Mimoriadne schôdze parlamentu neotvorili pre nezáujem poslancov

Poslanci Národnej rady sa dnes zišli v priestoroch Bratislavského hradu hneď na dvoch mimoriadnych schôdzach parlamentu. Na prvej chceli prerokovať návrh na prijatie uznesenia o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií, druhá schôdza sa mala venovať situácii v rezorte vnútra.

21.07.2023 12:14
SR Bratislava NRSR parlament 97. schôdza... Foto: ,
Schôdza NR SR sa výnimočne koná v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu pre aktuálnu rekonštrukciu rokovacej sály v hlavnej budove parlamentu. 21.7.2023
debata (51)

Mimoriadna schôdza ku kompenzáciám strát samospráv a uzneseniu na odvolanie policajného prezidenta sa neobvykle konala v zimnej jazdiarni Bratislavského hradu. Rokovacia sála Národnej rady prechádza rekonštrukciou a tak na hlasovanie museli uspôsobiť reprezentačné priestory.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nechcel priblížiť, koľko zvolanie mimoriadnej schôdze mimo múrov parlamentu stálo. Argumentoval však, že vzhľadom na rekonštrukciu museli byť pre poslancov pripravené iné priestory. „Národná rada zasadá nepretržite, poslanci majú plat aj v júli, aj v auguste. Museli sme toto zabezpečiť,“ zdôraznil. Spresnil, že už v máji obstarávali hlasovacie zariadenia. „Toto nie je len kvôli Ficovi. Poslanci musia prísť do roboty, sú za to platení,“ ozrejmil. Pod návrh na zvolanie mimoriadnych schôdzí sa okrem poslancov Smeru podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu (Život-NS). Podotkol, že ak by nastala mimoriadna situácia napríklad kvôli vojne na Ukrajine, museli by byť náhradné priestory pripravené.

Náhradné priestory počas letných prázdnin vyvolávali živelnú atmosféru a štábna kultúra bola na bode mrazu. Na mimoriadnu schôdzu prišlo málo poslancov, politici sa prehlušovali počas tlačových besied a len slovne zdôrazňovali, aké dôležité body prerokovávajú. Ku skutkom sa nedostali a druhý pokus o otvorenie pálčivých tém bude v sobotu ráno.

13:00 Zástupcovia samospráv žiadajú vyplatenie kompenzácií cien energií vo výške 108 miliónov eur. Aj napriek neotvorenej mimoriadnej schôdzi dúfajú, že premiér Ľudovít Ódor sľub dodrží a v polovici augusta samosprávam peniaze vyplatí. V piatok o tom informoval na tlačovej konferencii po neotvorenej mimoriadnej schôdzi k návrhu skupiny 30 poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič.

„Mimoriadna schôdza nebola otvorená. Verím, že v tejto súvislosti slová premiéra platiť budú a aj bez uznesenia urobí všetko pre pomoc samosprávam a budú zasanované 15. augusta a tieto zdroje sa stanú realitou,“ povedal Viskupič s tým, že na záväzku vyplatiť samosprávam 108 miliónov eur na kompenzácie cien energií zástupcovia samospráv trvajú.

Zároveň informoval o tom, že ešte pred začatím mimoriadnej schôdze na výbore podporili politici naprieč politickým spektrom uznesenie, ktorým by poslanci požiadali dočasne poverenú vládu SR, aby okamžite pre mestá, obce a vyššie územné celky ako kompenzáciu vysokých cien energií uvoľnila z rezervy štátneho rozpočtu na rok 2023 sumu 108 miliónov eur. Túto kompenzáciu prisľúbila samosprávam ešte bývalá vláda.

„To nie je snaha o to, aby sme mali mediálnu pozornosť. Potrebujeme dosiahnuť to, čo bolo sľúbené,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. V stredu sa po rokovaní so zástupcami samospráv Ódor vyjadril, že ich žiada o trpezlivosť do 15. augusta. Vtedy má mať vláda k dispozícii hotovú polročnú správu o stave verejných financií. Môže tak potom nájsť riešenie, ktoré by samosprávam pomohlo.

Zastupitelia samospráv sa vyjadrili, že do polovice augusta počkajú, no ak im vláda nakoniec peniaze nevyplatí, budú podnikať ďalšie kroky, aby sľúbené financie dostali.

12:07 Poslanci z klubu hnutia OĽaNO a priatelia sa na mimoriadnych piatkových rokovaniach Národnej rady neprezentovali. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš uviedol, že hnutie sa nebude zúčastňovať „politických tančekov“ lídra Smeru Roberta Fica. „Peniaze určené na kompenzácie nárastu cien energií pre samosprávy boli vyčlenené v rozpočte a poverený premiér Ľudovít Ódor deklaroval vyriešenie problému v druhej polovici augusta. Navrhované uznesenie mimoriadnej schôdze navyše nemá absolútne žiadny právny charakter a vládu k ničomu nezaväzuje,“ uviedol Šipoš. Vidí za tým predvolebnú kampaň Smeru. Zvolávanie mimoriadnej schôdze označil za vykopávanie otvorených dverí a politické divadlo.

11:20 “Minulá vláda sa zaviazala, že samosprávy kompenzáciu dostanú,“ zdôraznil predseda parlamentu Boris Kollár. Mrzí ho však, že garnitúra Ľudovíta Ódora požiadala o čas do 15. augusta. Zdôraznil, že by bol radšej keby návrh na „mimoriadnu schôdzu zvolalo OĽaNO alebo Demokrati, ale pri tak dôležitom bode mu nejde o politikárčenie“.

