Schôdza k odvolávaniu Šutaja Eštoka bude pokračovať v piatok. Je zrelý na uterák, tvrdí Šimečka

Opozícia na čele s Progresívnym Slovenskom (PS) sa dnes pokúsi o vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas). K iniciatíve PS sa pridali všetky ostatné opozičné strany – hnutie Slovensko, KDH a SaS. Dôvodov je podľa zástupcov opozičných strán viacero. Z funkcie by mal podľa opozície odísť pre čistky vo vedení polície, ako aj pre porušenie zákona. Kritizujú aj opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, označili ich za divadlo.

23.11.2023 13:00 , aktualizované: 22:11
debata (235)
Matúš Šutaj Eštok
Parlament
+5Parlament

Aktualizované 22:11 Poslanci majú v rokovaní o odvolávaní ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pokračovať v piatok od 9.00 h. Informoval o tom podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý po 21.00 h schôdzu prerušil.

Pôvodne mal parlament o opozičnom návrhu na odvolanie rokovať až do skončenia diskusie, do ktorej sa písomne prihlásilo vyše 30 rečníkov.

V diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra stihli vo štvrtok vystúpiť niekoľkí poslanci opozície aj koalície. V rozprave rečnili aj ministri. Opozícii prekážalo, že jej predstavitelia koalície nedovolili vystúpiť skôr. Kritizovali aj odsúhlasenie nočného rokovania.

Opoziční poslanci približne o 20.30 h oznámili, že opúšťajú rokovaciu sálu, hoci boli prihlásení do diskusie. Žiadali prerušiť schôdzu do piatka rána. Danko informoval, že ďalší postup v rokovaní určí predseda NR SR Peter Pellegrini.

21:14 SaS bude jednomyseľne hlasovať za odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, avizoval poslanec Juraj Krúpa (SaS) v pléne Národnej rady počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi. Vidí na to viacero dôvodov. Spomenul čistky v polícii aj obhajovanie manipulácie s nahrávkami zo strany premiéra Roberta Fica (Smer) pred voľbami.

Aktualizované 19:05 Poslanec Samuel Migaľ (Hlas) označil mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) za zbytočnú. Kritizoval predchádzajúcu vládu a vedenie rezortu vnútra.

Šutaja Eštoka označil za najakčnejšieho ministra, ktorý napráva chyby predošlých vlád a bývalého ministra Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Poukázal pritom na situáciu v rezorte a vojnu v polícii, hovoril aj o rozvrátenej letke ministerstva vnútra, nedostatočnom krízovom riadení a ďalších problémoch.

„Toto je asi najabsurdnejšia a najzbytočnejšia schôdza, akú som v tomto pléne videl. Odvolávať ministra, ktorý za necelý mesiac vo funkcii dokázal viac než iní za svoje celé funkčné volebné obdobie,“ vyhlásil Migaľ.

Rokovanie označil za priestor na odpočet toho, čo už Šutaj Eštok stihol urobiť a napraviť po predchádzajúcich vládach. Poznamenal, že rezort vnútra je najväčším ministerstvom a vyčítal predošlým vedeniam krajiny, že nechali v jeho vedení Mikulca, ktorého viaceré kroky a rozhodnutia kritizoval. Migaľ skonštatoval, že občania si vo voľbách v septembri vybrali zmenu, pretože potrebujú riadne vedenie krajiny.

Aktualizované 15:57 Poslankyňa SaS Mária Kolíková označila odvolávanie za nedôstojné a za frašku. „Chcete to len tak spláchnuť,“ povedala. Ako hlavný dôvod, prečo by mal Šutaj Eštok odísť, označila Kolíková to, že sa vyhrážal sudcom trestným stíhaním a neospravedlnil sa. Tragické úmrtie Krivočenka a Lučanského sa podľa nej používajú vtedy, keď chýbajú argumenty.

