Dekan Burda: Vláde som odporučil zrušenie špeciálnej prokuratúry čo najskôr. Pre Brusel to môže byť problém, reaguje odborníčka

Zrušenie Lipšicovej prokuratúry, čo najskôr, odporučil dekan Eduard Burda z Univerzity Komenského kvôli podozreniam z manipulácie káuz. Brusel to sleduje v kontexte, bude problém, reaguje Via Iuris.

05.12.2023 10:30
debata (506)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Tak ako avizovali pred voľbami, štvrtá Ficova vláda sa chce čo najrýchlejšie zbaviť šéfa úradu špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica a prokurátorov, ktorí stíhajú podozrenia z korupčných a iných trestných činov predstaviteľov staronovej vládnej garnitúry.

Zámery vlády mobilizujú parlamentnú aj mimoparlamentnú opozíciu. Zrušenie špeciálnej prokuratúry čo najskôr odporučil vláde aj dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda. Hlavným dôvodom sú podľa neho podozrenia z manipulácie trestných konaní.

Ak je konkrétny problém s fungovaním špeciálnej prokuratúry, môže sa o tom otvoriť odborná diskusia. S jej rýchlym zrušením do konca roka však riaditeľka Via Iuris Katarína Batková nesúhlasí.

  • Prečo vôbec špeciálna prokuratúra vznikla a je jej úloha dnes už prekonaná?
  • Čo sa stane s prípadmi, ktoré dnes prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dozorujú?
  • Potrebuje reformu aj generálna prokuratúra?
  • A ako môže na zrušenie špeciálnej prokuratúry reagovať Európska komisia?

Vypočujte si v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

506 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Úrad špeciálnej prokuratúry #Počúvajte Pravdu #Štvrtá Ficova vláda