Rozdávanie eurofondových peňazí „zaváňa“ škandálom. Prídu župy o milióny?

Banskobystrická župa je v šoku. Takmer 2 milióny eur od nej žiada vrátiť ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Dôvodom môže byť podľa predsedu kraja Ondreja Luntera prečerpanie alokácie na eurofondové projekty. Rezort vraj za bývalého vedenia rozdelil viac peňazí ako mal k dispozícii. To súčasné reagovalo, že ide o nezodpovednosť exministerky Remišovej.

02.11.2023 13:47
Ondrej Lunter, predseda BBSK Foto:
Župan Ondrej Lunter upozornil na problém, ktorý sa môže týkať viacerých samospráv.
debata (17)

Lunter spresnil, že ich župa by mala vrátiť viac ako 1,89 milióna eur. Má vážne podozrenie, že niektoré korekcie, ktoré od nej požaduje ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), môžu byť účelové. Zároveň hovorí o indíciách, že rezort mal rozdeliť viac prostriedkov na projekty IROP, než bola celková alokácia pre Slovensko. Uviedol, že vplyvom a konaním predchádzajúcej vlády sú dnes samosprávy v existenčných problémoch.

Ondrej Lunter hovorí o nepríjemnom probléme
Video
Zdroj: TV Pravda

„V ostatných týždňoch začínajú nielen nám, ale aj množstvu iných samospráv, prichádzať korekcie na eurofondové projekty za predchádzajúce programové obdobie,“ hovorí Lunter. „Na tom by nebolo nič čudné, chyby sa občas stávajú, keby nešlo aj o úplne absurdné výčitky s ešte absurdnejšími zdôvodneniami a podľa nás absolútne odfláknutými požiadavkami. Špeciálne preto, že ide o projekty, ktorých schvaľovanie na ministerstve trvalo mesiace až roky, kým dostali finálnu pečiatku,“ tvrdí.

Zvažujú trestné oznámenie

Lunter spomenul tiež konkrétny príklad korekcií, ktorý sa týka Strednej odbornej školy služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici. Projekt rekonštrukcie tejto školy, vrátane verejného obstarávania za vyše milión eur, bol riadiacim orgánom skontrolovaný a schválený. Počas realizácie sa cena z dôvodu neočakávaných stavebných prác zvýšila. Župan pripomína, že zákon na takéto situácie myslí a v takomto prípade umožňuje navýšiť celkovú cenu zákazky. Napriek tomu kraj o zvýšenie dotácie nežiadal a rozdiel uhradil zo svojich zdrojov.

„Keby sme to riešili inak, tak tá rekonštrukcia sa zastaví a možno nikdy nedokončí. Pred pár dňami nám však MIRRI oznámilo, že kvôli tomuto navýšeniu chce vrátiť 25 percent dotácie. Vrátane časti, ktorú sme zaplatili z vlastného rozpočtu. Máme im teda vrátiť aj peniaze, ktoré nám nedali,“ objasnil Lunter. Zopakoval, že len v BBSK žiada dotknutý rezort vrátiť viac ako 1,89 milióna eur. Situácia je kritická, preto zvažujú podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

„Týmto konaním MIRRI reálne ohrozuje chod samospráv a spôsobuje hospodárske škody veľkého rozsahu. Nehovoriac o dopadoch na kvalitu života ľudí, lebo takéto korekcie sú brutálnym zásahom do chodu samospráv, špeciálne v tomto období,“ zdôvodnil. V tejto súvislosti sa plánuje obrátiť aj na novú vládu, tiež na lídra opozície, aby sa touto situáciou urýchlene zaoberali.

Rudolf Huliak / Tomáš Taraba / Čítajte aj Taraba prijal predstaviteľa Slovalca. Spoločnosť má podľa ministra zámer rozvoja výroby v Žiari

„Je tu problém, ktorý sa netýka len nás, treba ho riešiť v záujme poškodených samospráv. Novovymenovaného ministra Richarda Rašiho som požiadal, aby tieto korekcie zrušil a došlo k náprave pri krátení zdrojov,“ doplnil Lunter.

