780. deň: Nemecko posiela Kyjevu ďalší systém Patriot. Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom fronte

Ruské útoky na energetické zariadenia na Ukrajine majú za cieľ obmedziť schopnosť Kyjeva vyrábať zbrane na vlastnom území, pripustil ruský prezident Vladimir Putin. Situácia na východnom fronte na Ukrajine sa v posledných dňoch výrazne zhoršila, oznámil v sobotu hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij.

13.04.2024 07:25 , aktualizované: 18:36
Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda... Foto: ,
Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot
debata (213)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 780 dní
  • Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom fronte
  • Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot
Útok autonómneho dronu - nová technológia zlikvidovala ruský tank
Video
Video od ukrajinského dobrovoľníka Serhiiho Sternenka zverejnené 20. marca demonštruje novú technológiu - útočný dron s automatickým rozpoznávaním cieľa, ktorý nevyžaduje ľudského pilota. / Zdroj: Twitter / Serhii Sternenko
UA Vojak / UA Armáda / Čítajte viac 779. deň: Briti chcú Kyjevu urýchlene poslať Dračí oheň. Takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne sú mimo prevádzky

18:36 Deväť ľudí utrpelo v sobotu zranenia v dôsledku raketového útoku ukrajinských ozbrojených síl na strojársky závod v meste Luhansk, ktoré od roku 2014 ovládajú separatisti lojálni Moskve. Medzi zranenými je sedem zamestnancov závodu a dvaja obyvatelia okolitých domov, uviedol Ruskom dosadený gubernátor Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik.

Ukrajinské médiá informovali, že cieľom útoku bola vojenská jednotka a vojenské vozidlá rozmiestnené v blízkosti továrne. Tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Terčom útoku ukrajinských síl bolo v piatok večer podľa Moskvy aj ďalšie okupované mesto Tokmak ležiace v Záporožskej oblasti, kde boli zasiahnuté tri obytné bloky.

Celkový počet mŕtvych sa v sobotu zvýšil na desať po tom, ako sa pod troskami obytnej budovy našli telá dospelej osoby a dieťaťa, oznámil na platforme Telegrame Ruskom vymenovaný gubernátor okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. Dvaja ľudia sú stále nezvestní, 18 previezli so zraneniami do nemocnice. Predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl sa k týmto informáciám nevyjadrili.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že jeho sily „oslobodili“ dedinu Pervomajske v Doneckej oblasti ležiacu asi 11 kilometrov západne od zničeného priemyselného mesta Avdijivka, ktoré Rusko úplne dobylo v polovici februára. Ukrajinská armáda to nepotvrdila a ešte v piatok uviedla, že ruské útoky na dedinu odrazila. (dpa, tasr)

16:58 Ukrajinské ministerstvo obrany poprelo informáciu, že ruská armáda obsadila dedinu Bohdanivka neďaleko mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe krajiny. „Intenzívne boje o Bohdanivku pokračujú. V noci sa nepriateľské útočné skupiny prebili na severný okraj dediny. Bohdanivka je teraz pod kontrolou obranných síl. Boj pokračuje, nepriateľ neprestáva útočiť," uviedol ukrajinský rezort obrany.

Telegramový kanál DeepState predtým uviedol, že ruská armáda dedinu Bohdanivka obsadila. (sita, pravda.com.ua)

16:42 Ukrajina dostane od Nemecka ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot, oznámilo dnes spolkové ministerstvo obrany. Podľa nemeckých médií doteraz Berlín poslal Kyjevu dva takéto systémy a tretí chce doručiť bez meškania. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutie označil za prejav podpory v „kľúčovom okamihu“.

Správa prichádza potom, čo ukrajinskí predstavitelia v posledných dňoch žiadali spojencov o ďalšie Patrioty. Systémy americkej výroby sú pre ukrajinskú protivzdušnú obranu zásadné, krajina napadnutá Ruskom ich však podľa Zelenského nemá dosť. Podľa analytikov jej chýbajú aj rakety do týchto systémov a v protivzdušnej obrane sú tak za neustáleho ruského ostreľovania značné medzery.

Zničenie raketového systému Patriot na Ukrajine
Video

„Z dôvodu nárastu ruských vzdušných úderov proti Ukrajine sa nemecká vláda rozhodla ďalej posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu,“ uviedlo ministerstvo obrany. Agentúra DPA uvádza, že dodatočný Patriot pochádza z arzenálu nemeckej armády a má byť odovzdaný bezprostredne po oznámení kroku.

Zelenskyj na sociálnej sieti X povedal, že Kyjev dostane aj rakety do „existujúcich systémov“. Poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, s ktorým podľa vyhlásenia predtým hovoril.

„Ďakujem vám, Olaf, za vašu schopnosť viesť. Toto je nefalšovaný prejav podpory Ukrajiny v kľúčovom okamihu. Vyzývam lídrov všetkých ďalších partnerských krajín, aby tento príklad nasledovali,“ uviedol ukrajinský prezident. (čtk, afp, dpa)

16:28 Akonáhle skončí vojna, bude záujem na štandardizácii vzťahov s Ruskom, uviedol predseda vlády Robert Fico v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Robert Fico Čítajte viac Fico: Akonáhle skončí vojna, bude záujem na štandardizácii vzťahov s Ruskom

16:18 Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli v sobotu do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. Oznámilo to ruské vedenie tejto okupovanej ukrajinskej elektrárne na platforme Telegram.

Vedenie ZAES uviedlo, že pri postupe nedošlo k úniku rádioaktivity a prebehol v súlade s platnými prevádzkovými normami. Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, sa ruská armáda zmocnila krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu z februára 2022 a odvtedy ju okupuje.

