Tisíce ľudí zaplnili Námestie slobody. Opozícia zvolala protest proti rušeniu špeciálnej prokuratúry

Opozícia zmobilizovala svojich priaznivcov. V Bratislave protestovali proti novej vláde a proti už štvornásobnému premiérovi Robertovi Ficovi. Zhromaždenie zvolali tri opozičné strany PS, KDH a SaS v reakcii na stredajšie rozhodnutie vlády, ktorá okrem iného navrhla zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý dohliada na vyšetrovanie najzávažnejších kriminálnych prípadov a zaoberá sa napríklad korupčnými kauzami z doby predchádzajúceho vládnutia Ficovho Smeru. Podľa organizátorov sa podvečer na Námestí slobody pri Úrade vlády zhromaždili tisíce ľudí. Vlastný protest na inom mieste zorganizovalo hnutie Slovensko bývalého premiéra Igora Matoviča.

07.12.2023 18:00 , aktualizované: 19:40
debata (1794)
Protest proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry
Video

„Máme Slovensko radi a budeme ho brániť. Ficovi a jeho vláde vôbec nejde o Slovensko,“ povedal z pódia predseda najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Podľa neho sa vládni politici zaujímajú len o svoju moc a svoju beztrestnosť. Šimečka ohlásil, že v prípade potreby budú protesty pokračovať.

Dav ľudí skandoval heslá „Dosť bolo Fica“, „Hanba“ či „Toto vám neprejde“. Skandovaním takisto vyjadrili podporu prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi. Išlo o prvý veľký protivládny protest od októbrového vymenovania terajšieho Ficovho kabinetu.

Spoločný protest hnutia PS, strany SaS a KDH na...
Spoločný protest hnutia PS, strany SaS a KDH na...
+36Spoločný protest hnutia PS, strany SaS a KDH na...

Na Matovičov protest prišli desiatky ľudí

Niekoľko desiatok ľudí sa zišlo o 17:00 pred parlamentom na proteste, ktorý zorganizovalo opozičné hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO). Cieľom protestu bolo upozorniť verejnosť na to, že vládna koalícia sa chystá uniesť právny štát, a to narýchlo pred sviatkami, aby si to nikto nevšimol.

Matovičov protest pred parlamentom
Video

Kritizovali rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj ďalšie kroky vlády. S príhovormi vystúpili predseda hnutia Slovensko Igor Matovič, predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš, ale aj predseda strany Demokrati Jaroslav Naď či členovia predsedníctva KDH Martin Šmilňák a Marián Čaučík. Prišli aj predstavitelia ďalších opozičných strán NOVA, Kresťanská únia a Za ľudí.

Protest hnutia Slovensko (predtým OĽaNO) proti... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
protest, ušp, matovič Protest hnutia Slovensko (predtým OĽaNO) proti rušeniu špeciálnej prokuratúry. Zúčastnili sa aj zástupcovia Za ľudí a Demokratov.

„Predstavitelia Progresívneho Slovenska a SaS povedali, že dnes neprídu, lebo majú vlastný protest pred úradom vlády. Ja verím, že sa to nejak utrasie, aby sme sa všetci dohodli na jednej akcii a boli sme jednotní, pretože teraz je čas potlačiť ego, ľudia chcú vidieť jednotu,“ povedal Šipoš.

Matovič vyzval protestujúcich, aby sa zúčastnili aj na proteste s názvom Zastavme ich, ktorý organizovali strany Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita pred Úradom vlády SR o 18:00. Zároveň dodal, že považuje za fatálnu chybu predstaviteľov týchto strán to, že „povyšujú svoj záujem nad záujem verejný.“

Robert Fico Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšicov pokus o záchranu špeciálnej prokuratúry nevyšiel, vláda navrhla úrad zrušiť

Ťaženie Fica proti špeciálnej prokuratúre

Návrh na zrušenie ÚŠP a zníženie trestných sadzieb za niektoré trestné činy vrátane korupcie a prania špinavých peňazí, navrhla Ficova vláda bez širšej odbornej diskusie a v parlamente ho chce presadiť v zrýchlenom režime.

Európska komisia únia EÚ Čítajte viac Európska komisia varovala Slovensko pred zrušením špeciálnej prokuratúry

Európska komisia i veľvyslanectvo Spojených štátov v Bratislave vyzvali Slovensko, aby nepokračovalo v zmenách Trestného zákonníka v zrýchlenom konaní a aby nerušilo elitnú zložku prokuratúry bez dôkladného uváženia.

„Podporujeme odporúčanie Európskej komisie neschvaľovať navrhované zmeny v skrátenom legislatívnom konaní bez konzultácii s dotknutými osobami na národnej a európskej úrovni a bez stanoviska Benátskej komisie Rady Európy,“ uvádza sa v stanovisku americkej ambasády.

Spojené štáty podľa veľvyslanectva naďalej podporujú princípy právneho štátu a transparentného vládnutia na Slovensku. „Sme pripravení podporiť Európsku komisiu aj Slovensko v snahách zabezpečiť tieto dôležité hodnoty v prospech všetkých občanov,“ dodali Spojené štáty.

Fico: Úrad špeciálnej prokuratúry rušíme
Video

Na stanovisko zareagoval predseda vlády SR s tým, že požiada veľvyslanca USA na Slovensku Gautama Ranu, aby sa zdržal vyjadrení, ktoré vstupujú do interných suverénnych slovenských záležitostí. Robert Fico tvrdí, že si nevie predstaviť, že by slovenské veľvyslanectvo vo Washingtone vydalo vyhlásenie, v ktorom odmietne prijatie zákona, ktorý sa týka trestného práva v USA.

„Chcem veľmi jasne povedať, že si neželám žiadne napätie medzi úradom vlády a veľvyslanectvom USA v Bratislave. Neželám si, aby kvalita tých vzťahov bola taká, ako to vidíme v Budapešti. Čo si želám je, aby nás USA brali ako suverénnu krajinu,“ uviedol Fico počas parlamentnej Hodiny otázok.

PS avizuje pre rušenie špeciálnej prokuratúry ústavnú sťažnosť i verejné protesty
Video

ÚŠP funguje už takmer 20 rokov. Fico proti nemu začal vystupovať ako opozičný politik v uplynulých troch rokoch a po tom, čo polícia začala v rôznych kauzách stíhať desiatky ľudí vrátane policajtov, sudcov, vysokých úradníkov či podnikateľov z obdobia, keď bol Smer v minulosti pri moci. Práve ÚŠP dohliadal na vyšetrovanie týchto prípadov. Za korupciu bol odsúdený tiež bývalý šéf ÚŠP Dušan Kováčik.

Mohutné protivládne demonštrácie, najväčšie od pádu komunizmu v roku 1989 vo vtedajšom Československu, zažilo Slovensko v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Táto vražda vyústila do politickej krízy, v záujme riešenia ktorej Fico rezignoval na funkciu premiéra. O dva roky neskôr jeho strana skončila v opozícii po porážke v parlamentných voľbách. Tento rok v septembri Smer predčasné voľby naopak vyhral.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Úrad špeciálnej prokuratúry #Progresívne Slovensko #Hnutie Slovensko