S otázkou, prečo k tomu došlo a či sa tento stav ešte dá nejako zvrátiť, sme sa obrátili priamo na dotknutý rezort. „Predseda BBSK jasne povedal, že kvôli predchádzajúcej Matovičovej a Hegerovej vláde sú samosprávy v existenčných problémoch. Minister Richard Raši vydal všetkým generálnym riaditeľom pokyn na výrazné zjednodušenie čerpania eurofondov,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie MIRRI Martin Dorčák.

„Korekcie, teda pokuty, ktoré dal rezort Banskobystrickej župe v minulosti, preskúmame,“ povedal Raši. „Tento prípad je len jednou z mnohých faktúr, ktoré musia zaplatiť daňoví poplatníci za nezodpovednosť a nekompetentnosť bývalej ministerky Remišovej,“ dodal Raši.

O stanovisko sme požiadali aj exšéfku ministerstva Veroniku Remišovú, zatiaľ nereagovala.

Korekcia aj v Košiciach

Keďže nemá ísť o jediný prípad, zaujímalo nás, či podobnú skúsenosť zaregistrovali aj ďalšie župy. Hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková uviedla, že aktuálne nepozorujú žiadne rozhodnutie o určení korekcie. Nedávno však mali „na stole“ takýto prípad na základe pochybností o správnosti postupu pri uzatváraní dodatku, ktorý riešil navýšenie cien a dodacích lehôt stavebných materiálov v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.

„Do ukončenia procesu kontroly dodatok nenadobudol účinnosť a ani nedošlo k žiadnemu plneniu v jeho zmysle, preto sme situáciu riešili ukončením platnosti dodatku. Zhotoviteľ plní predmet zmluvy v pôvodne zazmluvnených cenách, teda dôvody na určenie korekcie pominuli,“ vysvetlila Kukučková.

Hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková potvrdila, že veľké korekcie v čerpaní eurofondov nastali po minulých nesystémových opatreniach štátu v operačnom programe IROP. „MIRRI presunulo svoje zákonné kompetencie na súkromnú audítorskú firmu, čo je veľmi zvláštne. Podľa jedného zo záverov spomínanej firmy dostal náš kraj korekciu 1,73 milióna eur,“ uviedla Terezková. Ozrejmila, že sa to týka druhej etapy projektu rekonštrukcie cesty Bohdanovce – Herľany.

Košická župa sa voči korekcii ohradila, no MIRRI zopakovalo rovnaký verdikt ako audítorská firma. „Pýtame sa, či je v poriadku, že súkromná firma koná v mene ministerstva investícií? Navyše sa to všetko deje v čase, kedy MIRRI nakontrahovalo finančné prostriedky v operačnom programe IROP,“ uzavrela hovorkyňa.

„V Prešovskom samosprávnom kraji neevidujeme zatiaľ žiadnu takto stanovenú korekciu v nadväznosti na nadkontrahovanie prostriedkov Európskej únie,“ uviedla Daša Jeleňová z kancelárie predsedu PSK.

Medveď hnedý Čítajte aj Šéf zásahového tímu: Zimný spánok medveďa závisí od klimatických podmienok či stavu jedinca

Natália Petkáčová, riaditeľka odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja tiež reagovala, že žiadne korekcie v súvislosti s projektmi z eurofondov neregistrujú. „Situáciu však podrobne sledujeme,“ podotkla.

Žilinská župa je na tom podobne. „Momentálne sú žiadosti o platby schvaľované v súlade so schválenými rozpočtami v rámci zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku,“ vysvetlila jej hovorkyňa Eva Lacová. Zvyšné dva kraje sa k tejto téme zatiaľ nevyjadrili.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj