Šéf zásahového tímu: Zimný spánok medveďa závisí od klimatických podmienok či stavu jedinca

Začiatok a koniec zimného spánku medveďa závisí od ekologických faktorov, klimatických podmienok, geografickej polohy, členitosti pohoria a od stavu jedinca, tvrdí vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany prírody Jaroslav Slašťan.

30.10.2023 11:56
Medveď hnedý Foto: ,
Medveď hnedý
debata (4)

„Zimný spánok medveďa hnedého je adaptácia sa organizmu na nedostatok potravy, ktorý je spôsobený snehovou pokrývkou a extrémnymi teplotnými podmienkami. Hlavným účelom hibernácie je redukovať množstvo energie v obdobiach, keď je málo dostupnej potravy a sú nepriaznivejšie klimatické podmienky na prežitie,“ priblížil Slašťan.

Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom je dobré na svoju prítomnosť v horách upozorniť. Pozrite si video, ako sa správať v lese.

Video

Pokračuje, že začiatok hibernácie, respektíve jej dĺžku ovplyvňuje dostatok potravy, vnútorná dispozícia organizmu a rôzne ďalšie faktory.

Medveď si na niekoľkomesačný zimný spánok vytvára energetické rezervy. „Jeho hlavným cieľom počas leta a jesene je nahromadiť si čo najviac podkožného tuku, ktorý pri niektorých jedincoch na niektorých miestach dosahuje hrúbku až osem centimetrov,“ povedal ochranár.

Huliak o medveďoch: Ich populácia je vo fantastickej kondícii. Je to časovaná bomba pre slovenský vidiek. (Archívne video)

Video

Medveď v priebehu hibernácie neprijíma žiadnu potravu, tvrdí Slašťan. Počas zimného spánku mu podľa neho klesne telesná teplota, zníži sa elektrická aktivita nervovej sústavy, utlmí sa dýchanie a srdcová frekvencia. Poukazuje, že dôležitú úlohu zohráva hnedý tuk, ktorý sa ukladá najmä medzi lopatkami. Práve ten predstavuje rýchlo mobilizovateľnú zásobu energie, potrebnú na udržanie termoregulácie.

Medveď ZOO Čítajte viac Medveďa útočiaceho v Nitrianskom Pravne zásahový tím už dohľadávať nebude
4 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #medveď #Zimný spánok #Zásahový tím pre medveďa hnedého #Jaroslav Slašťan