Premiér Fico bol v Užhorode. Ukrajincom odovzdal humanitárnu pomoc, Šmyhala pozval na Slovensko

Suverénne postoje Smeru k vojne sú jedným z hlavných dôvodov, prečo sme tam, kde sme, zdôraznil premiér Robert Fico (Smer) po predčasných voľbách. Politické sľuby o zastavení vojenských darov koalícia naplnila. Dnes dopoludnia sa predseda vlády stretol ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhalom, aby mu formálne odovzdal humanitárnu pomoc. Ukrajinský premiér o tom informoval na sociálnej sieti.

24.01.2024 10:29 , aktualizované: 16:31
debata (718)
Premiér Fico na návšteve Ukrajiny
Video
Zdroj: telegram

Premiér je presvedčený, že vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Netají sa tým, že nechce Ukrajine pomáhať vojenskými darmi a neželá si ani členstvo tohto štátu v Severoatlantickej aliancii.

Ukrajinský predseda vlády Šmyhal k stretnutiu vyhlásil, že na programe sú bilaterálne vzťahy našich krajín a podpora európskych iniciatív. „Spoliehame sa na konštruktívny a praktický dialóg,“ ozrejmil Šmyhal.

„Napriek nezhodám hodláme so slovenskou vládou vytvoriť politiku „nového pragmatizmu“, z ktorej budú mať prospech oba štáty. Som si istý, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú stránku v našich vzťahoch,“ dodal Šmyhal.

Fico po stretnutí so Šmyhaľom a presunu do Košíc popoludní odcestoval do Nemecka, kde sa stretne so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Na Slovensko by sa mal Fico vrátiť v stredu neskoro večer.

Premiéra na ceste do Nemecka sprevádzajú aj minister obrany Robert Kaliňák a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. Fico sa mal so Scholzom stretnúť už vlani 19. decembra, nemecký kancelár však schôdzku odriekol pre ochorenie COVID-19.

Fico zároveň pozval ukrajinského premiéra na návštevu Slovenska. „Máme medzi sebou menšie nezhody, ale taký je politický život, nič to nemení na tom, že vám chceme pomôcť,“ zdôraznil Fico.

Ukrajinský premiér na platforme Telegram informoval, že dosiahli viaceré dohody. Medzi nimi je napr. dohoda, že Slovenská vláda nebude blokovať ukrajinský nákup zbraní a vybavenia od slovenských podnikateľov. Dohodli sa aj na tom, že Slovensko podporí program Ukraine Facility, ktorý počíta s vyčlenením 50 miliárd eur z Európskej únie pre Ukrajinu.

Premiéri oboch krajín zároveň podpísali spoločné vyhlásenie, ktorého cieľom je posilniť bilaterálne vzťahy založené na vzájomnej dôvere a rešpekte. Podpísaním vyhlásenia potvrdili ďalšiu spoluprácu zameranú na rešpektovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

Fico pritom len pred niekoľkými dňami uviedol, že Ukrajina nie je suverénnym štátom. Vyhlásením ďalej vzali na vedomie pevnú podporu ukrajinskej integrácie a zdôraznili dôležitosť účasti Slovenska na obnove Ukrajiny.

Fico sa chcel v stredu s ukrajinskou stranou, namiesto odovzdávania nábojov, dohodnúť na tom, čo potrebujú jej obyvatelia na zimu a v čom jej Slovensko môže humanitárne pomôcť. Za hranice putoval bez médií a za svoje postoj zožal kritiku Kyjeva.

Čo sa týka postoja voči Ukrajine, Fico zastáva iný názor, ako väčšina európskeho spoločenstva. Odmieta „bezhlavú solidaritu“ a pripomína, že mierové riešenia, v ktorých sa Ukrajina vzdá časti svojho územia, sú vhodnejšou cestou.

