzvala predsedníčku europarlamentu k okamžitému začatiu vnútorného vyšetrovania prípadu.

Putin Čítajte viac Tucker Carlson o Putinových slovách: Jedna z najhlúpejších vecí, akú som kedy počul

„Ukazuje sa, aké vysoké je riziko zahraničného zasahovania,“ vyhlásil Rutte pred štvrtkovým rokovaním vlády. „Ide o hrozbu pre našu demokraciu, pre naše slobodné voľby, pre našu slobodu slova, pre všetko,“ dodal.

Holandský minister vnútra Hugo de Jonge a ministerka obrany Kajsa Ollongrenová uviedli, že nebudú zverejňovať mená politikov, ktorí mali získavať peniaze z Ruska. Ako dodali, že záležitosť teraz prešetrujú holandské spravodajské služby.

Ukrajina voľby parlamentné predčasné volodymyr zelenskyj Čítajte viac Zelenského posledných sedemdesiat dní? Bez volieb nebude legitímny prezident, hlása ruská propaganda

Prípadom sa chce zaoberať aj dolná komora holandského parlamentu. Predseda krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders už povedal, že chce poznať mená politikov, ktorí mali dostávať peniaze z Ruska. Wildersova strana vyhrala voľby, ale zatiaľ sa jej nepodarilo zostaviť vládu.

Ruskom organizovaná sieť

Český premiér Petr Fiala v stredu informoval o zaradení niekoľkých ruských subjektov na národný sankčný zoznam. Je medzi nimi spoločnosť Voice of Europe, ktorá prevádzkuje rovnomenný internetový portál a ktorá je v Česku zaregistrovaná na poľského občana. Český Denník N v tejto súvislosti doplnil, že BIS odhalila celú Ruskom organizovanú sieť, ktorá sa snažila v rôznych európskych krajinách ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu.

'Šťastné protiruské Vianoce'. Ruská televízia strašila Európanov
Video

Správy z Prahy podľa nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej potvrdzujú, že Rusko vedie svoju agresiu nielen zbraňami, ale aj šírením falošných informácií. „Nedávne odhalenie českej vlády je len jedným z príkladov toho, ako Rusko chce zničiť našu demokraciu,“ uviedla Baerbocková. Podľa nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej je dôležité, že sa podarilo odhaliť sieť pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Činnosť proruskej špionážnej siete teraz vyšetruje aj poľská kontrarozviedka a tiež belgické spravodajské služby. Zistenie českých úradov preveruje aj europarlament. Francúzska europoslankyňa Hayerová v tejto súvislosti vyzvala predsedníčku EP Robertu Metsolaovú k „okamžitému a transparentnému“ vyšetrovaniu v spolupráci s národnými úradmi. Desať týždňov pred voľbami podľa nej voliči musia vedieť, či europoslanci či kandidáti na nich nespolupracujú s Ruskom. „Demokraciu v Európe treba za každú cenu brániť proti týmto hrozbám,“ uviedla.

Dôkladné vyšetrovanie požaduje aj frakcia Zelených. „Je to priamy útok na našu demokraciu. Politici, ktorí dostali peniaze, musia byť tvrdo potrestaní, ako politicky, tak súdne,“ uviedla nemecká europoslankyňa Terry Reintkeová. Tá je jednou z hlavných kandidátok Zelených v nadchádzajúcich voľbách.

Členovia siete chceli podľa poľskej kontrarozviedky usporiadať v EÚ proruské iniciatívy a mediálne kampane s cieľom presadzovať oficiálnu zahraničnú politiku Kremľa, vrátane oslabenia poľskej pozície na medzinárodnej scéne, diskreditácie Ukrajiny a povesti orgánov Európskej únie.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok Čítajte viac Teroristický útok si objednali Ukrajinci a máme dôkaz, tvrdí Moskva. USA: Nezmysel. Islamisti zas a znova priznali zodpovednosť
59 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Európa #Mark Rutte #ruská propaganda