NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Gašpara, Fico hovorí o pomste, podľa Ódora klame

NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Elitní policajti zadržali aj ďalšiu osobu, dôvodom má byť korupcia.

11.08.2023 07:54 , aktualizované: 20:18
Tibor Gašpar Foto:
Policajný exprezident Tibor Gašpar.
debata (1250)
Advokát Marek Para po výsluchu Tibora Gašpara
Video

Policajný exprezident figuruje v kauze Očistec, informáciu priniesli Aktuality. O akcii NAKA napísal na sociálnej sieti jeho syn – advokát Pavol Gašpar.

Okrem Gašpara policajti zadržali aj ďalšieho bývalého vysokopostaveného policajta Romana Stahla, ktorý viedol napríklad vyšetrovací tím Novinár.

Vyšetrovateľ v piatok podvečer ešte nerozhodol, či bude žiadať väzbu pre obvinených. Polícia priblížila, že vyšetrovateľ v piatok vykonal jednu domovú prehliadku, tri prehliadky iných priestorov a následne vypočul dve z troch obvinených osôb. „Po vypočutí obvinených vyšetrovateľ Policajného zboru rozhodne o ďalšom postupe, teda či podá alebo nepodá prokurátorovi podnet na vzatie obvinených do väzby,“ uviedla polícia.

K začatiu trestného stíhania vyšetrovateľom NAKA došlo v júni 2023 na základe relevantných podkladov a informácií zabezpečených v čase operatívneho preverovania skutkov. V priebehu samotného trestného konania bolo zistené, že na Úrade inšpekčnej služby je vedené iné trestné konanie, kde bol zo zadokumentovaných skutočností zistený súvis oboch trestných vecí.

„Národná kriminálna agentúra dnes v skorých ranných hodinách zasahovala v Nitrianskom kraji. Počas akcie s krycím názvom "EZECHIEL 7“ boli zadržané dve obvinené osoby Roman Stahl a Tibor Gašpar, a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Fico, Para, Kaliňák o zadržaní Gašpara
Video

„Vzhľadom k prebiehajúcim zaisťovacím úkonom, a to vrátane výkonu domovej prehliadky na základe príkazu sudcu pre prípravné konania, nie je možné aktuálne poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ ozrejmili. Výsluch je naplánovaný na 12:30.

Názov akcie odkazuje na výrok Ezechiela, jedného z prorokov Starého zákona. „Hľa, prichádza tvoj pád, obyvateľ krajiny; nadišiel čas, blízko je deň zdesenia, a nie výskania po vrchoch,“ spomína sa v siedmej kapitole. Ezechiel sa narodil sa okolo roku 600 p.n.l. a bol deportovaný do Babylonu. Vravel, že „Boh príde, aby znovu obrátil a obnovil ich srdcia a dal im Ducha. „Kto bude pokorný, spozná Pána a dostane od neho milosť a naopak, tých zlých Boh potrestá, pričom obžalováva aj kňazov“. "Boh raz pošle dobrého pastiera, ktorý bude pásť ovce a namiesto starých ustanovizní ustanoví nové,“ píše sa v Knihe proroka Ezechiela. Vo zväzkoch jeho proroctiev sa nachádza „Výzva na obrátenie a prísľub spásy“ či „Obnovenie Božieho kráľovstva“.

Advokát Marek Para o zadržaní Tibora Gašpara hovorí ako o účelovom zadržaní
Video
Zdroj: TV Pravda

Advokát Marek Para hovorí o účelovom zadržaní. O návrhu na väzbu informácie nemá. Obvinenie sa vraj týka skutkov „staršieho dátumu, o ktorých polícia vedela už niekedy v roku 2020.“ Ide o poznatky z kauzy Očistec, v ktorom bolo doposiaľ viacero rozporov vo výpovediach. Kauze Ezechiel sa má týkať prípadov Technopol a Váhostav. V prípade je obvinený aj podnikateľ Norbert Bödör. Advokát potvrdil, že Bödör je momentálne na dovolenke, a s vyšetrovateľom sa preto chce dohodnúť na termíne výsluchu svojho klienta.

Para zopakoval, že obvinenie je údajne založené na výpovedi bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka. „Bude zaujímavé, s akým odôvodnením prídu orgány činné v trestnom konaní, prečo práve v tomto čase realizujú zadržanie Tibora Gašpara,“ dodal advokát.

