Políciu povedie Solák, od ministra si vyžiadal voľné ruky. Chce byť hovorcom policajtov, chystá aj personálne zmeny

Ľubomír Solák sa môže stať policajným prezidentom. Takmer po trojhodinovom verejnom vypočúvaní odobril v stredu jeho nomináciu výbor pre obranu a bezpečnosť. Do funkcie ho navrhol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas), ktorý Soláka považuje za policajta telom aj dušou. Nástupca Štefana Hamrana, ktorý bude viesť v nasledujúcich rokoch políciu, považuje za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko to, že ľudia k sebe nie sú úprimní. Viacerí poslanci sa počas hlasovania o uznesení zdržali, proti bol bývalý policajný šéf Jaroslav Spišiak z Progresívneho Slovenska (PS). Naopak, jeho stranícka kolegyňa Irena Bihariová bola za. Minister vnútra ho do funkcie vymenuje v piatok 1. decembra.

29.11.2023 13:19 , aktualizované: 19:06
debata (67)
R. Kaliňák a M. Saloň o policajnom prezidentovi Ľ. Solákovi
Video
Zdroj: TV Pravda

Minister vnútra najskôr poveril Soláka dočasným riadením polície a minulý týždeň avizoval, že ho za šéfa polície navrhne nastálo. Vo funkcii nahradil takisto dočasne povereného prezidenta Policajného zboru Rastislava Polakoviča. Brannobezpečnos­tnému výboru sa Soláka podarilo vypočuť až na druhýkrát, pred týždňom totiž výbor nebol uznášaniaschopný.

Šutaj Eštok na úvod verejného híringu povedal, že Solák spĺňa podmienky na vymenovanie za prezidenta Policajného zboru. „Nie je mu cudzia policajná uniforma, je to policajt telom a dušou,“ uviedol o ňom. Jednou z úloh nového šéfa polície bude podľa neho upokojiť situáciu v spoločnosti.

Pred parlamentný brannobezpečnostný výbor...
Pred parlamentný brannobezpečnostný výbor...
+5Pred parlamentný brannobezpečnostný výbor...

Solák o sebe počas predstavovania povedal, že bol v dvoch „eseročkách“. V jednej na zabezpečovanie bezpečnosti proti vlámaniu a druhej zameranej na ochranu detí a učiteľov voči aktívnemu strelcovi. „Nikdy som z oblasti bezpečnosti neodišiel. Ponuku prijímam s veľkou pokorou a výzvou, aby sa mi podarilo zmeniť niektoré veci a naplniť víziu,“ pokračoval. Chce, aby Policajný zbor bol moderný a aby nemusel zápasiť s tým, že sa osobný postoj policajta prenáša do profesionálnej roviny. Ako vyhlásil, jeho heslom je „riaďme sa zákonom, toto je naša alfa a omega.“

Policajný zbor má podľa neho veľmi veľa problémov, vrátane poddimenzovania polície či dojazdu hliadok. Musia sa podľa neho zamyslieť aj nad tým, ako udržať policajtov v zbore. Veľmi by chcel, aby zbor komunikoval len to, čo má v náplni práce, aby nerobili politiku. „Každý policajt nie je univerzálnym vojakom, ktorý všetko zvládne,“ vyjadril sa.

Jeho cieľom je, aby rôzne zložky polície fungovali ako jeden celok. Bude sa snažiť vytvoriť podmienky pre každého jedného policajta. Chce, aby ho policajti vnímali ako ich hovorcu.

Ľubomír Solák, Juraj Štefanka, Tibor Gašpar Čítajte viac Nový policajný prezident aj šéf vojenských tajných sú známi. Otázny je ešte riaditeľ SIS, prednosť má rozpočet

Obvineného Košča nevidel

Ako prvý začal s otázkami člen výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS). Soláka sa pýtal na rozhodujúci moment, na základe ktorého sa rozhodol kandidovať na čelo polície. Jednou z motivácií bolo to, že verejnosť vnímala políciu v posledných rokoch len ako Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Ľudia sa podľa neho pýtali, prečo tu nie je polícia, ale len NAKA. Solák o sebe povedal, že sa považuje za nekonfliktného človeka.