Aktualizované 15:45 Poslanci ešte stále reagujú na vystúpenie Šutaja Eštoka. Jeho odvolávanie bude trvať do neskorých nočných hodín. Napriek tomu, že sa rozprava otvorila, o čo požiadal Šutaj Eštok, ktorý sa vo vyše hodinovom prejave obhajoval, ministra neodvolajú.

PS kritizoval za to, že sa pri zbieraní podpisov pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze spojilo s hnutím Slovensko Igora Matoviča, ktoré podľa Šutaja Eštoka predstavuje najväčšie zlo. Vo svojom vystúpení hovoril o prešľapoch vlády Matoviča. Ohradil sa voči slovám opozície o politickej pomste novej vlády, a vyhlásil, že politická pomsta sa skončila parlamentnými voľbami.

„Gro návrhu tvoria neprávoplatné rozhodnutia súdov k môjmu kroku, ktorým som postavil mimo službu šiestich vyšetrovateľov, mediálne známych aj ako čurillovci,“ povedal. Zopakoval svoj argument, že „zákon o štátnej službe policajtov jasne hovorí, že policajt musí byť v prípade podozrenia zo spáchania úmyselného trestného činu postavený mimo službu“.

Parlament Foto: Pravda, Robert Hüttner
takáč šutaj eštok žiga Parlament

Aktualizované 15:51 Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra považuje vláda Roberta Fica za neopodstatnený. Kabinet zároveň jednomyseľne prijal rozhodnutie, že nesúhlasí s návrhom opozičných poslancov. Ako ďalej uviedol predseda vlády Fico v pléne parlamentu, na interpretáciu právnych predpisov spomínaných v návrhu má vláda iný pohľad. Odmieta, aby sa „iný pohľad“ označoval za pomstu, pričom slovné spojenie „pozor na slovo pomsta“ zopakoval v pléne viackrát. Taktiež sa počas rozpravy niekoľkokrát obrátil na predkladateľa návrhu Šimečku. Premiér zároveň tvrdí, že rezort vnútra nemá prečo čeliť pokute, keďže sa riadil zákonom.

Aktualizované 15:30 Ako prvý si slovo zobral podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS). Minister vnútra, o ktorom nezávislý súd skonštatuje, že porušil zákon a on sa následne tomu súdu vyhráža, nemá podľa neho na svojom poste čo hľadať. „Máme dve nezávislé rozhodnutia súdov, podľa ktorých minister v rozpore so zákonom odstavil funkcionárov policajného zboru, Kišša a Mašina. Minister dobre vedel, že títo dvaja policajti majú status chránených oznamovateľov, čiže na to potrebuje súhlas úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti,“ vyhlásil Šimečka s tým, že minister o súhlas nepožiadal.

Parlament Foto: Pravda, Robert Hüttner
parlament, fico, šimečka Kaliňák Parlament

Aktualizované 15:00 Len na Šutaja Eštoka bude reagovať až 43 poslancov.

Aktualizované 13:50 Po úvodnom vystúpení premiéra Fica, podpredsedu parlamentu Šimečku a poslanca Smeru Tibora Gašpara Žiga uviedol, že do rozpravy sa prihlásilo 37 poslancov. Ešte predtým sa k slovu prihlásil minister vnútra, ktorý sa ako člen vlády môže prihlásiť kedykoľvek, aby reagoval.

Opozícia podala návrh na odvolanie ministra vnútra
Video
Zdroj: TV Pravda
'

Aktualizované 13:07 Národná rada je uznášaniaschopná. Matúš Šutaj Eštok bude čeliť odvolávaniu. Poslanci si schválili procedurálny návrh, že budú rokovať aj po 19-tej hodine až do ukončenia rozpravy. Hlasovať sa bude zajtra ráno o 10-tej hodine.

V sále sú okrem Šutaja Eštoka aj premiér Robert Fico a minister obrany Robert Kaliňák, spolu s ďalšími ministrami.

Líder PS Michal Šimečka avizoval pokus o odvolávanie už začiatkom novembra. „Minister vnútra je zrelý na uterák. Pán Šutaj Eštok sa ukázal ako verná slúžka Roberta Fica a jeho nástroj pomsty,“ povedal krátko po schválení programového vyhlásenia vlády.

