Paška dostal päť rokov za kauzu ultrazvuk. Podvodný tender písali na počítači víťaznej firmy

Spravodlivosť čakala desať rokov. V utorok sa na Najvyššom súde v bratislavskej Petržalke dozvedel Branislav Paška svoj trest za machinácie pri verejnom obstarávaní. Za kauzu nákupu ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura v Košiciach si Paška odsedí päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Branislav je synovec nebohého expredsedu Národnej rady Pavla Pašku.

01.08.2023 11:33 , aktualizované: 12:15
Branislav paška Foto: ,
Branislav Paška na snímke z roku 2020.
debata (86)

Pôvodný sedemročný trest väzenia považoval odvolací súd za neprimeraný. Dôvodom jeho mimoriadneho zníženia je aj doba desať rokov od spáchania skutku. Sudkyňa priznala, že sadzba sa mohla pohybovať od 7 do 12 rokov.

Paškov obhajca Sergej Romža po vynesení rozsudku
Video

K skutku došlo v roku 2013. Obžalovaný vtedy, ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach, uprednostnil víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, bola problémom aj cena prístrojov. Košickú nemocnicu vyšli ultrazvuky takmer dvojnásobne drahšie a preplatila na nich viac ako 160-tisíc eur.

Bez motívu

Paška najskôr rozsudok prvostupňového súdu spochybňoval, považoval ho za nepresvedčivý, nesprávny a nezákonný.

Namietal, že pri elektronických dokumentoch nebol prizvaný znalec. Súd vysvetlil, že prizvanie znalca nebolo potrebné, pretože sami dokumenty zaslali na ministerstvo. Z nich bolo zrejmé, že dokument bol vyhotovený na počítači Antona Fialu. Ten v tom čase spolupracoval s víťazom tendra. Paška spochybňoval, že s dokumentom bolo manipulované, no súd argumentoval, že nikto nemal žiaden motív, ani dôvod meniť autora tohto súboru a dopisovať tam meno Fialu.

Branislav Paška dostal za nákup ultrazvukov päť rokov väzenia
Video

Podľa názoru Najvyššieho súdu zodpovedal za nákup ultrazvukov práve Paška. Ten namietal, že zodpovedný mal byť riaditeľ nemocnice. Sudkyňa skonštatovala, že súd sa nezaoberal vinou ďalších zúčastnených. Bol to práve Paška, ktorý bol vedúcim oddelenia verejného obstarávania.

Znalecký posudok dokázal, že v čase vypísania súťaže existovali viaceré iné firmy, ktoré vedeli ultrazvuk dodať košickej nemocnici lacnejšie. Podľa súdu bola technická špecifikácia veľmi podrobná, pričom obsahovala viac ako 190 parametrov, ktoré mal obstarávaný výrobok spĺňať. „Vzbudzuje to podozrenie, že špecifikácia bola nastavená na konkrétny výrobok,“ uviedla sudkyňa. Zdôraznila, že ak niekto nakladá s verejnými prostriedkami, je jeho povinnosťou zaobstarať taký výrobok, kde je najvýhodnejší pomer medzi cenou a kvalitou.

Branislav Paška so svojím obhajcom Čítajte viac Branislav Paška dostal za kauzu ultrazvukov sedem rokov nepodmienečne

Bez účasti

„Rešpektujeme rozhodnutie odvolacieho súdu, aj keď sa s ním nestotožňujeme,“ uviedol pre médiá po utorkovom verejnom zasadnutí Paškov obhajca Sergej Romža. Odvolacie námietky sa týkali najmä spôsobu výpočtu škody a miery participácie Pašku na predmetnom verejnom obstarávaní.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko je rád, že prípad dospel do právoplatného konca. „Súd v konečnom dôsledku dnes právoplatne potvrdil všetky skutočnosti, ktoré sme ako prokuratúra predkladali a nakoniec uznal obvineného za vinného,“ dodal.

Prostredníctvom obhajoby vo svojom odvolaní Paška uvádzal, že rozsudok Špecializovaného trestného súdu považuje za nezákonný. Navrhoval, aby Najvyšší súd napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Na utorkovom verejnom zasadnutí sa nezúčastnil.

vyšetrenie, lekár, pacient, diagnóza, ultrazvuk Čítajte viac Otázniky nad obstarávaním ultrazvukov v košickej nemocnici

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #ultrazvuk #Branislav Paška