SR SNS snem predseda Danko BAX Čítajte viac Zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu? Danko nepočítal s prepúšťaním a medzinárodnými zmluvami

Ochladnutie komerčných vzťahov

Podľa Matúša Halása, analytika a výskumného pracovníka a člena Centra európskej politiky, sa ukrajinská strana pri návšteve zachovala profesionálne a pripomenul, že napriek zastaveniu vojenských darov, komerčná spolupráca pokračuje.

„Pokiaľ slovenská strana povie, že nebudú dodávky zbraní vo forme darov zo slovenských vojenských skladov, tak je veľmi dôležité, aby pokračovala komerčná pomoc,“ zdôraznil pre televíziu ta3 a podotkol, že slovenské zbrojárskej firmy môžu pokračovať v spolupráci.

Skonštatoval však, že Ficove slová môžu mať na túto spoluprácu beztak dopad. „Výroky sú do veľkej miery neprofesionálne, pretože môžu mať dopad na Kyjev a komerčné vzťahy do budúcna,“ spresnil. Spomenul kontrakt na výrobu 16 húfnic Zuzana 2. Projekt za viac ako 90 miliónov eur financujú Nórsko, Dánsko a Nemecko a dodal, že o podobný projekt sa dnes snažia Francúzi, ktorí chcú vyrobiť ďalších 60 húfnic.

„V prípade, ak vláda bude pokračovať v tejto rétorike, zahraniční partneri nám prestanú dôverovať a podobné kontrakty prestanú prichádzať. To nie je v našom záujme,“ podotkol. Ochladnutie vzťahov môže podľa Halása znamenať, že sa Ukrajina rozhodne v komerčných aspektoch oprieť o bližších spojencov – napríklad Poľsko.

Fico: Myslíte si, že v Kyjeve je vojna? Je tam normálny život
Video

Fico sa pri Ukrajine vyjadruje, že je najskorumpovanejšia krajina, no Halás pripomína, že takou je aj Rusko. Podľa Halása môže za Ficove názory jeho história vo vzťahoch s Ukrajinou, no ide i o dopyt zo strany voličov. Dnes verí, že vzťahy medzi susednými krajinami sa budú vyvíjať na pragmatickej úrovni.

Myslí si však aj to, že premiér mohol oficiálne vycestovať priamo do Kyjeva. „Ak slovenský premiér dokázal ísť do Prahy do Budapešti, bolo by na mieste, keby dokázal ísť aj do Kyjeva,“ uzavrel.

Analytik však priznal, že západ je z vojny unavený a je otázne, aká bude podpora USA po tohtoročných prezidentských voľbách. „Konflikt medzi západom a Ruskom môže trvať celé dekády, preto je potrebné naštartovať západný obranný priemysel,“ upozornil.

Severoatlantická aliancia pritom v utorok podpísala kontrakty na nákup viac ako 200-tisíc kusov delostreleckých granátov v hodnote vyše 1,1 miliardy eur.

Generálny tajomník organizácie NATO Jens Stoltenberg však v utorok oznámil nový spoločný kontrakt v hodnote 1,2 miliardy dolárov na nákup viac ako 220-tisíc kusov 155-milimetrových delostreleckých nábojov. Tie patria medzi najpoužívanejšiu muníciu v tomto konflikte. Zmluva sa použije na to, aby spojenci poslali svoje vlastné rezervy na Ukrajinu.

fico Čítajte viac Fico spochybnil, že je v Kyjeve vojna v deň, keď ho Rusko ostreľovalo

Vojenské víťazstvo neexistuje

Predseda Smeru v rozhovore Pre Pravdu zdôraznil, že Rusko dnes vojensky kontroluje územia, na ktoré vstúpilo. „To je Donbas, Luhanská oblasť a, samozrejme, Krym. Len naivný človek si vie predstaviť, že výsledkom rokovania o budúcnosti bude, že Rusko z týchto kontrolovaných území odíde,“ podotkol.

