Pellegrini: Šimkovičová sa odvolávať nebude. Ako počítame, tak počítame... Opozícia odovzdala len 28 podpisov

Mimoriadna schôdza, na ktorej sa mala opozícia pokúsiť odvolať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS), nakoniec nebude. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini síce minulý týždeň informoval, že schôdzu zvolá koncom tohto týždňa, no po prepočítaní podpisov narazil na problém, opozícia mu totiž podľa jeho slov odovzdala len 28 podpisov, na zvolanie mimoriadnej schôdze je však potrebných 30 podpisov.

05.02.2024 13:30 , aktualizované: 17:20
debata (490)
Šimkovčová sa odvolávať nebude, informoval Pellegrini
Video
Zdroj: Kancelária NR SR

Mimoriadna schôdza sa tak zatiaľ konať nebude. Progresívne Slovensko uviedlo, že išlo o administratívny omyl, SaS avizuje podanie ďalšieho návrhu.

Taký dokument ešte Pellegrini nepodpisoval

„Práve som podpísal dokument, ktorý som vo svojej funkcii ešte nepodpisoval. Od piatku sa pozerám na opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorý predložili poslanci SaS a PS a nestačím sa čudovať. Ako počítame, tak počítame, pod návrhom je len 28 podpisov,“ uviedol Pellegrini.

Martina Šimkovičová, vláda Čítajte viac Šimkovičovú chcú odvolávať: SNS hovorí o silnej pozícii, PS a SaS o výsmechu, KDH mlčí. Rozdelí šéfka kultúry opozíciu?

Na zvolanie schôdze je zo zákona potrebných minimálne 30 podpisov. „A keďže ani cez víkend neprišiel návrh, ktorý by to spĺňal, musím dnes podpísať rozhodnutie v ktorom konštatujem, že tento opozičný návrh nespĺňa podmienky dané ústavou,“ skonštatoval predseda parlamentu. „Do budúcna odkazujem pánom a dámam z opozície, aby sa naučili pravidlá platné v NR SR,“ dodal šéf NR SR.

Administratívny omyl

Strana SaS uviedla, že liberáli dodali maximálny počet prítomných poslancov a zvyšné podpisy dodali poslanci PS. SaS má v klube 11 poslancov, PS 32. „Nič to nemení na fakte, že podanie na odvolávanie Martiny Šimkovičovej podáme opäť a vypočujeme volanie viac ako 180-tisíc občanov, ktorí sa podpísali pod petíciu na jej odvolanie. Petrovi Pellegrinimu odporúčame, aby sa radšej už konečne vyjadril k nenávistným prejavom pani Šimkovičovej a jej nekompetentnosti zastávať tento rezort,“ okomentovala strana pre Pravdu.

Na snímke v spodnom rade predseda NR SR Peter... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
pellegrini, šimečka Na snímke v spodnom rade predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Strana PS uviedla, že išlo o administratívny omyl. „Na veci to nič nemení, návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministerky podáme znovu, už v utorok. Smutné je, že Peter Pellegrini sa vytešuje z jedného strateného hárka a točí si o tom videá. Namiesto toho stačilo slušné upozornenie a omyl by bol odstránený, prípadne by sa pán Pellegrini mohol konečne konečne vyjadriť, či schvaľuje nenávistné prejavy a diletanstvo ministerky Šimkovičovej, ktorú vo funkcii kryje,“ uviedla strana.

Šimkovičová má podporu koalície

Premiér Robert Fico (Smer) označil nedostatok podpisov opozície za blamáž a hanbu. „Ministerku by sme aj tak nikdy neodvolali, má suverénne, slovenské, zdravé názory. Taká má byť ministerka kultúry,“ skonštatoval.

Pellegrini pôvodne v piatok informoval, že by sa schôdza mohla konať koncom tohto týždňa. Šimkovičová má podporu koalície, šanca na jej odvolanie je preto takmer nulová. „Nebudeme podporovať návrhy opozície. V koaličnej zmluve je ukotvené veľmi jasne, čierne na bielom, že koaličný partner nemôže hlasovať o odvolávaní člena vlády s opozíciou,“ zdôvodnil Pellegrini. Prípadné výhrady k ministrovi si podľa neho koaliční partneri môžu povedať na koaličnej rade alebo v osobnom kontakte s ministrom.

Šimkovičová má Ficovu podporu
Video
Zdroj: ta3

V súvislosti s návrhom na odvolanie poslanec KDH Ján Horecký v relácii ta3 V politike uviedol, že KDH pracuje na analýze manažmentu ministerstva. Neuviedol, či poslanci hnutia za odvolanie ministerky zahlasujú. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas) pripomenul, že poslancov Hlasu-SD v tejto veci viaže koaličná zmluva. „Máme koaličnú zmluvu, v ktorej sa zakazuje hlasovať s opozíciou, najmä o odvolávaní členov vlády,“ ozrejmil.

Výzvu podpísalo viac ako 180-tisíc ľudí

Iniciátori otvorenej výzvy za odstúpenie ministerky kultúry odovzdali v pondelok v sídle rezortu listinu s podpornými podpismi. „K výzve sa od 17. do 26. januára pripojilo 188 494 signa­tárov,“ informovala za koordinačný výbor Michaela Kučová. Signatári výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu.

Koordinovaný výbor otvorenej výzvy na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej
Video
Zdroj: mReportérka: Nina Mikušková
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

„Chceme pani ministerku upozorniť, že nie je kráľovnou, ale slúžkou kultúry,“ zdôraznila ešte pred odovzdaním výzvy jedna z jej iniciátoriek Ilona Németh. Upozornila, že výzvou chcú protestovať aj voči legislatívnym návrhom, ktoré obmedzujú autonómiu kultúrnych inštitúcií, cenzúre i xenofóbnym vyjadreniam zo strany vedenia rezortu. „Protestujeme takisto voči rozhodnutiu obnoviť kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom, čo je v rozpore so solidaritou Slovenska s napadnutou Ukrajinou,“ dodala.

Na témy vo výzve má plynule nadviazať platforma Otvorená kultúra! združujúca organizácie i jednotlivcov pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. „Bude protestovať voči mocenským zásahom v kultúre bez odbornej reflexie a diskusie,“ upozornila za platformu Mária Beňačková Rišková. Opozičné PS a SaS informovali, že vyzbierali podpisy ešte minulý týždeň. Ministerka kultúry reagovala, že iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja. Na iniciovanie mimoriadnej schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov. Predseda parlamentu by mal mimoriadne rokovanie zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

© Autorské práva vyhradené

490 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Martina Šimkovičová #Peter Pellegrini #Progresívne Slovensko