Poslanci okolo Suju chcú odvolať Budaja. Pomôže im aj Smer

Nezaradení poslanci Národnej rady SR okolo Miroslava Suju podali návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) z funkcie. Informovali o tom Suja s predsedom mimoparlamentnej Republiky Milanom Uhríkom. Šéfovi envirorezortu vyčítajú viacero vecí, okrem iného zlyhanie pri manažmente medveďa hnedého.

17.06.2022 11:01 , aktualizované: 14:01
budaj Foto: ,
debata (1)

„Prichádzame s návrhom na odvolanie vegetariána ministra Budaja. Je neschopný, nekompetentný a hlúpy, čo dokázal, keď povedal, že medvede sú vegetariáni, čím poukázal na to, že má nedostatky v učive základnej školy,“ skonštatoval Uhrík.

Suja dodal, že Budaj podľa nich nezlyhal len pri vedení envirorezortu. Vyčítal mu viacero vecí. „Jeho najväčšie zlyhanie je manažment medveďa hnedého, ktorý minister Budaj absolútne nezvládol,“ podčiarkol Suja.

"Útoky medveďa naberajú na intenzite a ich frekvencia len v prípade medializovaných prípadov už dosahuje jeden útok týždenne. To má priamo za následok strach širokých skupín obyvateľstva, žijúcich v regiónoch s vysokou mierou pozorovaného pohybu medveďa hnedého. To vedie k zníženiu záujmu verejnosti o pohyb v lesnom prostredí (rekreácia, zber plodov a podobne), tvrdia poslanci v návrhu na odvolanie Budaja.

Podľa nich šéf envirorezortu brzdí rozvoj vidieka a zlyhal aj pri riešeni ekologickej katastrofy na rieke Slaná či úseku rieky Hron.

Ďalej tvrdia, že Budaj „hrubým spôsobom bráni pri budovaní kanalizácii v obciach na východnom Slovensku (Kravany, Vislava, Čoltovo, Látky…), ktoré v rámci výzvy z Enviromentálneho fondu získali nenávratný financý prostriedok na dostavanie svojich projektov, ministerstvo však vedome a cielene bránilo dobudovaniu kanalizácií tvrdeniami o údajnom porušovaní zmlúv a podozrení zo subvenčných podvodov“.

Pod návrh na odvolanie Budaja sa okrem nezaradených poslancov, ktorí sa odštiepili z ĽS NS a vytvorili stranu Republiku, podpísala aj nezaradená Slavěna Vorobelová (náhradníčka za Mariána Kotlebu), Martin Čepček (predtým OĽaNO), či takmer všetci poslanci z klubu strany Smer. Návrh na odvolanie Budaja však nepodpísal šéf strany Smer Robert Fico.

V zmysle rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolať schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.

Ján Budaj, Ide o pravdu Čítajte viac Minister Budaj v Ide o pravdu o biznise s medveďmi: Za alfa samca 9-tisíc eur? Chcem to zastaviť!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #odvolávanie #Ján Budaj