Na protivládne protesty prišli tisícky ľudí, najviac v hlavnom meste

V utorok večer sa teplota v Bratislave blížila k nule. V predvianočný týždeň zahalila ulice hlavného mesta hmla, no demonštrujúcich ľudí to neodradilo a v poradí tretíkrát za sebou prišli vyjadriť nevôľu s krokmi štvrtej vlády Roberta Fica (Smer). Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyhlásil, že protesty budú pokračovať po sviatkoch.

19.12.2023 18:00 , aktualizované: 19:57
debata (2215)
Protivládny protest v Bratislave
Video

Opozičné hnutie Progresívneho Slovenska, KDH a SaS tentoraz zmenilo miesto demonštrácie. Kým prvé dva protesty boli na Námestí slobody, to dnešné sa uskutočnilo na Námestí SNP. Ešte pred protestom opozícia avizovala, že plánuje v protestoch a parlamentných obštrukciách pokračovať a majú aj podporu tzv. ulice. Dôkazom je aj fakt, že od minulého týždňa počet demonštrantov narástol.

Priaznivci opozície protestovali aj v Trnave
Video

V utorok podvečer sa v Bratislave a ďalších slovenských mestách uskutočnili protesty proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry i ďalším navrhovaným vládnym zmenám. V hlavnom meste zaplnili tisíce ľudí celé Námestie SNP. „Nebudeme ticho, budeme sa vám stavať do cesty,“ vyhlásil na úvod moderátor Ján Gordulič. Pripomenul, že rovnakí ľudia stáli na námestiach pred piatimi rokmi, keď boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová.

Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.
Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.
+6Protivládny protest v Trnave, 19. decembra 2023.

Odhadom 15-tisíc ľudí

Na bratislavskom proteste na Námestí SNP sa v utorok zišlo odhadom 15 až 18-tisíc ľudí. Pred týždňom prišlo na Námestie slobody demonštrovať proti krokom Ficovej vlády vyše 10-tisíc ľudí. Dav na Námestí SNP siahal od budovy zbúraného Dunaja až po Starú tržnicu. Viac ľudí prišlo protestovať aj v regiónoch. Napríklad v Banskej Bystrici prišiel zhruba dvojnásobok ľudí oproti minulému týždňu, pričom dnes na Námestí Štefana Moyzesa demonštrovalo viac ako osemsto ľudí. Na Hlavnej ulici v Košiciach sa zišlo vyše dvetisíc osôb, na protestoch v Banskej Bystrici sa podľa očitých svedkov zúčastnila približne tisícka ľudí. Protest sa konal aj v Žiline, tiež napríklad v Trnave, Prešove, Poprade či v Liptovskom Mikuláši.

Protestujúci rečníci vyjadrili svoju nevôľu k navrhovaným vládnym zmenám v Trestnom zákone či zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalším vládnym návrhom, v ktorých vidia deštrukciu právneho štátu i budúcnosti krajiny.

zväčšiť Foto: Peter Madro
protivládne protesty

„Počúvajte dobre, pán Fico. Títo ľudia nikam neodchádzajú. Počúvajte dobre, pán Pellegrini, títo ľudia prídu aj v januári, keď budete ohlasovať svoju prezidentskú kandidatúru,“ vyhlásil podporedseda parlamentu Šimečka. „Robert Fico by bol najradšej, ak by ste rezignovali. Prestali čítať noviny. Odišli zo Slovenska. Ale takúto radosť mu nespravíme. My nikam neodchádzame. Priatelia, nie ste bezmocní. Naopak, máte veľkú moc. Tu na námestí. V prezidentských voľbách. V európskych voľbách,“ uviedol Šimečka.

Ako prvá na bratislavskom proteste vystúpila 94 ročná Eva Mosnáková, ktorá prežila holokaust. „Keď som počula, kde všade sa protestuje, a keď vidím vaše tváre, som šťastná,“ povedala. Spomínala obdobie svojho života, keď k moci prišiel Jozef Tiso. Súčasné dianie jej tieto udalosti pripomínajú, keďže sme podľa nej opäť blízko k tomu, že nám zničia demokraciu. „Nemôžeme si ju nechať zničiť,“ dodala.

