Šimko mal zasahovať do vyšetrovania. Fico chce odvolať Hamrana

Potopenie exministra vnútra Ivana Šimka nemal byť zo strany vedenia polície premyslený nátlakový krok. Podľa prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana nečakali na to, že "niekto povolí", ale rozhodli sa "držať princípov".

20.07.2023 12:55 , aktualizované: 16:40
hamran Foto: ,
Prezident Policajného zboru Štefan Hamran
debata (74)

„Nebol to žiadny meisterstück (majstrovský kúsok, pozn. red.), ako to nazval pán exminister, príbeh je oveľa jednoduchší," zdôraznil Hamran. Priznal „neprekonateľné názorové nezhody“ s exministrom, i napriek tomuto nesúladu však označil diskusie so Šimkom i rozchod oboch strán za korektné.

Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra v stredu 19. júla. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér Ľudovít Ódor naštrbenou dôverou medzi exministrom a vedením polície. Prezidentka Zuzana Čaputová návrh prijala a vysvetlila, že jej snahou je neohroziť personálnu stabilitu v Policajnom zbore. Prezidentka zároveň odmietla, že by konala na nátlak niekoho a vedením rezortu poverila Ódora.

ivan šimko Čítajte viac Šimko pre spory s vedením polície skončil vo funkcii, ministerstvo vnútra povedie premiér Ódor

Zásahy do vyšetrovania

Policajný šéf opätovne vyčítal exministrovi statusy, v ktorých vidí spochybňovanie práce polície i systému, ktorý je v Policajnom zbore nastavený. „Upozornil som ho, že práve takéto statusy spochybňujú dôveru v políciu,“ uviedol Hamran. Sklamaním pre neho bolo, že exminister bez reálnych argumentov trval na opodstatnenosti svojich statusov, ktoré napísal po vražde v Dubnici nad Váhom. „Keď som si vypočul, že si za nimi stojí a v budúcnosti by konal rovnako, pochopil som, že táto spolupráca asi nebude možná," upozornil.

Práve toto malo byť spúšťačom pre Hamranových kolegov na to, aby zvažovali odchod z polície. „Ak minister vnútra v čase, keď nemá informácie ani policajný prezident, ani generálny prokurátor, ktorý len v tom čase nariadil previerku a aj vnútornú kontrolu, vydá taký status, tak to závažným spôsobom poškodí renomé celého Policajného zboru a všetkých slušných policajtov," skonštatoval Hamran.

Dôveru medzi políciou a vedením rezortu vnútra naštrbili nielen statusy, ale aj Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania. Podľa Hamrana ich chcel Šimko získať v prítomnosti štátneho úradníka, spojeného s osobou, ktorá figurovala v onom prípade. „Prvýkrát som vtedy nesplnil pokyn nadriadeného, odmietol som na takéto stretnutie ísť," zdôraznil. Šéf Smeru Robert Fico sa pýta, či ten štátny úradník nebol minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. Podľa Fica mohol mať záujem na zisťovaní stavu vyšetrovania na Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

Špinavé hry

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Juhás sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k Šimkovým slovám o tom, že skutočným dôvodom napätia bolo jeho rozhodnutie nepodpísať personálnu nomináciu trestne stíhaného policajta do funkcie v policajnej inšpekcii. Juhás tvrdí, že Šimko s personálnym návrhom spočiatku nemal problém, výhrady vyslovil až neskôr, v čom Juhás vidí možné politické tlaky. Bývalému ministrovi priamo vyčíta, že chcel predmetnú personálnu nomináciu riešiť mimo pôsobnosti Policajného zboru. „O tejto veci sa chcel radiť s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom, s čím som ja nemohol súhlasiť," uviedol Juhás. Dodal, že bývalému ministrovi povedal, že ak s jeho postojom nesúhlasí, je pripravený odísť z funkcie.

