Slovenská rarita. Školu v Lučenci zrušili podozrivo rýchlo. Štát nechal rodičov v neistote, rezort však trvá na svojom

Krivdu, sklamanie aj znechutenie cítia v lučeneckej súkromnej základnej škole po tom, ako im ministerstvo oznámilo vyradenie zo siete škôl. Dôvod? Marenie výkonu inšpekcie zo strany zriaďovateľa. Ten tvrdí, že k ničomu takému nedošlo. Rozhodnutie vraj prišlo nečakane ako z jasného neba. Rezort však trvá na svojom. Okrem vedenia a učiteľov sú tak nervózni aj rodičia žiakov, ktorí do tejto školy chodia s radosťou.

26.10.2023 11:38
súkromná základná škola, gemerská cesta, Lučenec Foto: ,
Súkromná základná škola v Lučenci na Gemerskej ceste funguje osemnásť rokov. Teraz je „odsúdená“ na zánik.
debata (10)
V lučeneckej súkromnej základnej škole cítia krivdu, sklamanie aj znechutenie
Video

Súkromnú základnú školu na Gemerskej ceste v Lučenci navštevuje 144 žiakov. V týchto dňoch vládne medzi ich rodičmi napätie, lebo k 31. októbru rozhodol rezort školstva o jej vyradení. To znamená, že od 2. novembra by sa deti mali stať žiakmi iných škôl na území mesta. Tento krok oznámil minister Daniel Bútora len pár týždňov predtým – 13. októbra.

Rozhodnutie ministerstva považuje vedenie školy za nezákonné, nepreskúmateľné a zmätočné, pričom vecne nie je právoplatne ukončené. Zriaďovateľ Branislav Becher upozorňuje, že ich zrušili počas školského roka, v plnom prúde, kedy mali stopercentnú naplnenosť tried.

„Ten postup bol brutálny, radikálny a rýchly. Tiež veľmi nátlakový na rodičov, keďže pán poverený minister školstva podnietil mesto vydať tlačovú správu s tým, že ak si do konca mesiaca neprehlásia deti inde, neuzná sa im celoročná dochádzka,“ hovorí Becher. „Náš odpor, oficiálne sa to volá rozklad, bol zamietnutý z dôvodu zlej hlavičky, čiarky či niečoho podobného. Takže vôbec sa naň neprihliadalo. Informáciu o našom zrušení som začal mať až 16. októbra, pričom minister navštívil mesto tri dni predtým,“ povedal.

Slovenská rarita

V deň ministerskej návštevy si vraj pozvali riaditeľov viacerých lučeneckých škôl, pričom tej ich o tom dali vedieť len dva dni predtým obyčajným e-mailom. „Keď sme sa potom pýtali, prečo takto postupujú, a kde je splnenie si zákonných podmienok o doručovaní, odvetili, že by to bolo neefektívne. Voči nám to považujem za veľmi urážlivé. Je to absolútna neúcta k tridsiatim rokom histórie našich škôl (prvé vzniklo gymnázium, pozn. red.),“ podotkol zriaďovateľ. Objasnil, že okrem základnej školy, v ktorej majú 35 zamestnancov, prevádzkujú aj umeleckú a gymnázium. Dokopy tam pracuje 90 ľudí. V rámci všetkých troch zariadení ich navštevuje až osemsto detí.

Návrh na vyradenie ich základnej školy kompetentní zdôvodnili tým, že do budovy nevpustili inšpekciu. „Čo nie je pravda, lebo tam bola. Odišli sami. Ja však, parafrázovane, za dôvodom vidím to, že sme im hneď neuvarili kávu,“ tvrdí Becher. Vysvetlil, že návrh bol podaný hlavnou školskou inšpektorkou ešte v máji. Vzápätí priblížil, ako táto návšteva v minulom školskom roku u nich prebiehala.