Krúpa sa Soláka pýtal aj na to, či je držiteľom previerky na prísne tajné. Previerku zatiaľ nemá, ale už o ňu požiadal. Poslanec SaS sa pýtal aj na väzby na obvineného podnikateľa Petra Košča, ktorý je medzinárodne hľadaný. Solák tvrdí, že ho „nikdy v živote nevidel“ a pozná ho len z médií. Nepozná sa ani s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom. Poddimenzovanie polície vníma ako dlhodobú víziu a tiež ako „beh na dlhé trate“.

Boj proti korupcii sa nachádza v jeho rebríčku na druhom mieste, na prvom je, aby policajti postupovali podľa zákona. „Personálne zmeny určite budú, nebudem ešte o nich informovať,“ vyjadril sa Solák. Nerád by mal nálepku, že je len nominantom ministra vnútra.

Pred parlamentný brannobezpečnostný výbor... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ľubomír Solák, matúš šutaj eštok Pred parlamentný brannobezpečnostný výbor predstúpil kandidát na policajného prezidenta Ľubomír Solák. Funkciou policajného prezidenta ho poveril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Minulý týždeň avizoval, že Soláka navrhne za šéfa polície aj nastálo. Po vypočutí pred výborom je pripravený ho vymenovať.

Poslankyňa Irena Bihariová (PS) sa Soláka pýtala aj na postavenie policajnej inšpekcie. „Som za nezávislosť a kontrolu,“ podotkol. Mariána Saloňa (Smer) zase zaujímalo to, či Solák neplánuje získať do zboru späť policajtov, ktorí majú skúsenosti. „Určite sa nad tým zamýšľam,“ konštatoval. Na Slovensku je podľa neho mnoho policajtov, ktorí zostali kvôli práci izolovaní a na dôchodku prepadli alkoholu.

Bývalý šéf polície a poslanec Jaroslav Spišiak (PS) sa Soláka pýtal aj na to, či súhlasí s tým, že boli dve miesta policajných viceprezidentov zrušené. Pri otázke o pozíciách Damiána Imreho a Branka Kišša sa opäť zapojil minister vnútra. Šutaj Eštok povedal, že ak Solák príde s návrhom, že chce štyroch viceprezidentov, jeho návrhom sa bude zaoberať. Podľa Soláka je pravdepodobné, že sa Policajný zbor vráti k modelu troch alebo štyroch viceprezidentov. Na otázku, na ktorý svoj počin je hrdý, odpovedal, že vždy chcel, aby sa všetci jeho kolegovia vrátili zo zásahu domov živí. Na otázku, ako vníma hybridné hrozby z Maďarska a Ruska, odpovedal, že si to vyžaduje spoluprácu Policajného zboru so Slovenskou informačnou službou (SIS).

Najväčšia bezpečnostná hrozba? Neúprimnosť

Poslanec Martin Dubéci (PS) kritizoval, že Solák nepriniesol žiadnu koncepciu. Čelil aj otázke, či sa na najvyšších miestach politiky vyskytuje korupcia. Odpovedal na ňu kladne. S vysokopostavenými politikmi sa nestretáva, pozná skôr komunálnych. Nemyslí si, že by sa zákon o ochrane oznamovateľov mal vzťahovať aj na policajtov. Zopakoval, že jeho prvou prioritou je stabilizácia a riešenie kapacít Policajného zboru. Kroky ministra vnútra, čo sa týka veľkej policajnej akcie na hraniciach proti nelegálnym migrantom, komentovať nechcel.

Zľava dočasne poverený prezident Policajného...
Zľava minister zahraničných vecí Juraj Blanár,...
+6Predseda vlády Robert Fico, minister vnútra...

