Na protest na podporu Huliaka prišli pred Prezidentský palác stovky ľudí

Na protest na podporu nominácie poslanca za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia prišli v pondelok pred Prezidentský palác stovky ľudí. Účasťou vyjadrili svoj nesúhlas s rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Huliaka do funkcie šéfa envirorezortu.

23.10.2023 17:13 , aktualizované: 20:41
debata (577)

Atmosféra na proteste na podporu Huliaka.

Video

Protest na Hodžovom námestí mal štart o sedemnástej hodine, prvé desiatky ľudí čakali na rečníkov už s 20-minútovou rezervou. Na bezpečnosť podujatia dohliadali štátni a mestskí policajti a tiež členovia antikonfliktné­ho tímu.

S blížiacim sa začiatkom sa námestie pred palácom napĺňalo protestujúcimi, mnohí si so sebou priniesli slovenské zástavy. Huliakovu nomináciu prišli podporiť najmä ľudia v produktívnom veku, no na námestie prišlo aj množstvo seniorov, ktorí čakali na začiatok na múriku Fontány mieru. Podporiť nominanta SNS prišlo aj niekoľko tínedžerov a medzi prítomnými bol aj bývalý poslanec Peter Marček.

Ľudia pred Prezidentským palácom počas protestu...
Rudolf Huliak (vľavo v popredí) pred...
+23Ľudia pred Prezidentským palácom počas protestu...

Protest odštartovala nahrávka z prezidentského sľubu Zuzany Čaputovej. Keď zaznel hlas hlavy štátu, z davu sa ozýval piskot, rapkáče a slová ako „fuj“ či „hanba“. Protestujúci si okrem zástav priniesli transparenty a jeden z prítomných aj drevené vidly a megafón, neskôr zaznela slovenská hymna.

Ľudia vyjadrili svoj nesúhlas proti rozhodnutiu prezidentky odmietnuť Huliakovu nomináciu aj skandovaním „My chceme Huliaka“. Zaznela aj otázka o americkej agentke a neskôr vyzývanie ľudí, aby frázu opakovali. Medzi zúčastnenými sa objavil tiež mladý muž v tričku s veľkou americkou vlajkou.

Hanba, fuj, my chceme Huliaka! Protest na podporu kandidáta za SNS.

Video

Čaputová by podľa demonštrantov mala ísť príkladom ústavnosti, podľa nich Huliak splnil všetky zákonné povinnosti. Na protest prišiel Huliaka podporiť aj Štefan Harabin, ktorý avizoval možnú opätovnú kandidatúru na prezidenta. Spred prezidentského paláca počas jeho rečnenia zaznievali aj slová ako „Harabin na hrad!“.

„Pani Čaputová robí všetko pre to, aby oddialila vymenovanie vlády a pokračovala v deštrukcii štátu, hoci vládu nezostavuje tretí sektor ani opozícia,“ uviedol v prejave Harabin. Jeho slová občas prerušili zvuky sanitiek, od začiatku protestu ich prešlo niekoľko na čo sa viacerí zúčastnení otáčali, časť publika počas jeho vystúpenia voľne debatovala.

Harabin prišiel na protest podporiť Huliaka.

Video

Demonštranti uviedli, že protestovať prídu aj zajtra, v stredu avizovali demonštráciu pred budovou Národnej rady SR. Jeden z rečníkov na protestnom zhromaždení uviedol, že vznikla petícia, aby Huliaka vymenovali za ministra.

Hoci sa víťazovi septembrových volieb Robertovi Ficovi (Smer) podarilo prezidentke Čaputovej doručiť zoznam kandidátov na ministrov, jeho snaha stať sa premiérom zatiaľ stroskotala práve na Huliakovi.

Fico Čítajte viac Fico predstavil mená ministrov za Smer. V novej vláde bude aj syn známeho speváka

Hlava štátu ešte minulý týždeň Fica v rámci prebiehajúcich konzultácií o novej vláde informovala, že nevymenuje Huliaka za ministra životného prostredia. „Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Poslanec za SNS Tomáš Taraba dnes pripustil viacero alternatív v prípade nominácie na post ministra životného prostredia. „Jeden plán je, že SNS bude musieť vymeniť nominanta,“ skonštatoval Taraba. Nevylučuje, že sa bude diskutovať aj o jeho mene.

Huliak reaguje na rozhodnutie Čaputovej, palác vraj ovláda jej partner.

Video

V pondelok popoludní pre médiá uviedol, že rokovania chcú uzavrieť v utorok a na 11.00 hod plánujú aj tlačovú konferenciu. Možnosťou by podľa jeho slov mohlo byť aj rokovanie v rámci SNS o požiadavke na prerozdelenie rezortov. „Dohoda bola ešte pred voľbami, že ak SNS bude mať post ministra životného prostredia, tak my naň navrhneme Rudolfa Huliaka,“ doplnil. Očakáva, že otázka nominácie sa vyrieši do utorka.

„Potrebujeme aj ubezpečenie od Roberta Fica, že veci na ktorých sme sa dohodli platia. Teraz prebiehajú bilaterálne rokovania v rámci možných kandidátov,“ ozrejmil v pondelok líder SNS Andrej Danko. S Ficom sa chce stretnúť v utorok poobede.

„Odmietame aby nám prezidentka určovala, ktorý kandidát môže funkciu vykonávať,“ ozrejmil no meno kandidáta priblížiť nechcel.

fico, čaputová Čítajte viac Ak Fico chce ísť na samit EÚ, musí byť premiérom do stredy. Podľa politológa vymenovanie zdržuje Čaputová

© Autorské práva vyhradené

577 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #envirorezort #Rudolf Huliak