„Vošli do budovy, kde prišli pred siedmou ráno. Keďže vyučovanie sa u nás začína desať minút pred ôsmou, v tom čase sa tam nachádzala len vychovávateľka s deťmi v školskom klube. Zrejme boli rozčarovaní, že sme ich nevítali s koláčikmi,“ mieni Becher. „Keďže tam nikto iný nebol, povedali, že počkajú vonku na lavičke. Budovu teda opustili sami, nikto ich nevyháňal. Neskôr ale napísali, že atmosféra bola nepríjemná,“ podotkol.

„Ja som ich našiel na tej lavičke a keď som sa pýtal, prečo sú tam, vraveli, že nechceli rušiť. Bavili sme sa o tom, že ak nedodržia zákonný postup, nemajú čo kontrolovať. Volal som ich ale na kávu, prípadne na toaletu ak potrebujú, čo odmietli. Potom odišli,“ spomína. Neskôr sa dozvedel, že spísali zápisnicu, ktorú mu však neposlali, pričom v nej chýbajú jeho a riaditeľkin podpis. „Túto istú situáciu v nej zhodnotili so svojimi pocitmi, teda dosť subjektívne,“ vra­ví.

Prváci Leo a Teo sú vo svojej škole spokojní,...
Súkromná základná škola v Lučenci na Gemerskej...
+3Petíciu za zmenu rozhodnutia o vyradení školy...

Becher je presvedčený, že ide o neštandardný postup. Ešte nikdy sa podľa neho na Slovensku nestalo, aby plne funkčnú školu vyradili počas aktívneho roka. Ide teda o raritu. Napriek všetkému verí, že najhorší scenár sa nakoniec nenaplní a fungovať budú aj naďalej. „Riešime to všetkými možnými dostupnými prostriedkami,“ uzavrel.

Rodičia v neistote

Riaditeľka dotknutej školy Mária Pálešová tiež verí, že rozhodnutie o ich vyradení nie je definitívou. „Keby sme to tak vnímali, nebojovali by sme. Do konca októbra sme stále fungujúcou školou, takže máme ešte pár dní na to, aby sme tento stav zvrátili,“ hovorí. Podčiarkla, že postup ministerstva sa v ich prípade vymyká z bežných procesov. „Považujeme to za veľkú nespravodlivosť. Myslíme si, že je to účelové,“ povedala. Tvrdí, že cítia podporu od množstva ľudí, ktorí im držia palce.

„Toto určite pre nás nie je konečný stav. Potrebujeme len trošku času, aby sme to mohli zvrátiť a rezort sa k tomu postavil tak, ako sa to očakáva aj od širokej verejnosti,“ poznamenala. Spomenula pritom tiež petíciu za zmenu rozhodnutia o ich vyradení, ktorú podpísalo takmer dvetisíc ľudí. „Máme skvelé deti, ktoré vzdelávame na vysokej úrovni. Nevidím jediný dôvod, prečo by mesto a okolie mali prísť o takúto školu,“ zdôraznila riaditeľka.

Nálady rodičov sú adekvátne situácii. „Pociťujú neistotu, čo je prirodzené. Na druhej strane vnímame ich obrovskú podporu. Máme náročné týždne, lebo to prišlo nečakane, ako z jasného neba. Všetkých nás to zaskočilo. Táto udalosť nás zomkla o to viac, že niekto nám chce niečo zobrať, navyše úplne bezdôvodne,“ tvrdí Pálešová. Vysvetlila, že do stredy im odišli, vzhľadom na obavy rodičov, štyria žiaci. „Čo vzhľadom na situáciu nie je žiadne hrozivé číslo,“ doplnila.

zväčšiť Petíciu za zmenu rozhodnutia o vyradení školy... Foto: Eva Štenclová, Pravda
petícia, súkromná základná škola, Lučenec Petíciu za zmenu rozhodnutia o vyradení školy podpísalo takmer dvetisíc ľudí.