Pripustil tiež, že Rusko použilo v rozpore s medzinárodným právom silu a vošlo na územie suverénnej krajiny. „Na tomto sa nič nemení, to je fakt. Treba pripomínať, že krátko po začatí vojny boli dve príležitosti na mierové rokovania a aj Ukrajina bola pripravená podpísať dohodu s Ruskom. Potom však zakázali Zelenskému podpísať mierovú dohodu. Povedali si, „aha“ a teraz dáme veľa zbraní a peňazí na Ukrajinu a oni nám pomôžu dostať Rusko na kolená. Zničíme Rusko ekonomicky, zničíme Rusko medzinárodne, zničíme Rusko vojensky. Toto bol plán s použitím Ukrajiny. Tento plán nikdy nemôže vyjsť, to je absolútne nepochopenie reality a skutočného postavenia Ruskej federácie,“ upozornil Fico.

Premiér však žiada verejnosť, aby si naliala čistého vína. „Ukrajina nemá dostatok síl na to, aby vojensky zvrátila situáciu, a nie je schopná žiadnej protiofenzívy. Môžeme tam naliať všetky zbrane sveta, všetky peniaze a nikdy vojensky Rusko nebude porazené. Je prelom roku 2023 a 2024 a uvidíte, že podmienky urovnania tohto konfliktu začne diktovať Rusko,“ dodal s tým, že nehovorí o vojenskom víťazstve.

Fico: Na Ukrajine sa kántria Slovania
Video
robert fico Čítajte viac Premiér Fico pre Pravdu: Odmietam bruselskú ľavicu, Slovensko má iné problémy. Od volieb dokazujeme, že sme pripravení vládnuť

Užhorod namiesto Kyjeva

Na rozdiel od expremiéra Eduarda Hegera alebo prezidentky Zuzany Čaputovej však nevycestoval do hlavného mesta Kyjev, ale do Užhorodu, ktorého centrum sa nachádza päť kilometrov od slovensko-ukrajinskej štátnej hranice.

Za to, že nejde do Kyjeva, Fica mnohí kritizovali. Významní politici tam celkom bežne cestujú na podobné rokovania, ak už len zo symbolického dôvodu. Predseda vlády sa ale so Šmyhalom pôvodne chcel stretnúť len na hraničnom priechode. Ukrajinská strana navrhla, aby to bolo aspoň o pár kilometrov ďalej, v Užhorode.

Reakcia premiéra Fica na vojenskú pomoc Ukrajine
Video

Fico po nástupe do funkcie premiéra splnil svoje predvolebné sľuby a odmietol zavedenie ďalších sankcií proti Rusku, ak by poškodili Slovensko tak, ako ho podľa neho poškodila väčšina doterajších sankcií. Nehodlá tiež podporovať poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii.

Na začiatku novembra však uviedol, že vláda nebude brániť podnikom pri výrobe a dodávkach zbraní odberateľom, a že môžu dodávať aj na Ukrajinu. Z jeho vyjadrení vyplynulo, že jeho odmietavý postoj sa týka len prípadných dodávok zbraní a munície zo zásob slovenskej armády.

Predseda vlády mal zopakovať, že Slovensko podporuje Ukrajinu ako i jej nárok na územnú celistvosť a nezávislosť. “Ak sa ktorýkoľvek iný štát rozhodne pomáhať Ukrajine vojensky ja ich neodsudzujem, My si myslíme, že to nefunguje,” upozornil Fico.

Zdôraznil, že aj na európskej úrovni platí, že vojenská pomoc je otázkou bilaterálnych dohôd. “Jasne sme povedali, že použitie ruskej vojenskej sily je porušením medzinárodného práva, len máme iný pohľad na to, ako tento konflikt riešiť,” dodal Fico.

„Vy si fakt myslíte, že v Kyjeve je vojna? Žartujete. To nemyslíte vážne. Tak tam choďte a zistíte, že tam je normálny život, v tom meste, absolútne normálny život. Ja som rád, že to je v Užhorode, ale vidím, že už aj to bude problém.“

Vyšetrovatelia pátrajú po úlomkoch rakety v...
Svitlana Magdenková (79) stojí pred svojím...
+4Záchranári likvidujú požiar bytovky po ruskom...

© Autorské práva vyhradené

718 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Užhorod #vojna na Ukrajine