Ivan Šimko Čítajte viac Exminister Ivan Šimko v sebe politika nezaprel, myslí si politológ Štefančík

Netrvalo dlho a ozval sa aj samotný generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten zásadne odmieta akúkoľvek jeho možnú ingerenciu do personálnych nominácií v Policajnom zbore, o ktorú sa mal údajne cez konzultáciu s ním snažiť bývalý minister vnútra Šimko. „S bývalým ministrom vnútra sa generálny prokurátor nestretol ani jedenkrát, nekomunikoval s ním ani telefonicky. Pán Šimko ho nikdy nekontaktoval, a rovnako ho žiadnym spôsobom nekontaktoval ani generálny prokurátor,“ spresnila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Zároveň generálny prokurátor „dôrazne žiada, aby nebol zaťahovaný do sporov medzi bývalým ministrom vnútra SR Ivanom Šimkom a policajnými funkcionármi, s ktorými nemá absolútne nič spoločné“. „Dôrazne sa ohradzuje proti jeho zaťahovaniu do takýchto špinavých hier,“ dodala Drobová.

Na želanie policajtov

Fico chce po odchode Šimka pokračovať v zmenách vo vedení silových zložiek a rád by uznesením Národnej rady zaviazal premiéra, aby Hamrana odvolal. Podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze má vraj strana pripravené. Fico vyhlásil, že prezidentka Čaputová odobratím poverenia Šimkovi odovzdala ministerstvo vnútra Hamranovi. Vidí za tým snahu dokončiť špinavú robotu voči opozícii a ovplyvniť voľby. „Ministrom vnútra je Hamran. Rozhodla o tom Čaputová. Hamran je čistý Matovičov človek," vyhlásil.

Argumentuje, že sa účelovo menil aj zákon, aby Hamran mohol byť policajným prezidentom. Fico tvrdí, že špinavú hru hrá aj prezidentka, ktorá pomáha Progresívnemu Slovensku. Nahovoril ju na to podľa neho špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a následne hlava štátu na odvolanie Šimka nahovorila aj Ódora. Okrem odvolania Hamrana žiada strana premiéra, aby okamžite podal vláde návrh na odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Juhása.

Minister vnútra Šimko vysvetľuje, prečo musel odísť zo svojho postu
Video

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak (Progresívne Slovensko) zase kritizuje strany Hlas a Smer za to, že sa okamžite zastávajú exministra Šimka a neprekáža im, že doteraz úradnícku vládu kritizovali. „Stačí im, ak exminister Šimko svojím nešťastným výrokom vyjadril ich politické presvedčenie, že polícia má konať pod politickou kontrolou nad rámec súčasných zákonných možností, a hneď ho považujú za svojho,“ uviedol Spišiak, podľa ktorého pre Progresívne Slovensko je takýto politický vplyv na políciu neakceptovateľný. Premiér Ódor vyhlásil, že „polícia má a naďalej bude mať v medziach zákonnosti voľnosť vo vyšetrovaní". "Avšak najrozumnejším a neľahkým rozhodnutím je odchod ministra vnútra,“ spresnil.

No podľa lídra Hlasu Petra Pellegriniho nepovedal premiér jediný relevantný argument, pre ktorý by bolo potrebné odvolať ministra vnútra Šimka. Predseda Hlasu tiež uviedol, že nie je potvrdené, že by Šimko zasahoval do vyšetrovania alebo chcel vykonať personálne zmeny, na ktoré mal podľa Pellegriniho ako minister vnútra právo. „Na želanie policajtov, želanie ozbrojenej zložky štátu, ktorá má poslúchať a plniť úlohy vlády, je nakoniec odvolaný minister vnútra, ktorý je autoritou nad touto zložkou, a ktorý ju má riadiť a má na ňu dohliadať," vyhlásil Pellegrini s tým, že ozbrojená zložka si vyslovene vynútila odvolanie vlastného ministra pod vyhrážkou, že odídu ľudia z vedenia.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia SR #Štefan Hamran #Ivan Šimko