Hamran reaguje na Fica: Máme ďalších svedkov, nielen Slobodníka. Klamstvá a neodborné vyjadrenia, tvrdí Para

Od piatkového zadržania bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara stihol mať Smer tri tlačové besedy. Na prvej obvinili prezidentku Zuzanu Čaputovú z organizácie vyšetrovania, na druhej spochybňovali vyšetrovateľov a na tej tretej sa zvítali s obvineným a z cely prepusteným Gašparom.

14.08.2023 13:51 , aktualizované: 15:56
Štefan Hamran Foto: ,
Policajný prezident Štefan Hamran počas tlačovej konferencie ku kauze Ezechiel 7
debata (659)

Na zhruba štvorhodinové víkendové vyjadrenia Smeru v pondelok reagovala aj polícia. Policajného prezidenta Štefana Hamrana znepokojujú tvrdenia vrcholných predstaviteľov strany.

Hamran: Takto postupne budujeme právny štát, štátna mafia má neobmedzené finančné prostriedky
Video

„Štátna mafia má svojich ľudí aj dnes, majú k dispozícii neobmedzené finančné prostriedky a hľadajú takých, ktorí sú ochotní sa spreneveriť voči čestným ľuďom,“ podotkol policajný prezident. Systém „našich ľudí“ sa začal podľa neho rozpadať po tom, ako sa časť z chobotnice štátnej mafie začala priznávať k trestným činom.

Celá tlačová konferencia prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana k akcii Ezechiel 7.

Šéf Smeru v reakcii na prepustenie Gašpara povedal, že toto je len začiatok. „Pripravte sa na to, že v najbližších dňoch prídu útoky na tých, ktorí majú opačný názor. Máme informácie, že celá partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS a šéfa Generálnej prokuratúry Žilinku,“ povedal v nedeľu Robert Fico. Podľa neho ide o zlyhanie polície a opakuje, že Gašpar bol obvinený z politických dôvodov. Tiež kritizuje, že deviatke na kandidátke Smeru nepovedali okamžite dôvody zadržania. Za akciou podľa Fica stojí prezidentka Zuzana Čaputová.

Bez slova. Ako Gašpara prepúšťali z cely
Video

Hamran podobné tvrdenia kategoricky odmieta. Spomenul aj vyhlásenie, že 93-ročný miliardár George Soros ovplyvňuje vyšetrovanie na Slovensku. „Ak by bolo trestné stíhanie manipulované, organizované a kontrolované nejakým miliardárom zo Spojených štátov a jediným jeho cieľom by bolo účelové stíhanie opozície, tak by boli obe osoby vo väzbe,“ zdôraznil policajný prezident na tlačovej konferencii k akcii Ezechiel 7. Podotkol, že odmieta tvrdenia šéfa Smeru o tom, ako trestné konania riadi prezidentka a na základe jej pokynov premiér, ktorý zastupuje ministra vnútra a úkoluje policajného prezidenta.

„Každý normálne zmýšľajúci občan Slovenskej republiky musí tieto nezmysly a priori odmietnuť,“ dodal. Hamran zároveň odmietol tvrdenia Fica, že všetci vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry majú zrušené dovolenky a museli sa vrátiť do práce, lebo sa chystá ďalšie zadržiavanie.

fico  gaspar  kalinak Čítajte viac Gašpar je na slobode. Fico: Toto je len začiatok, partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS i Žilinku

Gašpara v piatok obvinili spoločne s Romanom Stahlom. Obaja mali byť zapletení do založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Skutky, za ktoré sú stíhaní, sa týkajú rokov 2015 až 2019. Konkrétne ide o prípady, ktoré ako vyšetrovateľ finančnej jednotky NAKA preveroval spomínaný Stahl. Medzi nimi sú napríklad kauzy Váhostav, Technopol či vyšetrovanie prípadu okolo Petra Košča. Tie mal vyšetrovať k spokojnosti svojich nadriadených a za to mal dostávať finančnú odmenu. Stahl v nedeľu v kapucni a v rúšku bez slova pred novinármi ušiel.

Stahl počas svojho pôsobenia v NAKA viedol napríklad aj tím Novinár. Vyšetrovali kauzy, ktoré otvoril Ján Kuciak. Stahlovo meno sa však spomínalo v komunikácii medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, a tak musel v tejto funkcii skončiť. Kočner s Bödörom sa zhovárali o istom Romanovi, ktorý riešil ovládnutie Technopolu. Okrem toho mal Stahl za úlohu vyšetrovať aj kauzu Váhostav, ktorá sa neskôr objavila v uznesení NAKA v prípade kauzy Očistec.