Šutaj Eštok sa nebojí

Minister vnútra Šutaj Eštok sa svojho odvolávania nebojí. Ako sa v stredu vyjadril, sám požiadal predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas) a koaličných partnerov o to, aby sa schôdza k jeho odvolávaniu otvorila. Šutaj Eštok vyhlásil, že je pripravený čeliť kritike, ktorá sa na neho hrnie zo strany opozície.

Tomáš Taraba a Matúš Šutaj Eštok Čítajte viac Toto si k sudcom nedovoľujte, zaznelo na Súdnej rade. Riešila útoky Šutaja Eštoka aj Tarabu, Mazáka chcú odvolať

„Určite nebudeme postupovať tak, ako to v minulosti robila vládna koalícia na čele s hnutím OĽaNO, keď niekoľkokrát sabotovali otvorenie schôdze, prerušovali ju a presúvali,“ dodal minister vnútra s tým, že chce, aby schôdza k jeho odvolávaniu prebehla ešte tento týždeň. „Som pripravený sa na nej zúčastniť a vysvetliť všetkým kritikom, že je neopodstatnená,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Opozícia vidí viacero dôvodov na odvolanie

Za jeden z dôvodov na jeho odvolanie považuje opozícia pozbavenie výkonu funkcie štátnej služby policajtov, ktorí majú status chráneného oznamovateľa. Podľa opozície tak opomenul rozhodnutie prokurátora. Šutaj Eštok podľa opozície svojím konaním porušil aj zákon o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, zboru väzenskej a justičnej stráže a železničnej polície. Pred vydaním personálneho rozkazu si podľa opozície nezistil skutočný stav veci ani si neobstaral potrebné podklady.

Šutaj Eštok nemá podľa podpredsedu parlamentu a šéfa PS Michala Šimečku osobnostné ani profesionálne vybavenie pre funkciu ministra vnútra. Dodal, že minister zosobňuje doterajšie zlyhania vlády. „Už svojimi prvými krokmi v úrade obchádza zákon a súdy museli naprávať jeho rozhodnutia. Taký minister sa má sám poberať s hanbou a už po pár dňoch bol ‚zrelý na uterák̔. Ukázalo sa, že verne slúži Robertovi Ficovi,“ skonštatoval Šimečka.

Šéfa vnútra kritizuje aj za to, že sa vyhrážal sudcovi disciplinárnym konaním len preto, že nerozhodol tak, ako by si prial. Roman Mikulec z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ pripomenul, že minister robí opak toho, čo si vláda napísala do programu. Minimálne v dvoch prípadoch podľa neho porušil zákon, napríklad tak, že nekomunikoval s úradom pre oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, mimo službu.

Opozícia chce odvolávať ministra vnútra Šutaja...
Opozícia chce odvolávať ministra vnútra Šutaja...
+5Opozícia chce odvolávať ministra vnútra Šutaja...

Šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková dodala, že vláda v programe sľubuje, že nebude vládou revanšu. Minister však podľa nej napríklad šikanózne preraďoval vyšetrovateľov. Podľa Juraja Krúpu (SaS) chce minister svojimi krokmi zastrašiť celý policajný zbor.

Nedôveru podľa strán vzbudzujú aj ďalšie kroky šéfa rezortu vnútra. Patrí medzi ne napr. „hanebné“ odvolanie z funkcie bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana a jeho prevelenie do Popradu bez osobného stretnutia a tri dni pred jeho avizovaným odchodom do civilu. Opozícii sa nepáči ani ministrova nominácia na post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby v podobe Branislava Zuriana. „Minister na brannobezpečnostnom výbore nevedel odpovedať na otázky ohľadom kritérií výberu kandidáta. Kandidát na riaditeľa nevedel odpovedať na základné otázky o jeho predstave výkonu funkcie,“ tvrdia strany.

© Autorské práva vyhradené

235 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Progresívne Slovensko #Matúš Šutaj Eštok