Námestie v Bratislave napriek zime zaplnilo 20-tisíc ľudí. Podľa Šimečku už raz Fico cúvol

Na Slovensku pokračovali protivládne protesty, ktoré od vlaňajšieho decembra organizujú tri opozičné strany PS, KDH a SaS. Opäť bez predsedu bývalého hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Dôvodom je návrh kabinetu premiéra Roberta Fica zrušiť špeciálnu prokuratúru či znížiť tresty za korupciu a ekonomickú kriminalitu. Tentoraz opozícia a občianski aktivisti zvolali protesty do viac ako desiatky miest po celej krajine, vrátane Bratislavy, kde bola demonštrácia zrejme najväčšia od začiatku terajšej vlny protestov. Zhromaždenie bolo tiež v Prahe.

11.01.2024 18:05 , aktualizované: 19:50
debata (1753)
Napriek zime vyšli do ulíc opäť tisíce ľudí. Takto to vyzeralo na proteste v Bratislave
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa odhadov polície sa na námestí v Bratislave zišlo zhruba 20-tisíc demonštrujúcich. Polícia odklonila verejnú aj osobnú dopravu. Zaplnené námestie skandovalo heslá ako „dosť bolo Fica“ a „Fico do basy“.

Opoziční politici z pódia napríklad tvrdili, že Fico je hrobárom demokracie na Slovensku a že z krajiny robí mafiánsky štát či chce zabezpečiť beztrestnosť viacerým stíhaným ľuďom.

„Nenecháme si Slovensko ukradnúť, nenecháme si Slovensko uniesť z Európy niekam za Ural,“ povedal predseda najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Na zhromaždenie do centra Bratislavy prišiel tiež bývalý šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý by mal byť hlavným súperom terajšieho šéfa parlamentu Petra Pellegriniho v marcovej priamej voľbe hlavy štátu. Pellegrini, ktorého prieskumy favorizujú, kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámil. Očakáva sa, že tak urobí na budúci týždeň. Na Pellegriniho, ktorý v minulosti dlhé roky pôsobil vo Ficovej strane, ľudia kričali „podržtaška“.

Na bratislavskom Námestí SNP sa o 18.00 hod...
Na bratislavskom Námestí SNP sa o 18.00 hod...
+23Na bratislavskom Námestí SNP sa o 18.00 hod...

V Prahe sa v rovnakom čase zišli desiatky ľudí pred slovenskou ambasádou v Dejviciach. Na akciu, ktorú organizoval spolok Pražská kaviareň, vyzvali ľudia slovenskú vládu a parlament, aby neobmedzovali nezávislé štátne inštitúcie alebo pristupovali rovnako ku všetkým serióznym spravodajským médiám. Okrem zástupcov slovenského krajanského spolku na podujatí vystúpila aj zástupkyňa českej organizácie Rekonštrukcia štátu. Stretnutie účastníci zakončili spoločnou fotografiou.

Na protest v Trnave prišlo viac ľudí ako naposledy
Video
Zdroj: TV Pravda

Protest k vládnej novele Trestného zákona sa začal o 18.00 hodine v 14 slovenských mestách. Okrem Bratislavy sa ľudia v uliciach zišli aj v ostatných krajských mestách a taktiež v Piešťanoch, Považskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi, Leviciach, Prievidzi či Poprade. V hlavnom meste sa na Námestí SNP zišli tisíce ľudí, niektorí držali transparenty s nápismi, ako napr. „Práva aj pre prírodu“, „Rozmohl se nám tady takový nešvár“ alebo „Veď si vravel, že v 2014 už v politike nebudeš“, čo je narážka na slová predsedu vlády Roberta Fica (Smer), ktorý to v minulosti tvrdil.

„Ficova vláda aj v novom roku pokračuje v legislatívnej smršti. Jej cieľ? Pomsta, beztrestnosť a funkcie pre ich ľudí. Poďme im spolu ukázať, že nemôžu mať všetko,“ vyzývali svojich priaznivcov opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS.