ZAES sa následne stala jedným z ohniskových bodov konfliktu, pričom Moskva a Kyjev sa navzájom dlhodobo vzájomne obviňujú z ostreľovania jej bezprostredného okolia. Medzinárodné spoločenstvo opakovane vyslovuje obavy z možnej hroziacej jadrovej havárie.

Všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne, ktoré pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je už od septembra 2022 odstavených. Dosiaľ však bolo v režime studenej odstávky len päť z nich, zatiaľ čo šiesty bol v tzv. horúcej odstávke. To zznamená, že nevyrábal elektrinu, ale paru, ktorá sa používala pre potreby elektrárne.

Režim studenej odstávky sa považuje za najbezpečnejší stav. V rámci neho sú všetky riadiace tyče vsunuté do jadra reaktora, aby sa zastavil proces jadrového štiepenia a generovanie tepla a tlaku. (tasr, dpa)

10:42 Situácia na východnom fronte na Ukrajine sa v posledných dňoch výrazne zhoršila, oznámil v sobotu hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij. „Je to spôsobené najmä výrazným zintenzívnením ofenzívy nepriateľa (v období) po prezidentských voľbách v Rusku,“ uviedol Syrskij.

Nepriateľ podľa jeho slov aktívne útočí na ukrajinské pozície v okolí miest Lyman a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a využíva útočné skupiny i obrnené vozidlá. V okolí mesta Pokrovsk sa pokúsil prelomiť obranu nasadením desiatok tankov a obrnených transportérov.

Veliteľ Syrskij dodal, že ukrajinská armáda prijala rozhodnutia s cieľom posilniť najproblematic­kejšie oblasti prostriedkami elektronickej vojny a systémami protivzdušnej obrany. (afp, tasr)

8:00 Ruský test medzikontinentálnej balistickej rakety, o ktorom informovalo ruské ministerstvo obrany v piatok, nebol posledný. Začiatkom roka ministerstvo uviedlo, že v tomto roku plánuje sedem testov takýchto striel.

Test ruskej medzikontinentálnej balistickej strely
Video
jadrová zbraň strela nuclear Čítajte viac Rusko oznámilo test medzikontinentálnej rakety. Podľa Moskvy bol úspešný, o aký typ rakety išlo, neprezradila

7:30 Ruský prezident Vladimir Putin nedávno uviedol, že cieľom prebiehajúcej raketovej kampane proti ukrajinským energetickým zariadeniam je čiastočne zdevastovať ukrajinský obranný priemysel. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) to potvrduje, že ruské útoky proti ukrajinským energetickým zariadeniam majú za cieľ degradovať ukrajinskú obrannú priemyselnú kapacitu.

Putin počas stretnutia s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom 11. apríla uviedol, že útoky ruských dronov a rakiet na ukrajinský energetický sektor sú spojené s ruským cieľom „demilitarizácie“ Ukrajiny – jedným z jeho troch stanovených cieľov na Ukrajine. Uviedol tiež, že je to aj reakcia na nedávne ukrajinské útoky bezpilotných lietadiel proti ruským ropným a plynárenským zariadeniam a otvorene vyhlásil, že ruské útoky majú za cieľ nepriamo znížiť kapacitu obranného priemyslu Ukrajiny.

Nedávne útoky znižujú kapacitu výroby elektriny na Ukrajine a nedostatok rakiet protivzdušnej obrany na strane Kyjeva zvyšuje úsilie Moskvy o kolaps ukrajinskej elektrickej siete.

Putin pravdepodobne dúfa, že zabráni rozvoju ukrajinského obranného priemyslu v dlhodobom horizonte takmer k sebestačnosti, keďže silný obranný priemysel by mohol dať Ukrajine dobrú pozíciu na obranu proti budúcej ruskej agresii a výrazne znížiť závislosť Ukrajiny od západnej pomoci, píše ISW.

Značné oneskorenie v poskytovaní západnej pomoci, čiastočne kvôli úspešným ruským informačným operáciám a váhavosti Západu, vytvorili príležitosť pre ruské útočné operácie a ruskú raketovú kampaň, dodáva inštitút.

7:25 Spojené štáty a Spojené kráľovstvo v piatok prijali spoločné opatrenie rozširujúce zákaz dovozu kovových výrobkov ruského pôvodu, uviedla agentúra AFP.

Najnovší zákaz sa vzťahuje na dovoz výrobkov vyrobených z hliníka, medi a niklu, vysvetlilo americké ministerstvo financií. Zároveň obmedzuje obchodovanie s týmito kovmi na svetových burzách a v mimoburzovom obchodovaní s derivátmi, pričom nadväzuje na predchádzajúce opatrenia tohto druhu prijaté vládami USA a Spojeného kráľovstva.

„Naše nové zákazy týkajúce sa kľúčových kovov budú v koordinácii s našimi partnermi v Spojenom kráľovstve naďalej zamerané na príjmy, ktoré môže Rusko získať na pokračovanie svojej brutálnej vojny proti Ukrajine,“ uviedla vo vyhlásení americká ministerka financií Janet Yellenová.

Britský minister financií Jeremy Hunt v tejto súvislosti poznamenal, že „znemožnenie Putinovej schopnosti viesť nezákonnú vojnu na Ukrajine dosiahneme lepšie, keď budeme konať spolu s našimi spojencami“.

Kovy sú po energetických surovinách druhou najväčšou exportnou komoditou Ruska, hoci hodnota ich vývozu sa podľa vlády Spojeného kráľovstva znížila z 25 miliárd amerických dolárov v roku 2022 na 15 miliárd dolárov v minulom roku.

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine