Rusi v mlynčeku na mäso, Zelenskyj pod kritikou Klička a generálov. Ako ukrajinské spory ovplyvňujú dianie na bojisku?

Zelenskyj versus Kličko a Zalužnyj: Ako vnútropolitické konflikty ovplyvňujú vojenskú stratégiu Ukrajiny?

12.12.2023 12:05
debata (30)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Nastal vo vojne na Ukrajine pat? Vojenský analytik Vladimír Bednár si to nemyslí. Podľa neho nastala situácia, keď sa Moskva snaží prevziať iniciatívu, ale dosiaľ sa jej to nepodarilo. Zaujímavé je, že Rusko začalo útočiť z hľadiska počasia v nepriaznivejšom čase. Motiváciou za tým sú prezidentské voľby, ktoré sa v Rusku konajú o štyri mesiace.

Podľa analytika Lukáša Visingra je pri označení situácie na bojisku ako patovej dôležité zadefinovať si, čo presne pod týmto pojmom myslíme. Tak vníma aj nedávnu verejnú kritiku od vrchného veliteľa ukrajinskej armády generála Valerija Zalužného.

Iný motív má kritika bývalého boxera, starostu Kyjeva Vitalija Klička, ktorý bol už pred vojnou politickým oponentom prezidenta Volodymyra Zelenského. Analytici sa zhodujú, že si ňou pripravuje pôdu na kandidatúru v najbližších prezidentských voľbách, ktoré sa však budú na Ukrajine konať zrejme až po vojne. Aktuálne sa však vedenie krajiny musí zaoberať inými problémami, ako sú tie na domácej politickej scéne. Prezident Zelenskyj v tomto čase lobuje u amerických republikánskych poslancov, ktorí zablokovali vyše 60 miliardovú pomoc určenú Ukrajine a Izraelu a peniaze v o niečo menšej výške tiež blokuje na európskej pôde sused Ukrajiny, Orbánovo Maďarsko.

  • Ako sa bude situácia vyvíjať podľa odhadu oslovených analytikov?
  • Čo chcú strany, ktoré blokujú pomoc svojim vydieraním získať a aká je pravdepodobnosť, že sa im to podarí?
  • Aká je vôbec situácia na bojisku?
  • Očakávajú analytici výraznejší posun?
  • A ako môže podporu západu a pozíciu Ukrajiny ovplyvniť prípadné víťazstvo Donalda Trumpa v budúcoročných amerických prezidentských voľbách?

Vypočujte si podcaste denníka Pravda s vojenskými analytikmi Vladimírom Bednárom a Lukášom Visingrom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #summit EÚ #Donald Trump #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Počúvajte Pravdu #Valerij Zalužnyj