Pred školou sme stretli Evu Kiapešovú, ktorá je mamou prváčky. Nechápe, prečo by malo dostať „stopku“ niečo, čo funguje bez problémov. „Dlho sme vyberali školu, do ktorej dcéru dáme. Táto, v celom širokom okolí, nemá konkurenciu. Po oznámení o vyradení sme mali len dva týždne na to, aby sme si vybrali náhradu. Zo strany ministerstva je to diskriminačné,“ zhodnotila. Je sklamaná, že na deti sa neberie žiadny ohľad. „Zrejme sa tu riešia záujmy iných. Nikoho netrápi, ako sa budú cítiť naše deti, keď ich vytrhnú z prostredia, v ktorom sú šťastné. Chodia sem s radosťou a zrazu musia ísť inde, do neznámeho kolektívu. Moja prváčka si to so sebou ponesie, do budúcnosti, počas celého štúdia,“ povedala.

Sú v tom pozemky?

„Vyradenie lučeneckej školy zo siete predložila hlavná školská inšpektorka z dôvodu marenia výkonu inšpekcie zo strany zriaďovateľa,“ uviedol komunikačný odbor rezortu to, čo už v ostatných dňoch zaznelo. „Napriek tomu, že ministerstvo vyvinulo viacero snáh o komunikáciu so zriaďovateľom, škola, rodičia aj ostatní aktéri boli o plánovanom vyradení informovaní,“ poznamenalo tlačové oddelenie. Zároveň spomenulo návštevu v Lučenci, počas ktorej sa vraj minister chcel stretnúť so zriaďovateľom osobne, no ten neprišiel. „Na danom stretnutí sa dohodlo zabezpečenie vzdelávania všetkých 144 školopovinných žiakov danej školy od 1. novembra,“ dodal rezort školstva.

Súkromná základná škola na Gemerskej ceste „ťahá“ v Lučenci už svoj osemnásty rok. Špecializuje sa na prípravu štúdia v gymnáziu. Za ostatných päť rokov im stúpol počet žiakov zo sto na takmer 150. Sídli vo svojej budove, no okolité pozemky patria mestu. Zriaďovateľ ich má ale prenajaté na celé polstoročie. V prípade, že školy zaniknú, skončí tiež nájomná zmluva. Aj preto sa špekuluje, že v tejto súvislosti ide o niekoho záujem získať prístup k dotknutým pozemkom. V Lučenci sa „šepká“, že na ministerstve je človek blízky primátorke Alexandre Pivkovej, ktorý to mal „vybaviť“.

Jaro Naď / Jana Černochová / Čítajte aj Naď sa vracia k obrane. Bude radiť českej ministerke Černochovej

Samospráva sa voči takýmto šumom ohradzuje. Zdôrazňuje, že vyradenie dotknutej školy je rozhodnutím ministerstva školstva.

„Mesto nijakým spôsobom nezasahovalo do šetrení Štátnej školskej inšpekcie, ani sa nepodieľalo na rozhodovaní o vyradení, keďže to nie je v jeho kompetencii,“ uviedla tamojšia hovorkyňa Michaela Baboľová. Prízvukuje, že zároveň sa dištancujú od akýchkoľvek špekulatívnych obvinení o zámernom a plánovanom zrušení tejto školy. Pokračovala, že mesto bolo ministerstvom vyzvané na súčinnosť pri organizovaní stretnutia s riaditeľmi všetkých základných škôl pôsobiacich na jeho území. Predmetom toho bolo, na základe požiadavky rezortu, aj poskytnutie súčinnosti pri zabezpečení procesu umiestnenia žiakov vyradenej školy do iných zariadení v meste.

„Zároveň ministerstvo konštatovalo, že ani prípadné vedenie súdneho sporu voči rozhodnutiu o vyradení školy nemá odkladný účinok, teda zostáva právoplatné. Čo má za následok, že návšteva školy vyradenej zo siete od 2. novembra nebude považovaná za plnenie školskej dochádzky,“ zhodnotila Baboľová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Banskobystrický kraj