10:56 Ani na druhý pokus sa nepodarilo otvoriť schôdzu k uzneseniu na odvolanie policajného prezidenta. Prihlásilo sa len 58 poslancov, pričom potrebných je 76. Tretí pokus sa uskutoční zajtra o 10:15.

10:53 Podľa expremiéra Eduarda Hegera (Demokrati) sú dnešné mimoriadne schôdze kampaňou Smeru a sú zbytočné. “Robert Fico chcel byť majster poriadok, no dnes je majster zbytočných uznesení. Celé to mohlo byť vybavené na Súmračnej ulici a bolo by to to isté a nemuseli sme sa podieľať na ich kampani za štátne peniaze,“ zdôraznil. „Robert Fico je líder kandidátky obvinených a chce sa dostať naspäť k moci,“ zdôraznil poslanec Juraj Šeliga (nezarad. Demokrati).

10:44 Prezidentka Zuzana Čaputová, špeciálny prokurátor Daniel Lipšič a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič robia zo Slovenska podľa Fica policajný štát.

10:40 Šéf Smeru Robert Fico sa hnevá, že na „zasrané americké vrtuľníky peniaze sú, no na kompenzáciu samospráv nie". Kritizuje bývalú vládu Eduarda Hegera (Demokrati), ten stojí v za novinármi a počúva. Včerajšie obvinenie poslanca Martina Borguľu má byť podľa Fica manipuláciou volieb. Vidí za tým oslabenie Kollárovho hnutia a snahu o zisk hlasov pre Progresívne Slovensko.

Mimoriadna schôdza parlamentu

21.7.2023 v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu.

Fotogaléria
Strana Smer počas mimoriadnej 97. schôdze...
Zástupcovia ZMOSu a SK8 pred mimoriadnou 97....
+5Na snímke zimná jazdiareň v areáli...

10:21 Začína sa 98. schôdza NR SR. Prihlásilo sa len 56 poslancov. „Národná rada nie je schopná sa uznášať,“ podotkol predseda parlamentu Kollár. Zvolanie mimoriadnej schôdze avizoval, podobne ako pri kompenzáciách samospráv, Smer. Strana chce uznesením NR SR zaviazať premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený vedením rezortu vnútra, aby odvolal prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana.

10:14 Predseda strany Hlas Peter Pellegrini vyhlásil, že poslanci sa v rámci možností zúčastnili schôdze, no počty sú nedostatočné a je presvedčený, že sa schôdza neotvorí ani zajtra. “Je neprípustné, aby sme sa otočili chrbtom samosprávam, ktoré nás držali počas pandémie,” zdôraznil. Podotkol, že samosprávy trápi rast stavebných nákladov či energií a chváli prácu starostov a starostiek.

10:00 Ani na druhý pokus sa nepodarilo otvoriť schôdzu ku kompenzáciám sa samospráv. Prezentovalo sa len 60 poslancov, pričom na otvorenie schôdze je potrebných 76 poslancov. Schôdza sa presúva na sobotu ráno.

Aktualizácia 9:30 Poslancom sa zatiaľ nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k návrhu skupiny 30 poslancov na prijatie uznesenia NR SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií. Poslancov nebol dostatok, prezentovalo sa ich len 57. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tak začiatok schôdze posunul o 30 minút. Nastali aj technické problémy. V sále panuje neistota, Zimná jazdiareň bratislavského hradu nie je na hlasovanie poslancov uspôsobená. Chvíľu aj hrozilo, že sa bude hlasovať ručne.

Strana Smer sa prostredníctvom schôdze pokúsi požiadať úradnícku vládu, aby uvoľnila kompenzáciu 108 miliónov eur pre obce, mestá a samosprávy. Ak sa im finančne nepomôže, situácia sa podľa Fica dramaticky zhorší. V štátnom rozpočte na rok 2023 je schválená rezerva vo výške 860 miliónov eur práve na kompenzácie vysokých cien energií. „Bola dohoda, že z týchto peňazí pôjde 200 miliónov práve pre mestá, obce a vyššie územné celky, ale k tomu nedošlo,“ tvrdí Fico. ZMOS a Združenie SK8, Jozef Viskupič, Jozef Božík, Čítajte viac Samosprávy žiadajú sľúbené milióny eur. Ak ich zaplatíme, nebudeme mať na dôchodky, odkazuje vláda

Druhá mimoriadna schôdza sa má zaoberať situáciou v rezorte vnútra. V návrhu poslanci strany Smer žiadajú premiéra Ľudovíta Ódora, aby z funkcie odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, ako aj riaditeľa policajnej inšpekcie Petra Juhása. Ako dôvod opoziční poslanci uvádzajú odvolanie povereného ministra vnútra Ivana Šimka z postu preto, že nesúhlasil s menovaním obvineného vyšetrovateľa NAKA do funkcie na Úrade inšpekčnej služby, ktorý vedie trestné stíhanie tohto vyšetrovateľa.

hamran Čítajte viac Šimko mal zasahovať do vyšetrovania. Fico chce odvolať Hamrana

Ako uvádzajú poslanci okolo Fica v návhu uznesenia, súčasná situácia v rezorte vnútra je neudržateľná. „Tým, že prezidentka Zuzana Čaputová odobrala poverenie Ivanovi Šimkovi, dala rezort vnútra pod plnú politickú kontrolu predsedovi vlády Ľudovítovi Ódorovi, ktorý návrhom na odvolanie Ivana Šimka vyslovil plnú podporu prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a riaditeľovi ÚIS Petrovi Juhásovi. Prezident PZ Štefan Hamran sa fakticky stal ministrom vnútra SR,“ píše sa v návrhu uznesenia.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #samosprávy #mimoriadna schôdza parlamentu #polícia SR