Na pódiu sa vystriedali aj zástupcovia ďalších dvoch opozičných strán SaS a KDH. „Buďme svedomím našej spravodlivosti a našej krajiny, nebuďme ľahostajní a nebuďme ticho. Zabráňme v zárodku tomu, aby si niekto sprivatizoval spravodlivosť,“ zdôraznila europoslankyňa Miriam Lexmann z KDH. Dav opakovane skandoval: „Nebudeme ticho!“

Na opozičnom proteste v Bratislave prečítali list rodín zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej adresovaný europoslancom. Súčasný vládny kabinet na čele s Ficom sa podľa nich snaží o zmenu právneho systému na Slovensku a to tak, „aby pomohol sebe a svojim za korupciu trestne stíhaným a niektorým už aj odsúdeným nominantom“. „Bojíme sa, že zrušením Špeciálnej prokuratúry a znižovaním trestných sadzieb za korupciu chcú ochraňovať svojich ľudí, čo sa priamo dotýka aj našich rodín,“ znelo bratislavskými ulicami.

„Máme za to, a potvrdzujú to aj rozhodnutia súdov v niektorých už skončených konaniach, že tento rozsiahly korupčný systém zapríčinil vraždu našich detí. Mysleli si, že môžu všetko a myslia si to aj teraz. Po nekonečných pojednávaniach, ktoré nás už stáli takmer všetky sily, by vďaka zrušeniu Špeciálnej prokuratúry hrozila výmena prokurátorov aj v našom prípade a ďalšie nekonečné pojednávania. Obvinený objednávateľ úkladnej vraždy, prepojený s mnohými ďalšími "našimi ľuďmi“ by získal ďalší čas a tromfy a oni by sa nemuseli báť, že prehovorí,“ odkázali rodičia zavraždených.

„Od začiatku máme pocit, že za týmto účelom ľudia okolo Roberta Fica naťahujú čas. Prvým takým krokom bolo rozpustenie vyšetrovacieho tímu Kuciak a odobratie niektorých trestných vecí vyplývajúcich z výpovede korunného svedka. Tie boli presunuté Úradu inšpekčnej služby, ktorú chcú tiež rýchlo reformovať, a tam aj skončili,“ dodali v liste a poďakovali sa protestujúcim. „Za obe rodiny vám vopred ďakujeme za pochopenie a pomoc. Naše deti si to zaslúžia a ako rodičia nikdy za ne neprestaneme bojovať,“ uzavreli.

Opozícia nevzdáva boj

V Bratislave polícia v dôsledku konania protestu uzavrela Námestie SNP pre motorové vozidlá i MHD. Zhromaždenia zvolávajú opozičné strany PS, SaS a KDH. Hnutie známe ako OĽaNO je kvôli svojmu predsedovi Igorovi Matovičovi v opozičnej izolácii. Môžu za to najmä predchádzajúce spory so SaS, ktoré vyústili nielen do jeho odchodu z funkcie premiéra a potom ministra financií, ale aj k rozpadu bývalej vládnej koalície, čo malo za následok konanie nových volieb.

Minister vnútra Šutaj Eštok o protestoch, špeciálnej prokuratúre a migrantoch
Video

Zatiaľ čo dva týždne dozadu bola demonštrácia len v Bratislave, minulý týždeň sa uskutočnili protesty aj v ďalších desiatich väčších mestách naprieč Slovenskom. Na bratislavskom proteste pred Úradom vlády vystúpili lídri politických strán, ale aj známe osobnosti. Ľudia skandovali heslá, ako „Slovensko si nedáme“, „Dosť bolo Fica“ či „Nebudeme ticho“. Okrem hlavného mesta sa protesty konali aj v Košiciach, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici.

protest, ušp, sas, kdh, ps Čítajte viac Tisíce ľudí zaplnili Námestie slobody. Opozícia zvolala protest proti rušeniu špeciálnej prokuratúry
Opozícia bude v protestoch pokračovať, avizoval Šimečka
Video

Tretí protest sa začal v utorok 19. decembra o 18. hodine a k už spomínaným mestám sa pridali aj Trenčín, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Prešov, Spišská Nová Ves a Trnava.

„Ficova vláda likviduje právny štát na Slovensku – nahrubo a na hulváta. Ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, odstraňuje ochranu čestných policajtov, znižuje tresty za korupciu a chráni ,našich ľudí' Smeru. Protiústavne, narýchlo a s vylúčením verejnosti," uviedli opozičné strany PS, KDH a SaS.

Premiérovi podľa nich odkazujú, „že demokraciu a právny štát na Slovensku si budeme spoločne brániť. V uliciach, v parlamente, všade, kde nás bude počuť musí zaznieť jedno: nikdy neuhneme".

„Fico stráca kontrolu a cíti strach. Vidí rastúci odpor verejnosti, odpor EÚ, zmocňuje sa ho panika, že mu jeho plán uniesť právny štát potichu len tak neprejde. Náš tlak má zmysel a preto nikam neodchádzame. Budeme naďalej bojovať – v parlamente, na Ústavnom súde, v Bruseli a aj na námestiach slovenských miest,“ zdôraznil opozičný blok.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protivládne protesty