Za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu považuje, že si ľudia prestali uvedomovať, že si treba pomáhať. Za hrozbu považuje aj to, že ľudia nie sú k sebe úprimní.

Ku komunikácii polície na Facebooku Solák povedal, že chce, aby zostala zachovaná. Zmeny vo filozofii informovania na sociálnych sieťach neplánuje robiť. Ako povedal, v oblasti páchania násilia na ženách je stále čo zlepšovať. Solák sa pozná aj s elitnými vyšetrovateľmi NAKA, spolupracoval aj s Jánom Čurillom. V prípade obvinených policajtov, ktorých nazývajú čurillovci, sa bude riadiť podľa rozhodnutí súdov.

František Majerský (KDH) požiadal policajného prezidenta, aby bojoval za ich lepšie podmienky a platové podmienky. Podotkol, že na východe Slovenska odchádzajú zo zboru policajti po siedmich rokoch služby.

Po dvoch hodinách vypočúvania sa o slovo prihlásil poslanec Igor Matovič (hnutie Slovensko). Bývalého premiéra a poslanca zaujímalo, ako chce nový policajný prezident chrániť slušných policajtov, ktorí budú ohrození. Matovič tiež pripomenul Solákovi spôsob, akým sa minister vnútra rozlúčil s bývalým policajným prezidentom Štefanom Hamranom. Ako chce zabezpečiť, aby nebola NAKA zneužívaná? „Svojím osobným prístupom,“ odpovedal Matovičovi. Chce zachovať polícii tvár, ak sa s tým nebude vedieť stotožniť, dozvieme sa, že odchádza. S ministrom sa dohodol, že bude mať voľné ruky.

Matovič mu zaželal, aby sa ubránil vplyvu organizovaného zločinu. Líder hnutia Slovensko sa počas záverečných otázok dostal do slovného konfliktu s Tiborom Gašparom, ktorého nazval „primitívom“.

Aké majú opoziční poslanci výhrady k nominácii Ľ. Soláka?
Video
Zdroj: TV Pravda

Výbor pre obranu a bezpečnosť mal k predstaveniu Soláka zasadať už minulý týždeň v stredu. Zvolali ho opoziční poslanci, no pre nedostatok prítomných zákonodarcov nebol uznášaniaschopný.

Pre opozičných aj koaličných politikov bol Solák veľkou neznámou. Z jeho životopisu, ktorý zverejnilo ministerstvo vnútra, je známe, že do Zboru národnej bezpečnosti nastúpil v roku 1990. Roky sa pohyboval okolo útvaru osobitného určenia Prezídia policajného zboru, známeho ako Lynx Commando či kukláči. V roku 2015 bol uvoľnený zo služobného pomeru v štátnej službe. Po dvoch rokoch nastúpil k mestskej polícii v Bratislave, kde bol okresným veliteľom až doteraz.

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) pre Pravdu minulý týždeň uviedla, že považuje za dôležité, aby Soláka vypočuli, a to aj s ohľadom na medzery v jeho životopise. Vyrušovalo ju, že na takom vysokom poste má byť človek, o ktorom nie je veľa informácií. V súvislosti so Solákom sa spomínali väzby na obvineného podnikateľa Petra Košča, čo prekážalo nielen Kolíkovej, ale aj poslankyni Veronike Remišovej (Za ľudí).

Štefana Hamrana odvolal Šutaj Eštok hneď na druhý deň po menovaní vlády a nahradil ho dočasne povereným policajným prezidentom Rastislavom Polakovičom. Ani ten sa ale na čele polície dlho nezdržal. Ministrovi stihol asistovať počas spustenia masívnej policajnej akcie na zastavenie migračného toku. V polovici novembra šéf rezortu vnútra oznámil, že Polakovič končí a políciu bude opäť dočasne viesť Ľubomír Solák.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #polícia SR #Štvrtá Ficova vláda #Ľubomír Solák