Historická stanica v Žiline má nové maľby. Pribudol aj unikátny mural

Historickú budovu známeho žilinského kultúrneho centra Stanica Záriečie „odeli“ nadšenci do nových farieb. Na jednej z jej vonkajších stien pribudol tiež digitálny mural. Do tvorby sa zapojili aj deti.

21.11.2023 06:00
debata
Digitálny mural
Video
Zdroj: Igor Janic

Centrum sídliace v objekte bývalej železničnej stanice ponúka už dve desaťročia rôzne kultúrne a umelecké programy či aktivity pre miestnych, tiež turistov. Organizuje koncerty, výstavy, divadelné predstavenia a workshopy. Okrem toho sa v budove nachádza kaviareň s knižnicou.

Napriek tomu, že vonkajšie aj vnútorné priestory sa prevádzkovatelia snažili udržiavať tak, aby sa tam návštevníci cítili útulne, teraz to ešte vylepšili. Pomohla im s tým firma pracujúca na vývoji a výrobe farieb, náterov či špeciálnych materiálov, s ktorou sa pustili do „pestrej“ renovácie. Prešla ňou staršia časť fasády, interiéry, lavičky aj komunitná záhrada s detským ihriskom. Zaujímavosťou je najmä vonkajší mural, ktorý čiastočne maľovali dobrovoľníci. Jeho prostrednú časť, ktorá v lete slúži ako projekčné plátno letného kina, dokreslili, s pomocou virtuálnej reality, animáciou.

Krajšie ako predtým

S výsledkom je riaditeľ centra Stanica Záriečie Marek Adamov spokojný. „V roku 2002 to bola nepríjemná chátrajúca budova, okolo ktorej ste sa aj báli prejsť,“ tvrdí Adamov. „Postupne sme tu vybudovali príjemné priestory, kde cestujúci radi trávia čas. Deti sem chodia na krúžky, umelci si tu skúšajú svoj program. Je to jednoducho príjemné miesto spájajúce všetky generácie,“ mieni. Je rád, že grantový projekt Colorful Communities spoločnosti PPG im teraz v ich úsilí pomohol aj vizuálne.

zväčšiť Jedna zo stien stanice. Foto: Stanica Záriečie
Stanica Záriečie, Žilina Jedna zo stien stanice.

Adamov zdôraznil, že ich kultúrne centrum, ktoré v týchto dňoch prešlo viditeľnou premenou, je teraz oveľa krajšie, ako kedykoľvek predtým. Vysvetlil, že prvým krokom k vynoveniu Stanice boli ilustračné návrhy. Jednu z nástenných malieb „zobrali do svojich rúk“ deti. Zobrazili ňou farebný a nápaditý svet – k objavovaniu kreativity a predstavivosti to má povzbudiť práve najmladšiu generáciu.

Maľbu okolo vonkajšieho muralu vytvoril miestny umelec Daniel Mrázik. Zobrazuje rôzne ohrozené druhy žijúce vo svetových oceánoch a slúži ako pripomienka dôležitosti ochrany životného prostredia. Je tiež inšpiráciou pre komunitu na podnikanie krokov smerom k udržateľnej budúcnosti. Okrem toho stena poslúži ako premietacia plocha pre letné kino a pred každým predstavením bude digitálne ilustrovaná animáciou. Po návrhoch sa do realizácie pustili dobrovoľníci, ktorí vymaľovali vnútorné steny a drevené dvere. Zároveň vytvorili vonkajšie nástenné maľby a pomáhali pri záhradných prácach či výstavbe nového detského ihriska.

zväčšiť Maľovanie na mural. Foto: Stanica Záriečie
maľovanie, mural, Záriečie, Žilina Maľovanie na mural.

Desiatky litrov farby

Obchodný riaditeľ PPG Andrej Benko upozornil, že vďaka energii a vášni dobrovoľníkov z radov ich zamestnancov uskutočnili od spustenia programu v roku 2015 už päťsto projektov v takmer päťdesiatich krajinách. Na Slovensko prišli s týmto grantom druhýkrát po piatich rokoch. „Naše farby skrášľujú mnohé priestory. Na ich vytváraní sa podieľajú naši zamestnanci na všetkých rôznych pracovných pozíciách. Každý projekt tak spája ľudí, vytvára väzby a zároveň vracia energiu komunitám a priestorom, ktoré sa neraz nazývajú druhým domovom,“ povedal Benko. Objasnil, že na vynovení žilinskej stanici sa podieľalo viac ako štyridsať ich zamestnancov.

Základná škola Kataríny Brúderovej vo Vajnoroch Čítajte aj Starší žiaci bili mladších, zatvárali ich a držali za nohy von oknom. Bratislavská škola rieši problém so šikanou

Na podporu tohto projektu poskytla firma 36-tisíc eur a viac ako 120 litrov farieb od svojich viacerých značiek. Medzi nimi aj produkt, ktorý má vynikajúcu odolnosť proti oderu a umývateľnosť. Nevyčísliteľnú hodnotu má však podľa vedenia spoločnosti čas a práca dobrovoľníkov z radov jej zamestnancov.

„Farby majú schopnosť zmeniť spôsob, akým vnímame svoje okolie. Tento projekt pre nás znamenal oveľa viac, než len renováciu. Z výsledku sme nadšení nielen my, ale aj cestujúci a návštevníci nášho centra,“ poznamenal Adamov. „Verím, že ľudia tu budú tráviť čas ešte radšej, ako doteraz,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Žilinský kraj