Vražda Daniela Tupého: Súd rozhodol o prepustení Puškára z väzby, potvrdiť to musí ešte krajský súd

Mestský súd Bratislava I rozhodol o prepustení obžalovaného Adama Puškára z väzby v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Súd prijal kauciu, obžalovaný musí nosiť elektronický monitorovací náramok. Verdikt nie je právoplatný, prokurátorka podala sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

13.12.2023 16:07 , aktualizované: 17:49
debata (16)
Puškár, obžalovaný z vraždy Daniela Tupého, sa postavil pred súd
Video
Zdroj: TV Pravda

Mestský súd prijal peňažnú záruku vo výške 50-tisíc eur od rodinného príslušníka Adama Puškára. Okrem monitorovacieho náramku dostal obžalovaný aj ďalšie obmedzenia. „Zákaz vycestovať do zahraničia a podľa určených termínov dostaviť sa k probačnému a mediačnému úradníkovi súdu,“ podotkol hovorca.

Adam Puškár Čítajte viac Svedok ukázal, ako bili Tupého. Paškvil, tvrdia advokáti Puškára. Rodina ho chce vidieť na lavici obžalovaných

Adam Puškár sa nachádza v tzv. útekovej väzbe pre obavu, že by mohol utiecť alebo sa iným spôsobom vyhýbať trestnému konaniu. Z väzby bude prepustený až v prípade, ak stredajšie rozhodnutie bratislavského mestského súdu potvrdí aj krajský súd.

Obhajkyňa Michaela Matušíková privítala nahradenie väzby jej klienta. „Napriek tomu trváme na tom, že materiálne dôvody väzby sa aj po výpovedi kľúčového svedka na hlavnom pojednávaní absolútne rozplynuli,“ dodala.

Puškár pred súdom. Prišli i rodičia Tupého

Na bratislavskom mestskom súde sa začal súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží.

Fotogaléria
Obžalovaný Adam Puškár v sprievode polície...
Rodičia zavraždeného Daniela Tupého prichádzajú...
+9Obžalovaný Adam Puškár v sprievode polície...

Prokurátorka Soňa Juríčková sa s rozhodnutím mestského súdu nestotožnila, proti prepusteniu Adama Puškára z väzby preto podala sťažnosť. „Pri takomto druhu trestného činu, pri takej závažnosti a brutalite útoku, aký je predmetom tejto trestnej veci, nie je namieste nahradiť väzbu ktorýmkoľvek inštitútom Trestného poriadku,“ zdôraznila.

Súdny proces v kauze vraždy študenta Daniela Tupého sa začal v novembri. Obžalovaný trvá na svojej nevine, vypovedať odmietol. Hlavné pojednávanie by malo pokračovať 8. januára 2024.

Daniel Tupý Čítajte viac Trestný právnik Burda k vražde Tupého: Aj premlčanie má svoje dôvody, nejde o akt svojvôle

Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Vražda Daniela Tupého