Obhajca dodal, že ide aj o pomstu vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu, „ktorí sú spojení pupočnou šnúrou s týmito konaniami a nenechajú si ujsť žiadnu príležitosť, aby sa zapojili do predvolebného bo­ja“.

Podľa neho sa tento prípad javí ako „účelová pomsta a prekrytie kauzy Tódová – Záleská“. Povedal, že o prípade má len strohé informácie.

Kauza sa má týkať toho ako mali Bödör a Gašpar inštruovať vyšetrovateľa Stahla ako by mal v kauzách rozhodnúť.

„Vo veci, v ktorej vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, vykonáva v súčasnosti úkony polícia, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

O kauze Očistec

Akciu Očistec spustila Národná kriminálna agentúra koncom roka 2020. Začiatkom novembra zadržala bývalého šéfa polície Tibora Gašpara a ďalších bývalých policajných funkcionárov z čias vlády Smeru. Podľa obžaloby mali vytvoriť zločineckú skupinu v polícii v službách Norberta Bödöra. V prípade sa priznalo už viacero ľudí, medzi nimi aj funkcionári Ľudovít Makó a Bernard Slobodník. Ďalší štyria nižšie postavení policajti už uzavreli dohody o vine a treste. S Očistcom je úzko spätá aj kauza Súmrak, v ktorej čelia obvineniu Robert Fico aj Robert Kaliňák. V roku 2021 Úrad špeciálnej prokuratúry informoval o podaní obžaloby v kauze Očistec. Vyplynulo z nej podozrenie, že v ére Smeru bolo možné zneužívať políciu na politické ciele. Zákonný sudca sa hľadal viac ako pol roka. Najprv dostal spis na stôl sudca Michal Truban, ktorého nezaujatosť spochybnil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. So svojou námietkou uspel a Najvyšší súd ho v lete vylúčil. Spis preto dostal sudca Pulman. Podozrenia z rozsiahlej mafiánskej skupiny priamo na najvyšších miestach polícii NAKA stále vyšetruje.

koláž, obvinení, fico, linhart, kavecká, borguľa, kuffa, kaliňák Čítajte viac Obvinení či stíhaní, no aj tak kandidujú. Právne je to v poriadku, eticky nie: Lídri mali zvážiť ich nominácie

Zadržanie svojho otca Pavol Gašpar okomentoval ako „predvolebný cirkus“. Z jeho vyjadrenia, mal o korupcií vypovedať ďalší expolicajt – Bernard Slobodník. Ako napísal na sociálnej sieti, išlo o zadržanie bez domovej prehliadky, „z čoho je jasné, že ide o sólo akciu Lipšicovej ÚŠP a Hamranovej NAKA“.

Na zadržanie Gašpara reagoval na sociálnej sieti šéf Smeru Robert Fico. Označil ho za prejav „zúfalstva a chrapúnstva NAKA a ÚŠP do posledného okamihu slúžiacich politickému zadaniu zlikvidovať opozíciu, poškodenie SMERU a pomstu T. Gašparovi".

Považuje to za „hrubý nedemokratický zásah“ do priebehu volieb. Gašpar je na deviatom mieste kandidátnej listiny Smeru do parlamentných volieb. „Je neuveritelné, že po Matovičovi priamo prevzala štafetu likvidácie opozície prezidentka Čaputová so svojou vládou. Takýto hrubý nedemokratický zásah do priebehu volieb nemohla NAKA urobiť bez jej súhlasu a bez upovedomenia jej lokaja na MV SR Ľ. Ódora,“ uviedol Fico na sociálnej sieti.

Prezidentka reagovala na Ficove tvrdenia o zadržaní policajného exprezidenta Gašpara. Ten v reakcii na Gašparove zadržanie povedal, že prezidentka o policajnej akcii vedela a dala na ňu súhlas.

„Prezidentka opakovane tvrdí, že v každej demokracii je stíhanie predstaviteľov politickej opozície citlivá vec, ktorá môže vyvolávať rôzne reakcie, o to viac je potrebné, aby tieto kroky polícia vysvetlila verejnosti v medziach, ktoré jej zákon umožňuje,“ dodáva Prezidentský palác.

