Gašpar je na slobode. Fico: Toto je len začiatok, partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS i Žilinku

Bývalý policajný prezident a kandidát Smeru vo voľbách Tibor Gašpar, ktorého NAKA v piatok zadržala, bol prepustený. Informoval o tom jeho advokát Marek Para na sociálnej sieti. Taktiež aj jeho syn Pavol Gašpar.

13.08.2023 05:50 , aktualizované: 20:05
debata (1217)

Šéf Smeru Robert Fico v reakcii na prepustenie Gašpara povedal, že toto je len začiatok.

"Pripravte sa na to, že v najbližších dňoch prídu útoky na tých, ktorí majú opačný názor. Máme informácie, že celá partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS a šéfa generálnej prokuratúry Žilinku,“ povedal Fico na úvod tlačovej konferencie.

Bez slova. Gašpar popisuje, ako ho prepúšťali z cely
Video
Bývalý policajný prezident a kandidát Smeru do volieb Tibor Gašpar popisuje ako ho prepúšťali z cely. Hovorí aj o tom, ako prebiehal jeho výsluch. / Zdroj: TV Pravda

Zároveň vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby odvolal prezidenta policajného zboru Štefana Hamrana za zlyhanie polície a neprimeraný postup pri zadržaní Gašpara. Dodal, že Smer chystá právne kroky. Poukázal pritom na spôsob zadržania či neuvedenie jeho dôvodu v stanovenej lehote. Smer sa chce obrátiť aj na Ústavný súd SR. Fico zopakoval, že Gašpar bol zadržaný z politických dôvodov.

Líder strany Smer hovoril o hrubom porušení Ústavy SR, ako aj Trestného poriadku. Poukázale pritom na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní. „Ak je zadržaný obvinený alebo podozrivý, tak ihneď po zadržaní musí byť vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. Zadržaná osoba v tomto prípade môže byť len z dôvodov väzby, keď je predpoklad, že by utekala, páchala ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňovala svedkov,“ vysvetlil.

Gašpar podľa jeho slov od zadržania do prepustenia nikto nepovedal „ani pol slova“ o dôvode väzby. Fico tiež tvrdil, že polícia od jeho vypočutia nevykonala žiadne úkony. Fico skritizoval aj spôsob jeho zadržania. Podotkol, že Gašpar vždy s políciou spolupracoval aj reagoval na všetky predvolania či obvinenia.

Fico zároveň zopakoval, že ide o „špinavú“ predvolebnú kampaň na boj s opozíciou, ktorá bude pokračovať až do 30. septembra. Poukázal tiež na to, že proti Gašparovi mal svedčiť len jeden svedok, ktorý je podľa strany absolútne nedôveryhodný, pretože mení svoje výpovede.

Žilinka, Aláč a Hamran nezdieľajú Ficove obavy

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nedisponuje informáciami o krokoch polície voči jeho osobe. Uviedol to v reakcii na vyjadrenia Fica. TASR reakciu poslala hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

„Predmetnými informáciami nedisponujem a k vyhláseniam politických strán sa vyjadrovať nebudem,“ uviedol Žilinka v reakcii. Podľa hovorkyne generálny prokurátor rovnako nemá vedomosť o ostatných informáciách, ktoré tvrdí šéf Smeru.

Policajný prezident Štefan Hamran pevne dúfa, že vyšetrovateľ aj dozorujúci prokurátor ako orgány činné v trestnom konaní a ako jediní kompetentní konať v trestnoprávnych veciach vedia, čo robia, „a dôkazy majú také, že obstoja“. Policajný zbor sa podľa jeho slov komplexnejšie vyjadrí k celej situácii budúci týždeň.

Šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč ubezpečil verejnosť, že SIS si plní svoje zákonné úlohy tak, aby spravodajská ochrana SR bola zabezpečená riadne, v súlade so zákonom. „SIS v súlade so svojím poslaním bezpečnostnej a spravodajskej služby štátu zásadne nekomentuje mediálne vyjadrenia politikov,“ uviedla v reakcii pre TASR jej hovorkyňa Zuzana Morávková. Vníma však, že sa opakovane objavujú rôzne informácie a útoky smerujúce proti spravodajskej službe aj proti riaditeľovi SIS.

Obvineného Stahla budú stíhať na slobode

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu nevzal do väzby stíhaného expolicajta Romana Stahla. V zápätí ho prepustili zo zadržania, pre médiá sa však nevyjadril. Dôvodom návrhu na väzbu obvineného bola podľa prokuratúry obava zo snahy ovplyvňovať trestné konanie a výpovede svedkov.

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej má 21. augusta rozhodnúť Najvyšší súd SR.

V prípade Gašpara sa prokurátor s návrhom vyšetrovateľa na väzobné stíhanie nestotožnil. „Neobjektívne a manipulatívne vyjadrenia tohto obvineného k trestným stíhaniam majú čisto politický charakter a nie sú samé osebe spôsobilé založiť kolúzny dôvod väzby," uviedla špeciálna prokuratúra. Prokurátor zároveň konštatoval dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ktoré nie je založené na jednej výpovedi spolupracujúcej osoby, ale aj na výpovediach ďalších svedkov, prepisoch komunikácie v aplikácii Threema a množstve listinných dôkazov.

