Mimoriadny výbor inicioval sám Kollár. Búrlivá reakcia šéfa NR SR: Richterová klame, podávam trestné oznámenie

Rozruch okolo kauzy šéfa parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára neustáva. Vo štvrtok Národná kriminálna agentúra (NAKA) potvrdila, že sa zaoberá prípadom a rieši fyzické napadnutie, ale aj údajné sledovanie Slovenskou informačnou službou (SIS). Dnes sa prípadom zaoberá aj Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS, ktorý zasadá mimoriadne. Kollár na výbor prišiel z vlastnej iniciatívy.

23.06.2023 09:30 , aktualizované: 14:25
boris kollár Foto: ,
Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na obvinenia bývalej partnerky a matky jeho dvoch synov Barbory Richterovej. Odstúpiť z čela Národnej rady odmieta.
debata (127)
Vyhlásenie Borisa Kollára po výbore, chystá trestné oznámenie
Video

Aktualizované 11:16 Kollár podáva na Richterovú trestné oznámenie

Kollár v reakcii po výbore uviedol, že sám inicioval zvolanie mimoriadneho výboru. „Osobne som sa zasadil za to, aby tento výbor bol, aj keď je to neštandardné. To, že nebola zneužitá moc SIS, som vedel, lebo som nikdy takéto niečo nespravil,“ povedal.

Po dnešnom výbore nadobudol presvedčenie, že sa bude dať dokázať, že Barbora Richterová klamala. „Tak ako klamala, že neohrozila vlastné dieťa na živote,“ povedal. Kollár uviedol, že má aj svedkov z USA, ktorí dosvedčia na polícii, že klame.

Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
boris kollár Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na obvinenia bývalej partnerky a matky jeho dvoch synov Barbory Richterovej. Odstúpiť z čela Národnej rady odmieta.

Sťažoval sa, že sú jeho vyjadrenia vytrhnuté z kontextu a zopakoval, že by sa zachoval rovnako. „V prípade aj do budúcnosti, že ktorákoľvek osoba, bez ohľadom na pohlavie, bude chcieť ublížiť mojím deťom na živote aj na zdraví, tak zasiahnem rovnako,“ povedal Kollár a obrátil sa na ľudí, čo by spravili, keby vedeli, že niekto môže ich dieťa zabiť. „Čo by ste robili? Sadli by ste si za stôl a nerobili nič? Ja tu nechodím z plezíru fackať ženy, ale vždy budem chrániť svoje deti.“

Aj kvôli tejto kauze sa budú podľa Kollára manipulovať voľby. „Ale nie akt samotný, ten určite zmanipulovaný nebude. Manipulovať sa bude verejná mienka,“ povedal. Zároveň novinárov informoval, že ide podať trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru na Barboru Richterovú. „Za tieto klamstvá na ňu a na neznáme osoby, ktoré stoja za ňou a toto organizujú. Nech sa to podrobne vyšetrí,“ uviedol.

V búrlivej reakcii sa obhajoval. „Ženy sa nemajú fackať, nemajú sa biť. Ale keď postavíte na váhu život dieťaťa… Vy chcete urobiť z Kollára odľuda,“ povedal. O iniciatíve na jeho odvolanie vie a bude jej čeliť. „Keď vyzbierajú 30 poslancov, chcem, aby sa celé Slovensko dozvedelo, že som chránil život svojho jednoročného syna,“ dodal.

Jeho expriateľka Barbora Richterová podala trestné oznámenie. NAKA potvrdila, že sa prípadom zaoberá a okrem iného bude riešiť aj údajné sledovanie prostredníctvom Slovenskej informačnej služby (SIS), ktoré mal podľa Richterovej nariadiť práve Kollár. Celý prípad je v utajenom režime.

Kollár: Niekto si myslí, že Sme rodina pôjde so Smerom
Video
Zdroj: TV Pravda

Kollár je po výbore spokojný

Kollár na výbor prišiel, lebo chcel vedieť, či to boli autá SIS. „Chcel som stopercentne vedieť, čo sa tam dialo. Dostal som všetky informácie. Budem vás informovať o ďalších krokoch. Ja som spokojný,“ povedal. Nezvažuje svoje odstúpenie? „Prečo by som mal zvažovať, preboha živého,“ dodal pred novinármi.

Šéf parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer) uviedol, že sa rozhodol zvolať výbor, aby reagoval na vzniknutý rozruch.

„Poslanci sa pýtali, riaditeľ SIS odpovedal. Výbor skonštatoval, že zobral túto informáciu na vedomie a skonštatoval tiež, že Slovenská informačná služba plne poskytne súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní. Keďže sa jedná o živú vec, je veľmi ťažké informovať o tom, o čom sme sa bavili na výbore,“ uviedol Saloň. Dodal, že o Kollárovi nemá pochybnosti. Priblížil, že predseda parlamentu je oprávnený zúčastňovať sa na akomkoľvek rokovaní výboru.

„Vyjadrenie policajného prezidenta bolo nešťastné v tom, že spomenul autá, ktoré neprechádzajú databázou, teda nevieme, o aké vozidlá ide. Z môjho pôsobenia na ministerstve vnútra viem, že táto databáza je v režime utajenia vyhradené, tak tu vzniká otázka, či neporušil zákon o ochrane utajovaných skutočností,“ povedal Saloň. Dodal, že práve preto sa poslanci na výbore o autách nič nedozvedeli.

