Szijjártó upozornil na zatknutie Gašpara. Šimečka hovorí o spochybňovaní nezávislosti polície

Na celom svete sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

12.08.2023 13:23 , aktualizované: 14:33
Péter Szijjártó Foto:
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
debata (378)
Para v sobotu o prípade zadržaného Gašpara: Cítil som sa ako v Hlave XII., vyšetrovateľ mi zložil telefón
Video

Szijjártó napísal, že v Spojených štátoch sa novou obžalobou usilujú vyradiť najpravdepodob­nejšieho kandidáta v najbližších prezidentských voľbách, na Slovensku zadržali popredného politika strany, ktorá má – ako uviedol – najväčšiu šancu v jesenných parlamentných voľbách, v Bosne a Hercegovine podali žalobu na demokraticky zvoleného lídra srbskej komunity.

„Medzinárodný liberálny mainstream sa neštíti žiadneho tvrdého zásahu, použitia policajných a súdnych prostriedkov, keď cíti ohrozenie svojej moci,“ napísal Szijjártó. Tento mainstream má podľa jeho ďalších vyjadrení strach z vôle ľudu.

Organizácie ako Transparency International, Amnesty International či ďalšie podľa jeho vyjadrení nezasiahnu, pretože sú tiež na výplatnej listine medzinárodného liberálneho mainstreamu.

Tibor Gašpar Čítajte viac NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Gašpara, Fico hovorí o pomste, podľa Ódora klame

Na status šéfa maďarskej diplomacie reagoval predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Vyzval Szijjártóa, „aby rešpektoval suverenitu Slovenskej republiky a zdržal sa výrokov, ktoré nepodložene spochybňujú nezávislosť Polície SR.“

Podľa strany SaS „Szíjjartó svojim komentovaním práce slovenských OČTK prepásol príležitosť mlčať.“

Šéf Smeru Robert Fico si myslí, že nie je náhoda, pokiaľ začína byť prípad zadržania policajného exprezidenta vnímaný aj v zahraničí. Ministrove výroky ho neprekvapujú a tvrdí, že v Šimečkovom prípade „trafená hus zagágala“.

Szijjártó vstúpil svojimi výrokmi do volebnej kampane, myslí si predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger. „Takéto tvrdenia sú nielen nepravdivé, ale aj v ostrom rozpore so snahou o dobré susedské vzťahy. Maďarský minister zahraničných vecí nemá najmenší dôvod komentovať prácu slovenských OČTK tak, ako náš minister zahraničných vecí nekomentuje prácu maďarských OČTK,“ uviedol v stanovisku.

Predseda mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró podotkol, že každý si môže hovoriť, čo chce, riešenie však podľa neho treba nechať v prvom rade na OČTK.

Podľa lídra mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd Mikuláša Dzurindu takéto vyjadrenia v poriadku nie sú. „Je jasné, že každý si môže hovoriť, čo chce, ale otázka je, ako to prispieva alebo neprispieva k našim vzájomným vzťahom,“ skonštatoval v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Spolu s predsedom zoskupenia mimoparlamentných strán okolo Maďarského fóra Zsoltom Simonom sa zhodli na tom, že nejde o prvú provokáciu zo strany Maďarska. Simon zároveň podotkol, že Szijjártó sa už viackrát postavil na stranu Smeru-SD.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Péter Szijjártó