Kaliňák v Ide o pravdu: Gašpar je vysoko na kandidátke, prenasledovali ho kvôli Smeru
Video
Zdroj: TV Pravda

Na Ficove tvrdenia reagoval aj premiér Ľudovít Ódor. „Nezávislosť polície, orgánov činných v trestnom konaní, je základným predpokladom zdravej spoločnosti. Nechajme ich robiť si svoju prácu a počkajme na ich komunikáciu o tom, čo sa deje a prečo sa tak deje. Zároveň je dôležité, aby polícia, v rámci toho, čo je možné povedať, jasne odkomunikovala okolnosti prípadu. Je to dôležité obzvlášť v situáciách, ktoré sú veľmi citlivé a spoločensky výbušné,“ uviedol v stanovisku. Dodal, že „premiér alebo vláda, sú akýmkoľvek spôsobom informovaní o živých prípadoch, akýmkoľvek spôsobom na veci aktívne participujú, či sú informovaní nad rámec verejných informácií, je lož“.

„Robert Fico sa zo zadržania Tibora Gašpara v skutočnosti teší. Presne preto si poskladal kandidátku z ľudí s podozreniami na kriminálnu minulosť, aby mohol pred voľbami kričať o stíhaní opozície,“ napísal na sociálnej sieti predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. „To, že Robert Fico z krokov polície obviňuje prezidentku, premiéra, PS alebo kohokoľvek iného, je len odhalením jeho mentálneho sveta. To v jeho časoch politici ovládali políciu, a prikazovali jej, čo má a čo nemá robiť,“ dodal Šimečka.

Podľa strany Hlas je „zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami dôkazom, prečo musel minister vnútra Šimko odísť“. „Je to zásadny mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej. Napľňajú sa tak slová Igora Matoviča ktorý takéto zásahy voči opozicii dlhodobo avizoval,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Dodala, že „vyzývajú prezidentku Čaputovú a premiéra Ódora vrátiť sa k civilnej kontrole ministerstva vnútra, pretože sú porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely“. „Sme presvedčený, že ani takéto porušenia férovosti demokratickej súťaže nezastavia zmenu, ktorá príde po septembrových voľbách,“ uzavrela.

Na čele polície stál Gašpar v čase skoršieho vládnutia Smeru. Z funkcie policajného šéfa rezignoval v roku 2018 po tlaku časti politikov a verejnosti, ktorá po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky požadovala na demonštráciách jeho odchod z vedenia polície.

Gašpar čelí stíhaniu aj v inej kauze, ktorá súvisí s podozrením zo zneužívania polície. Naopak vlani generálna prokuratúra zrušila Gašparovo obvinenie ohľadom možného zneužitia polície napríklad proti niekdajšiemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi; v tejto kauze prokuratúra zastavila stíhanie tiež Fica, niekdajšieho ministra vnútra za Smer Roberta Kaliňáka a jedného podnikateľa.

Kto je Stahl?

Oboch zadržaných už obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Skutky, pre ktoré sú stíhaní sa týkajú rokov 2015 až 2019, vyplýva z informácií redakcie Startitup.

Konkrétne ide o prípady, ktoré ako vyšetrovateľ finančnej jednotky NAKA vyšetroval spomínaný Roman Stahl. Medzi nimi sa spomínajú napríklad kauzy Váhostav, Technopol či vyšetrovanie prípadu okolo Petra Košča. Tie mal vyšetrovať k spokojnosti svojich nadriadených, a za to mal dostávať finančnú odmenu. Do budovy Prezídia Policajného zboru prišiel len pred malou chvíľou advokát Tibora Gašpara a Norberta Bödöra – Marek Para. Ten o prípade povedal len toľko, že o skutkoch, pre ktoré bolo dnes vznesené obvinenie jeho klientom, už mala polícia vedomosť v roku 2020. Bližšie sa vyjadrí, keď sa oboznámi s uznesením, ktoré zatiaľ nemá k dispozícii.

Ako pripomínajú Aktuality, Roman Stahl počas svojho pôsobenia v NAKA viedol aj napríklad vyšetrovací tím Novinár. Šlo o tím vyšetrujúci kauzy, ktoré otvoril Ján Kuciak.

Meno Romana Stahla sa však spomínalo v komunikácii medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, a tak musel v tejto funkcii skončiť. Aktuality dodávajú, že Kočner a Bödörom sa zhovárali o istom Romanovi, ktorý riešil ovládnutie Technopolu.

Okrem toho mal Roman Stahl za úlohu vyšetrovať aj kauzu Váhostav, ktorá sa neskôr objavila v uznesení NAKA v prípade kauzy Očistec.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar