Europoslanci za Smer a PS o hádke v europarlamente či zákaze spaľovacích motorov: V čom našli zhodu?

Opozícia by mala namiesto protestov s vládou diskutovať, tvrdí europoslanec za Smer Robert Hajšel. Je to len o ochrane a beztrestnosti Ficových ľudí, oponuje Michal Wiezik, europoslanec za PS.

20.12.2023 06:05
debata (8)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V poradí tretí protest proti chystaným krokom Ficovej vlády v trestnej oblasti naberá na sile aj počte zapojených miest. A ak sa koaliční politici snažia protesty bagatelizovať, že ide o ľudí, ktorí ani nevedia prečo protestujú, rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej to v liste opísali úplne jasne. „Chcú ochrániť seba a svojich ľudí,“ napísali. Výzvu o pomoc adresovali europoslancom.

Slovenský europoslanec Robert Hajšel, ktorý sa do europarlamentu dostal na kandidátke Smeru, však vyhlásenia o ohrození právneho štátu považuje za strašenie. Opozícia by podľa neho mala namiesto protestov s vládou diskutovať. „Opozícii nejde o boj s korupciou, ale o mocenský zápas,“ tvrdí Hajšel.

V koho záujme je rušenie špeciálnej prokuratúry a premlčanie trestných stíhaní v prípade Haščáka, Výboha, Kočnera či získanie výhod pre Bašternáka? Kto sa tu v skutočnosti vyhýba diskusii a ignoruje nielen protesty ľudí na uliciach, ale aj varovanie prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov a v neposlednom rade európskych inštitúcii? „To, že závažné trestné činy, ktoré postihovala špeciálna prokuratúra boli spojené so stranou Smer nie je chyba prokuratúry, ale samotného Smeru,“ reaguje europoslanec za Progresívne Slovensko Michal Wiezik.

V podcaste tiež bude reč napríklad o:

  • prehodnotení zákazu spaľovacích motorov
  • tom ako pracuje únia na energetickom využití vodíka
  • povolení ťažby vzácnych kovov v chránených územiach, kvôli zníženiu závislosti od Číny, do ktorej nás vháňa nástup elektromobility

Rozhovor s europoslancami bol nahrávaný v piatok 15. decembra.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #europoslanci #Europarlament #protivládne protesty #Počúvajte Pravdu