Snahy koalície o odstavenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica narazili koncom decembra na opozičné obštrukcie. Vláda si musela určiť priority a tak nižšie tresty za korupciu museli ustúpiť schváleniu štátneho rozpočtu.

protivládne protesty Čítajte viac Na protivládne protesty prišli tisícky ľudí, najviac v hlavnom meste

Druhý januárový týždeň však opozícia tvorená Progresívnym Slovenskom, SaS a KDH po štvrtý raz vyzvala ľudí, aby išli do ulíc, pričom na poslednej akcii sa v Bratislave zišlo viac ako desaťtisíc ľudí. „Nenecháme ich udeliť amnestiu korupčníkom a kriminálnikom, nezmierime sa s rušením NAKA a Špeciálnej prokuratúry. Náš tlak musí pokračovať,“ ozrejmilo Progresívne Slovensko.

Za protestami je neutíchajúca snaha predsedu vlády Roberta Fica (Smer) presadiť si svoje. Koniec koncov to v stredu na tlačovej besede po rokovaní vlády jasne povedal, ako vláda pri podobných krokoch rozmýšľa. „Politika je o moci a toto je mocenské rozhodnutie,“ povedal Fico k rušeniu špeciálnej prokuratúry.

Úrad špeciálnej prokuratúry je podľa neho neopraviteľná inštitúcia na čele s človekom, ktorý je podľa jeho slov politik Daniel Lipšic. „Nemôže byť prokurátor s obrovskými právomocami bývalý politik, ktorý vás nenávidí. Je právoplatne odsúdený páchateľ a podvodník. Ak sa pozriem na kvalitu prokurátorov, prosím a hovorím to smrteľne vážne, tak špička nie je na Úrade špeciálnej prokuratúry,“ ozrejmil v rozhovore pre Pravdu.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) tvrdí, že úplne rešpektuje právo na protest. „Ale rovnako rešpektujem aj to, že pred dvoma mesiacmi boli demokratické parlamentné voľby, ktoré nejako dopadli a vláda, ktorá je dnes pri moci robí iba to, čo pred voľbami hovorila,“ zdôraznil. Zároveň sa pýta, že čo je to za spravodlivosť a právny štát, keď ju na Slovensku garantuje iba jedna ustanovizeň. „A tou je tá, ktorú vedie Daniel Lipšic, tak by potom asi niečo nebolo v poriadku,“ ozrejmil Šutaj Eštok. Opozičné protesty sa vlani uskutočnili celkovo trikrát. Ľudia skandovali heslá, ako „Slovensko si nedáme“, „Dosť bolo Fica“ či „Nebudeme ticho“. Okrem hlavného mesta sa protesty konali aj v Košiciach, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici.

Tretí protest sa začal v utorok 19. decembra. „Ficova vláda likviduje právny štát na Slovensku – nahrubo a na hulváta. Ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, odstraňuje ochranu čestných policajtov, znižuje tresty za korupciu a chráni ,našich ľudí' Smeru. Protiústavne, narýchlo a s vylúčením verejnosti," uviedli opozičné strany PS, KDH a SaS.

Premiérovi podľa nich odkazujú, „že demokraciu a právny štát na Slovensku si budeme spoločne brániť. V uliciach, v parlamente, všade, kde nás bude počuť musí zaznieť jedno: nikdy neuhneme". „Fico stráca kontrolu a cíti strach. Vidí rastúci odpor verejnosti, odpor EÚ, zmocňuje sa ho panika, že mu jeho plán uniesť právny štát potichu len tak neprejde. Náš tlak má zmysel a preto nikam neodchádzame. Budeme naďalej bojovať – v parlamente, na Ústavnom súde, v Bruseli a aj na námestiach slovenských miest,“ zdôraznil opozičný blok.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Progresívne Slovensko