Spochybňovanie svedkov

Hamran tvrdí, že časy v polícii sa od doby, keď bol Tibor Gašpar policajným prezidentom, zmenili. Kým podľa policajného prezidenta on riešil korupciu na vysokých školách, keď profesor prijal od študenta fľašu, Hamranovi vyšetrovatelia riešia „štátnu mafiu“.

„Desiatky žien a mužov sa rozhodli, že spravia všetko preto, aby sa v tejto krajine dalo žiť a pred zákonom si boli všetci rovní,“ zdôraznil. Rozumie tomu, že politikov ženie strach zo straty svojej slobody.

gaspar Čítajte viac Prepustenie Gašpara mobilizuje voličov Smeru. Pomôžu aj chýbajúce dôvody pre väzbu, tvrdí politológ

Hamran priblížil, že vyšetrovatelia za svoju prácu čelia vyhrážkam, politickej izolácii a sú podľa neho obviňovaní zo snáh o manipulovanie vyšetrovaní. „Niekedy museli opustiť svoje obydlia, nahlasujú u nich bomby, povešali im doma rôzne predmety, atakujú ich deti a rodinných príslušníkov,“ ozrejmil s tým, že ich rodiny a priatelia sú pod neustálym tlakom.

„Dnes na politických tlačových konferenciách spochybňujú svedkov, konkrétne Bernarda Slobodníka,“ uviedol Hamran. Fico ho označuje za „zhúleného opilca“. Na nedeľňajšej tlačovej besede pustil ďalšiu nahrávku z odpočúvaní vyšetrovateľov NAKA, na ktorej sa vyšetrovatelia bavili o Slobodníkovi a jeden z nich hovoril, že má najväčší problém s „Béďom“, ako prezývajú bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA. „On sa tvári, že áno, ku všetkému sa priznáva a začne na treťom, na štvrtom výsluchu všetko dopodrobna, že toto som… ťa oje * * * a predtým som povedal, že nedal som nikomu inému a na ďalšom výsluchu povedal, že áno dal vlastne vyšetrovateľom ďalším, a že to rozpráva v trestných, alebo o tom rozpráva na inšpekcii a takéto vieš, že… no pi * * * “, hovoril na nahrávke jeden z vyšetrovateľov.

Hamran zdôraznil, že polícia nemá k dispozícii iba výpovede kajúcnika Slobodníka, ale viacerých ďalších, ktorí potvrdzujú verziu predostretú Slobodníkom. „Máme prepis z aplikácie Threema, máme množstvo listinných dôkazov a čo je najdôležitejšie, máme zvukovú nahrávku, ktorá vydesila aktérov politickej tlačovej konferencie. Sú na nej zachytené zásadné informácie,“ ozrejmil Hamran.

"Slobodníkovi uverili operatívni pracovníci NAKA, vyšetrovatelia, rôzni prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry a rôzni sudcovia vrátane sudcov Najvyššieho súdu. To je jedna strana a na druhej strane je trojnásobný premiér a jeho kolegovia, ktorí spochybňujú tohto obvineného, čo je pochopiteľné, pretože majú ľudí, ktorí sú obvinení alebo obžalovaní. Rozumieme, že sa snažia atakovať kľúčového svedka, ale pýtam sa ja ako policajný prezident – verím policajtom, vyšetrovateľom, sudcom, ktorí uverili aj právoplatne odsúdili ľudí, alebo na strane druhej politikom, ktorým tečie do topánok a atakujú kľúčového svedka, ktorý bol dlhé roky ich vlastný nominant,“ nerozumie Hamran.

Nerozumie ani tomu, čo „ľudí natoľko desí na obyčajnej spravodlivosti a postaveniu sa pred nezaujatý a nestranný súd, preto ich vyzval, aby predložili dôkazy, ktoré slúžia v ich prospech“.

„Chápame, že tu 12 rokov budovali systém našich ľudí, v rámci ktorého bolo dovolené všetko. Ak v takomto režime žijete 12 rokov, tak je pre vás absolútna samozrejmosť, že policajný prezident na lusknutie prsta zastaví trestné stíhanie, alebo naopak, dá pokyn na účelové stíhanie politických oponentov, prenasledovanie vyšetrovateľov alebo nepohodlných osôb, ktoré môžu ohroziť ich absolútnu moc v štáte," priznal Hamran. Dodal, že niektorí z policajného zboru sa spreneverili a vykonávajú svoju funkciu v prospech skorumpovaných politikov, oligarchov a podnikateľských subjektov.

