Pokračuje súd v kauze vraždy študenta Tupého. Znalkyňa tvrdí, že kľúčovému svedkovi sa nedá veriť

Po 18 rokoch od vraždy sa svedkovia z neonacistických štruktúr snažia pred súdom rozpamätať, kto 4. novembra 2005 dobodal študenta Daniela Tupého. Pred Mestský súd Bratislava I bol v pondelok ešte stále v putách predvedený obžalovaný v kauze vraždy študenta advokát Adam Puškár. Ten čelí obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom a trvá na svojej nevine.

08.01.2024 09:00 , aktualizované: 13:01
adam puškár, tupý Foto: ,
Obžalovaný Adam Puškár v sprievode príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) počas hlavného pojednávania v kauze vraždy Daniela Tupého na Mestskom súde Bratislava I 8. januára 2024.
debata (11)

Puškár je v cele už desať mesiacov a medzičasom požiadal o prepustenie z väzby. Hoci mu Mestský súd Bratislava I vyhovel, vo veci rozhoduje ešte Krajský súd Bratislava. Puškár tak strávil Vianoce v cele a o jeho prepustení sa bude rozhodovať v stredu. Sudca bratislavského mestského súdu Roman Fitt ešte v decembri akceptoval kauciu vo výške 50-tisíc eur. Ďalej to, že Puškár musí nosiť elektronický monitorovací náramok, taktiež aj probačný dohľad a zákaz vycestovať.

Zábudlivý Alarm

Mestský súd v pondelok pokračoval vypočúvaním svedkov. Na súd sa však dostavil len jeden – Marek Takáč prezývaný Alarm. Sudca Fitt skonštatoval, že to je bieda. Následne médiám zakázal zverejňovať výpovede svedkov, pretože sa obáva, že by mohli ovplyvniť tých, ktorí ešte nevypovedali.

Marek bol šoférom jedného z áut, ktoré dopravilo skupinu sympatizantov pravicového extrémizmu 4. novembra 2005 na Tyršovo nábrežie v Bratislave. S obžalovaným bol v kamarátskom vzťahu, na detaily skutku si nepamätá.

Adam Puškár, obžalovaný z vraždy Daniela Tupého, sa postavil pred súd
Video

Takáč je pritom jediný zo štyroch predvolaných svedkov, ktorí na dnešné pojednávanie prišli. Podľa Takáča bol Puškár dobrák no bolo zrejmé, že má problém sa rozpamätať spätne na incident. Proces bude pokračovať 26. februára.

Kto klame?

V novembri vypovedal kľúčový svedok kauzy Vladimír Malíček, no v mnohom bolo jeho svedectvo neurčité. Pondelkového procesu sa zúčastnila aj znalkyňa Elena Fortis, ktorá vypracovala posudok k vierohodnosti svedka Malíčka aj obžalovaného Puškára.

Adam Puškár Čítajte viac Vražda Daniela Tupého: Súd rozhodol o prepustení Puškára z väzby, potvrdiť to musí ešte krajský súd

Začiatok súdu sa niesol v duchu dokazovania pravdy. Svoje miesto zaujala súdna psychologická znalkyňa, ktorá pomocou rôznych metód konštatovala, že kľúčový svedok Vladimír Malíček má tendenciu “zatajovať skutočnú podstatu sklony ku klamaniu, tendenciu pretvarovať sa, vedome hrá určitú rolu”. Na otázky právneho zástupcu rodiny zavraždeného Romana Kvasnicu , čo znamená jej posudok znalkyňa zdôraznila, že “sa mu nedá veriť”. Následne ozrejmila, že obžalovaný nekoná agresívne.

Zástupca Kvasnica však pripomenul, že v spise je uvedený aj prípad z roku 2008, kedy sa podľa neho obžalovaný dopustil obdobnej trestnej činnosti. Právnik Puškár mal pred pätnástimi rokmi na partiu iných mladých ľudí vytiahnuť nôž aj v roku 2008.

Podľa televízie Markíza to dokazuje to archívny článok z roku 2008, podľa ktorého sa Puškár vyhrážal lepičom plagátov s nožom v ruke. Článok vyšiel pôvodne v denníku Nový čas. Na starý prípad upozornil teraz portál Aktuality.sk. Puškár 13. mája 2008 prechádzal po Grösslingovej ulici v Bratislave, kde sa dostal do konfliktu s mladíkmi, ktorí tam lepili plagáty na koncert. Upozornil ich, že lepia plagáty na nepovolené miesto a nakoniec ich naháňal s nožom v ruke.

Obžalovaný Adam Puškár v sprievode polície...
Rodičia zavraždeného Daniela Tupého prichádzajú...
+9Obžalovaný Adam Puškár v sprievode polície...

Puškár sa na celú vec pozerá odlišne a cez svojho právnika odkázal, že lepičov plagátov najskôr upozornil, že lepia plagáty protiprávne. Následne ho vraj napadli a jeden z nich mu mal do očí vyliať lepidlo a druhý sa mu vyhrážal s pištoľou. Následne jedného z nich zadržal a požiadal okoloidúcich, aby privolali políciu.

