Vládu v zmenách v trestnej politike nezastaví Čaputovej prejav, protesty či odborníci. Jedine poslanci, tvrdí politológ

Politológ Samuel Abrahám nechce podceňovať silu protestov či kritiku odbornej verejnosti, upozorňuje však na to, že najpodstatnejší sú v tejto chvíli poslanci parlamentu.

19.01.2024 06:00
debata (17)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa pridala ku kritikom prijímania zmien v trestnej politike a rušenia špeciálnej prokuratúry a mimoriadne vystúpila v parlamente. Hovorila o amnestií pre mnohých zlodejov a korupčníkov či náraste kriminality.

Hoci vládna koalícia sľubuje obetiam zlodejov a podvodníkov ľahšie odškodňovanie, prezidentka upozornila, že schválením týchto zmien v parlamente ľudia poškodení kriminalitou o právo na svoj ukradnutý majetok či náhradu škody často nenávratne prídu.

Prezidentka podľa premiéra Roberta Fica nevystupovala ako hlava štátu, ale ako hovorkyňa Progresívneho Slovenska a opozície. Jej prejavom podľa premiéra chcela podnietiť ľudí k účasti na protestoch. Politológ Samuel Abrahám silu protestov nechce podceňovať, upozorňuje však na to, a to bolo podľa neho aj hlavným zmyslom vystúpenia prezidentky, že najpodstatnejší sú v tejto chvíli práve poslanci parlamentu. Viac si vypočujte v podcaste Pravdy s politológom Samuelom Abrahámom:

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protivládne protesty #novela Trestného zákona #Úrad špeciálnej prokuratúry #Zuzana Čaputová #Počúvajte Pravdu #Štvrtá Ficova vláda