Para o vyšetrovaní Gašpara
Video

Rozhodnutie o nevzatí do väzby

V piatok ráno krátko pred piatou hodinou zadržali elitní policajti bývalého policajného prezidenta Gašpara v rámci akcie s biblickým názvom „Ezechiel 7“. Cez víkend bol podaný len návrh na vzatie do väzby niekdajšieho policajta Stahla. Bývalý šéf polície Gašpar je od sobotňajšej noci stíhaný na slobode. Špecializovaný trestný súd nakoniec rozhodol, že aj expolicajt bude rovnako ako Gašpar stíhaný na slobode. Sudca pre prípravné konanie Ján Hrubala však skonštatoval dôvodnosť trestného stíhania obvineného.

Hamran vysvetlil, že ak súd rozhoduje o väzbe, musí sa zaoberať tým, či bola naplnená materiálna stránka, teda či bol čin aj spáchaný a či je dôvodné podozrenie, že sa ho dopustila osoba, ktorá je obvinená.

„Súd aj vyšetrovateľ sa zhodli na tom, že trestné stíhanie Gašpara a Stahla je dôvodné. Dôkazy, ktoré v rámci prípravného konania zadokumentovali, obstáli na súde, na prokuratúre a týchto ľudí budú vyšetrovať ďalej ako obvinených. To, že nie sú väzobne stíhaní, znamená, že súd priznal materiálnu stránku skutku a dôkazy naznačujú, že sú dôvodne podozriví,“ skonštatoval.

Súd sa nestotožnil s kolúznou väzbou, to je však podľa Hamrana normálny a prirodzený jav v právnom štáte. Tá sa využíva, ak doteraz zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že skutok sa stal, že má znaky trestného činu, že je dôvodné podozrenie, že ho spáchal obvinený a z jeho konania alebo ďalších konkrétnych skutočností vyplýva obava, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, alebo bude inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

Zadržanie Gašpara malo byť pôvodne naplánované na siedmu hodinu ráno. Policajti však zakročili skôr, pretože Stahl sa mal pohnúť z miesta svojho bydliska a podľa Hamrana ide o zaužívaný postup, že v takom prípade sú zadržané aj ostatné osoby, aby nemarili vyšetrovanie.

Ak by sa Stahl nepohol z miesta bydliska, policajti by Gašpara nebrali o 04:40 ráno. Zdôraznil, že špecializovaní policajti nezasahovali, no na dvere zazvonil vyšetrovateľ a keď ho Gašpar požiadal o čas na oblečenie, pre istotu privolal aj kukláčov. „Vtedy vyšetrovateľ zavolal dvoch príslušníkov špecializovaného útvaru,“ dodal Hamran. Dôvodom bolo, aby náhodou nenastalo nejaké nevhodné konanie. Upozornil, že žiadne donucovacie prostriedky nepoužili. „Je podsúvaný naratív, že kukláči tam vtrhli, rozbili dvere, okno a vytiahli obvineného z jeho obydlia,“ ozrejmil Hamran. Dodal, že celý zákrok je nasnímaný na kamerách.

Na tlačovú konferenciu šéfa polície reagoval advokát Marek Para. V statuse na sociálnej sieti uviedol, že išlo o súbor klamstiev a neodborných vyjadrení.

Podľa Paru „GAŠPAR NIE JE V KAUZE •OČISTEC• OBŽALOVANÝ, NAKOĽKO OBŽALOVANÝM SA KTORÝKOĽVEK OBVINENÝ STÁVA AŽ PRIJATÍM OBŽALOBY SÚDOM, čo sa doposiaľ nestalo‼️ V budúcnosti BUDE SÚD ROZHODOVAŤ, či obžalobu príjme alebo odmietne a Vy viete aká je kauza slabá a plná chýb,“ napísal.

Para vyzval Hamrana, aby nezavádzal a neklamal verejnosť, pričom doplnil, že k jeho tlačovke sa čoskoro vyjadrí.

K tlačovej besede Hamarana sa krátkym statusom na sociálnej sieti vyjadril aj Tibor Gašpar: „Hamran dnes na TB klamal, a verejnosti v súčinnosti s vyšetrovateľom Konečným, podsunul zmanipulované časti nahrávky. Potvrdilo to aj rozhodnutie ŠTS.“

© Autorské práva vyhradené

659 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Štefan Hamran