Péter Szijjártó Čítajte viac Szijjártó upozornil na zatknutie Gašpara. Šimečka hovorí o spochybňovaní nezávislosti polície

„Dnes ráno okolo 2.00 h ma prepustil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uviedol Tibor Gašpar na videu, zverejnenom na sociálnej sieti. Dodal, že viac informácií poskytne v najbližších dňoch.

Podľa Paru sa prokurátor nestotožnil s názorom vyšetrovateľa a nevidel existenciu dôvodov na zadržanie Tibora Gašpara. „Naďalej zostáva obvinený. Podali sme sťažnosť a o nej bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uviedol pre TASR.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal v sobotu podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby obvinených policajného exprezidenta Tibora Gašpara a bývalého vyšetrovateľa NAKA Romana Stahla v rámci policajnej akcie Ezechiel 7.

„Očakával by som návrat k zákonnosti, k určitej racionalite, ale v podstate v tomto prípade je všetko nezákonné a neracionálne. Takže ja už nečakám nič, čakám len iracionálne konanie,“ uviedol Para v sobotu po návšteve svojho klienta.

Tibor Gašpar Čítajte viac NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Gašpara, Fico hovorí o pomste, podľa Ódora klame

Gašpara zadržali v piatok v skorých ranných hodinách a skoro ráno ho prepustili aj v nedeľu, tesne pred uplynutím 48-hodinovej lehoty na zadržanie.

Názov akcie "EZECHIEL 7“ odkazuje na výrok Ezechiela, jedného z prorokov Starého zákona. „Hľa, prichádza tvoj pád, obyvateľ krajiny; nadišiel čas, blízko je deň zdesenia, a nie výskania po vrchoch,“ spomína sa v siedmej kapitole. Ezechiel sa narodil sa okolo roku 600 p.n.l. a bol deportovaný do Babylonu. Vravel, že „Boh príde, aby znovu obrátil a obnovil ich srdcia a dal im Ducha. „Kto bude pokorný, spozná Pána a dostane od neho milosť a naopak, tých zlých Boh potrestá, pričom obžalováva aj kňazov“. "Boh raz pošle dobrého pastiera, ktorý bude pásť ovce a namiesto starých ustanovizní ustanoví nové,“ píše sa v Knihe proroka Ezechiela. Vo zväzkoch jeho proroctiev sa nachádza „Výzva na obrátenie a prísľub spásy“ či „Obnovenie Božieho kráľovstva“.

Para o prípade zadržaného Gašpara: Vyšetrovateľ mi zložil telefón
Video

Gašpara a Stahla obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Skutky, pre ktoré sú stíhaní sa týkajú rokov 2015 až 2019.

Konkrétne ide o prípady, ktoré ako vyšetrovateľ finančnej jednotky NAKA vyšetroval spomínaný Roman Stahl. Medzi nimi sa spomínajú napríklad kauzy Váhostav, Technopol či vyšetrovanie prípadu okolo Petra Košča. Tie mal vyšetrovať k spokojnosti svojich nadriadených, a za to mal dostávať finančnú odmenu.

Roman Stahl počas svojho pôsobenia v NAKA viedol aj napríklad vyšetrovací tím Novinár. Šlo o tím vyšetrujúci kauzy, ktoré otvoril Ján Kuciak.

Meno Romana Stahla sa však spomínalo v komunikácii medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, a tak musel v tejto funkcii skončiť. Kočner s Bödörom sa zhovárali o istom Romanovi, ktorý riešil ovládnutie Technopolu.

Okrem toho mal Roman Stahl za úlohu vyšetrovať aj kauzu Váhostav, ktorá sa neskôr objavila v uznesení NAKA v prípade kauzy Očistec.

O kauze Očistec

Akciu Očistec spustila Národná kriminálna agentúra koncom roka 2020. Začiatkom novembra zadržala bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a ďalších bývalých policajných funkcionárov z čias vlády Smeru. Podľa obžaloby mali vytvoriť zločineckú skupinu v polícii v službách Norberta Bödöra. V prípade sa priznalo už viacero ľudí, medzi nimi aj funkcionári Ľudovít Makó a Bernard Slobodník. Ďalší štyria nižšie postavení policajti už uzavreli dohody o vine a treste. S Očistcom je úzko spätá aj kauza Súmrak, v ktorej čelia obvineniu Robert Fico aj Robert Kaliňák. V roku 2021 Úrad špeciálnej prokuratúry informoval o podaní obžaloby v kauze Očistec. Vyplynulo z nej podozrenie, že v ére Smeru bolo možné zneužívať políciu na politické ciele. Zákonný sudca sa hľadal viac ako pol roka. Najprv dostal spis na stôl sudca Michal Truban, ktorého nezaujatosť spochybnil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. So svojou námietkou uspel a Najvyšší súd ho v lete vylúčil. Spis preto dostal sudca Pulman. Podozrenia z rozsiahlej mafiánskej skupiny priamo na najvyšších miestach polícii NAKA stále vyšetruje.

Kaliňák v Ide o pravdu: Gašpar je vysoko na kandidátke, prenasledovali ho kvôli Smeru
Video
Zdroj: TV Pravda
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar