Ministerka Dolinková odvolala šéfku VšZP Hlinkovú. Dôvody zatiaľ nie sú známe

Najväčší štátny podnik, Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), mení vedenie. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) dnešným dňom odvolala súčasné vedenie VšZP na čele s generálnou riaditeľkou a predsedníčkou predstavenstva Ľubicou Hlinkovou.

10.01.2024 17:55
debata (25)
Vtedajšia šéfka štátnej poisťovne Ľubica Hlinková odmietla priznať, kde je poistená
Video

„Dovoľujem si vás informovať, že rozhodnutím ministerky zdravotníctva som bola práve odvolaná z pozície generálnej riaditeľky,“ uviedla v rozlúčení sa so štátnou poisťovňou, ktoré má Pravda k dispozícii. Hlinková pracovala vo VšZP na rôznych úsekoch 13 rokov. Dva roky jej aj šéfovala. Z funkcie ju v marci roku 2020 odvolal vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Na pozíciu generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva VšZP má od 11. januára 2024 podľa Dolinkovej zasadnúť Michal Ďuriša.

vszp-clanok W Čítajte viac VšZP bez štedrého štátu neprežije. Šetriť sa nedá, nie je z čoho       

Hlinkovej koniec Pravde potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva. „Pani Hlinkovej a odchádzajúcim členom predstavenstva ďakujem za konštruktívnu spoluprácu a želám im veľa úspechov v ďalšom osobnom aj profesionálnom živote. Verím, že nové vedenie VšZP bude efektívne pokračovať v zlepšovaní manažmentu najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku,“ uviedla ministerka Dolinková. Dodala, že preto, aby „bolo zachované plynulé fungovanie VšZP, došlo k zmene stanov poisťovne, vďaka čomu je možné, aby bolo predstavenstvo poisťovne dočasne jednočlenné“.

Kto je Michal Ďuriš?

Ďuriš pôsobil vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, a.s. od mája 2016 do mája 2020 vo viacerých funkciách. Bol členom predstavenstva poisťovne, vedúcim sekretariátu generálneho riaditeľa, riaditeľom sekcie stratégie a riadenia, či riaditeľom sekcie právnych služieb a služieb klientom.

zväčšiť Na snímke bývalá generálna riaditeľka... Foto: TASR, Pavol Zachar
SR VšZP vedenie predstavenstvo Hlinková menovanie BAX Na snímke bývalá generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubica Hlinková počas tlačovej konferencie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) k dočasnému vedeniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) 11. októbra 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar

Hlinková končí už po druhý raz

Potom, ako v lete odvolali bývalého šéfa štátnej VšZP Richarda Strapka, zostal štátny podnik bez generálneho riaditeľa. Na neobsadené miesto generálneho riaditeľa zasadla začiatkom októbra takisto bývalá šéfka štátnej poisťovne Hlinková.

Vtedajší šéf rezortu zdravotníctva Michal Palkovič pre denník Pravda uviedol, že skúšali hľadať aj iných kandidátov, "no nevedeli túto pozíciu obsadiť”. Nominácia Hlinkovej však vyvoláva niekoľko otáznikov. Vo chvíli, keď Hlinkovú predstavovali ako staro-novú riaditeľku, dokonca zamestnanci poisťovne na protest proti zmene vedenia spustili v budove požiarny alarm.

SR VšZP vedenie predstavenstvo Hlinková menovanie BAX Čítajte viac Minister Palkovič vymenoval za riaditeľku VšZP Hlinkovú. Tá žaluje poisťovňu a poisťovňa zase ju. Zamestnanci na protest s novým vedením spustili alarm

Hlinková už raz z pozície šéfky VšZP odvolaná bola a to exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím na začiatku roku 2020.

Podľa Krajčího bolo dôvodom, že Hlinková nezvládala manažovanie pandémie. Jej nástupca Strapko sa tak musel popasovať s výpadkom príjmov zavineným covidom, zavedením očkovania, masívnym štátnym testovaním, dovedna troma ministrami zdravotníctva, otvorením najväčšej súkromnej nemocnice aj nútenými šetriacimi opatreniami.

Vzhľadom na rastúcu stratu dostal Strapko koncom jari za úlohu zlepšiť ekonomický stav poisťovne. Medzi úspornými krokmi, ktoré jej odporučilo ministerstvo v júni, bolo napríklad aj zrušenie uhrádzania liekov na výnimku. Teda liekov, ku ktorým sa pacienti nemôžu dostať inak ako cez predpis, ale poisťovňa im ich musí najskôr schváliť. Pre pacientov by toto rozhodnutie znamenalo, že ak by o liek na výnimku požiadali do 30. júna, liek by dostali, no tí, čo by oň požiadali 1. júla, by nedostali nič.

Strapko nesúhlasil a v lete ho úradnícky minister zdravotníctva Michal Palkovič odvolal – údajne pre finančné straty – a do poisťovne vrátil bývalú riaditeľku Hlinkovú. Palkovič to zdôvodnil Hlinkovej vysokou odbornosťou a skúsenosťami v legislatíve, zároveň však zdôraznil, že bude vo funkcii len na určitý čas, najviac na šesť mesiacov.

Dáta však ukazujú, že do červených čísel sa poisťovňa dostala nezávisle od údajne zlých manažérskych rozhodnutí. So stratami totiž súvisia najmä nedostatky pri tvorbe štátneho rozpočtu, ktoré VšZP v tomto roku spôsobili značnú časť finančných problémov. Vedenie VšZP na chýbajúce financie upozorňovalo od októbra 2022. Pritom štát plánuje v tomto roku dať na slovenské zdravotníctvo 7,97 miliardy eur, čo je takmer o miliardu eur viac, než bol rozpočet zdravotníctva vlani. VšZP z rozpočtu prislúcha zhruba 4,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Ľubica Hlinková #Zuzana Dolinková