Odstúpenie predsedu parlamentu považuje Saloň za jeho osobné rozhodnutie. „Dá sa k tomu postaviť chlapsky,“ myslí si Saloň. Dôvod na výmenu šéfa SIS nevidí. Domnieva sa, že k zneužitiu moci štátu nedošlo.

Saloň: Dôvod na výmenu šéfa SIS nevidím
Video
Zdroj: TV Pravda

Riaditeľ SIS Michal Aláč po zasadnutí výboru uviedol, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť, či vozidlá, na ktoré upozornila Barbora Richterová a polícia ich nenašla vo svojej databáze, patria SIS, pretože „je tam zákonná prekážka.“ „To, kto je, alebo nie je, objektom spravodajského záujmu, je taktiež utajovanou skutočnosťou,“ povedal Aláč.

„Členom výboru sme vysvetlili, že informácie uvedené v medializovanom podaní sú dezinformácie a nezakladajú sa na pravde,“ vyhlásil šéf SIS.

Riaditeľ SIS Aláč: Cieľom Richterovej je pritiahnuť mediálnu pozornosť
Video
Zdroj: TV Pravda

„Cieľom je zrejme pritiahnuť na seba mediálnu pozornosť. Pretože vždy, keď do niečoho zapojíte SIS, tak to pritiahne mediálnu pozornosť, pretože my sa nevieme vyjadriť úplne otvorene, či nejakú činnosť vykonávame alebo nevykonávame,“ povedal Aláč a dodal, že skutok opísaný v liste je dezinformácia.

SIS podľa jeho slov zatiaľ vyšetrovatelia NAKA nekontaktovali. Aláč uviedol, že so žiadnym ústavným činiteľom túto záležitosť nepreberal. S bývalým šéfom tajnej služby Vladimírom Pčolinským sa podľa vlastných slov nestretáva.

Aláč vylúčil, že by bola SIS zneužitá na prípadné osobné účely ústavného činiteľa.

„Nebudem sa vyjadrovať k emotívnym vyjadreniam pána prezidenta policajného zboru. Nemyslím si, že je vhodné a slušné, keď si predstavitelia bezpečnostných zborov posielajú odkazy cez médiá,“ reagoval na vystúpenie Štefana Hamrana v Rádiu Expres.

K podozreniam Borisa Kollára, že sa celou aférou môže byť Zoroslav Kollár, sa Aláč nevedel vyjadriť.

List poslancom, NAKA a dve verzie príbehu

Kollár doteraz mlčal, no list jeho bývalej poslancom, trestné oznámenie a opis bitky v Spojených štátoch rozvíril vody. V liste vyjadrila obavy o svoj život, žiadala zvolanie výborov a poslancov informoval o incidente a o tom, že podala trestné oznámenie. Na odstúpenie ho vyzvali strany Progresívne Slovensko (PS), Demokrati a Smer. Kollár odstúpiť odmieta. Demokrati pripravujú návrh na odvolanie.

Boris Kollár Čítajte viac K.O. pre Kollára? Prípad rieši NAKA, autá mohli patriť aj SIS. Šéf NR SR sledovanie odmieta, Demokrati ho chcú odvolávať

To, že NAKA sa zaoberá prípadom Kollárovej zbitej expartnerky potvrdil aj policajný prezident Štefan Hamran. „Tento prípad sme si nemohli nevšimnúť,“ povedal v Rádiu Expres s tým, že trestné oznámenie podala Richterová a NAKA vyšetruje podozrenie zo skutku ublíženia na zdraví. „Budeme vyšetrovať aj podozrenia zo zneužívania štátnej moci na súkromné účely,“ povedal.

Na polícii sa podľa neho podarilo zadokumentovať evidenčné čísla áut, ktoré údajne sledovali Kollárovu expartnerku. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová pre Pravdu potvrdila, že na NAKA bolo doručené trestné oznámenie.

Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na...
Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na...
+6Predseda parlamentu Boris Kollár reaguje na...

K ďalšiemu postupu sa nie je možné vyjadriť. „Polícia postupuje vždy v zmysle zákona a v intenciách platnej právnej úpravy, avšak nakoľko je táto problematika v utajovanom režime, nie sme oprávnení o nej poskytovať žiadne informácie,“ dodala pre Pravdu.

boris kollár Čítajte viac Kollár neľutuje, že prefackal expriateľku. Spravil by to znova, odstúpiť sa nechystá: Odvolanie mu nehrozí

Kollár v reakcii na trestné oznámenie povedal, že nikdy nekontaktoval SIS, aby sledovala Richterovú. „Nepotrebujem sledovať Barboru Richterovú, viem, kde býva. Kúpil som jej rodinný dom s bazénom,“ povedal s tým, že nepotrebuje prostredníctvom tajnej služby zisťovať, kde chodí jeho syn do školy alebo kam chodí expriateľka nakupovať.

Na prvej tlačovke v utorok priznal, že jej dal pár faciek, keďže bol život jeho dieťaťa ohrozený. Richterová mala ich syna prehodiť cez celú obývačku. Jeho expartnerka to odmieta a tvrdí, že ju zbil do bezvedomia, to zas odmieta Kollár.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Boris Kollár #NAKA #mimoriadny výbor #Barbora Richterová