Obhajoba Puškára sa odvoláva, že sú to len výpovede svedkov a nie rozhodnutie súdu. “Skutok sa nestal, skutok sa nestal,” hlasne zdôrazňoval advokát obžalovaného. Kvasnica následne súd požiadal, aby traja poškodení z roku 2008 boli vypočutí znova a požiadal zmenu psychologického znalca. Súd o tomto návrhu rozhodne do ďalšieho konania.

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy študenta Daniela Tupého sa začalo na bratislavskom mestskom súde 15. novembra 2023. Obžalovaný vtedy vypovedať odmietol. Výsluch vlani absolvoval kľúčový svedok Vladimír Malíček. Znalkyňa Fortis v pondelok uviedla, že v znaleckom posudku skúmala okrem iného aj všeobecnú a špecifickú vierohodnosť svedka zo psychologického hľadiska. „Znalecký posudok je celkom jednoznačný. Ona (znalkyňa, pozn. red) sa vyjadrila tak, že špecifická vierohodnosť tohto svedka je výrazne znížená,“ povedala médiám po skončení hlavného pojednávania obhajkyňa obžalovaného Michaela Matušíková s tým, že svedok nie je dôveryhodný. Prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave Soňa Juríčková však poukázala na to, že všeobecná vierohodnosť svedka bola potvrdená. „Nič sa nemení v porovnaní s tým, ako bol vypracovaný znalecký posudok v prípravnom konaní,“ dodala.

Splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica navrhuje vypočuť ďalších troch svedkov a pribrať do konania znalecký ústav. Spochybnil komplexnosť posudku, ktorý bol prezentovaný na pondelkovom pojednávaní. „Mali by sme aj z pohľadu poškodených hľadať také právne riešenie, aby to bolo nespochybniteľné hlavne pre nich, lebo svojím spôsobom oni najviac trpia celým týmto konaním. Preto by znalecký posudok v tejto kauze mal spraviť nejaký znalecký ústav,“ zdôraznil.

Kľúčový svedok: S Puškárom sme Tupého udreli

Na súde v novembri vypovedal práve kľúčový svedok Malíček. Opísal okolnosti incidentu, na následky ktorého Tupý zomrel. Samosudca Roman Fitt zakázal médiám zverejňovať detaily výpovede, aby neboli ovplyvnené svedectvá ďalších svedkov.

Malíček pred súdom vypovedal v postate v zhode so zisteniami orgánov činných v trestnom konaní. Priznal, že bol súčasťou partie, ktorá na bratislavskom Tyršovom nábreží v novembri 2005 napadla skupinu osôb, ktorej súčasťou bol aj Tupý. Potvrdil tiež, že v partii bol aj Puškár. Svedok zároveň pripustil, že Tupého tiež niekoľkokrát udrel. „Boli sme sympatizanti krajne pravicovej ideológie," povedal na margo seba aj obžalovaného. Priznal tiež, že sám nosil otvárací nôž, podľa vlastných slov ho však používal na údery.

Daniel Tupý Čítajte viac Politológ Nociar: Extrémizmus sa presunul z ulíc do vrcholovej politiky

Rodina žiada 750-tisíc eur

Podľa obžaloby Puškár 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími osobami napadol osemčlennú skupinu ľudí, v ktorej bol aj študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý.

Toho nožom viackrát bodol do ramena, stehna, hrudníka a chrbta, na následky čoho Tupý zomrel. Na skutku sa podľa obžaloby podieľala aj osoba, ktorá doteraz nebola stotožnená. Obhajoba označila obžalobu za nezákonnú, keďže neobsahuje zákonom predpísané náležitosti, označila ju aj ako predčasne podanú. Z tohto dôvodu obhajcovia Puškára navrhli vrátenie veci do prípravného konania.

Samotný obžalovaný vinu odmietol. „Chcem vyhlásiť, že som nevinný v plnom rozsahu," vyhlásil Puškár. Zároveň však povedal, že v tomto štádiu konania využije svoje právo nevypovedať. Právny zástupca poškodených Roman Kvasnica uviedol, že otec, matka, ako aj brat Daniela Tupého si uplatňujú nemajetkovú ujmu, každý v hodnote 250 000 eur. Dôvodom podľa neho je, že slovenské štátne orgány dlhú dobu neboli schopné prípad uzavrieť, dokonca preukázateľne kryli páchateľov. Tiež poukázal na snahu vykresliť obeť ako drogovo závislého človeka, ktorý si za svoju smrť „mohol sám". To podľa neho ešte znásobilo bolesť pozostalých zo straty syna a brata.

Súdny proces v kauze vraždy študenta Tupého sa začal v novembri 2023. Obžalovaný trvá na svojej nevine, vypovedať odmietol. Hlavné pojednávanie pokračuje v januári. Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia. Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Vražda Daniela Tupého