Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

Ukrajina stiahla z boja proti Rusku americké tanky Abrams M1A1. Urobila to aj preto, že tieto stroje mali problém s dronmi nepriateľa. Abramsy sa len s námahou vyhýbali tomu, aby ich odhalili a napadli. Pre agentúru AP to potvrdili americkí vojenskí predstavitelia.

26.04.2024 07:37
Abrams, Ukrajina Foto:
Americké tanky Abrams M1A1, na ktorých Ukrajinci cvičili.
debata (249)

USA poslali 31 týchto tankov na Ukrajinu v januári 2023. Kyjev podľa AP argumentoval, že Abramsy, ktorých cena je asi 10 miliónov dolárov za kus, sú mimoriadne dôležité v jeho snahe prelomiť ruské obranné línie. No odvtedy už Ukrajina prišla o päť amerických tankov.

Novému americkému tanku nájde ciele umelá inteligencia
Video
Americká firma General Dynamics Land System v roku 2022 ukázala, ako by mohol vyzerat nový tank AbramsX.

V tomto momente preto Abramsy presunuli z predných línií a USA budú spolupracovať s Kyjevom na zmene taktiky ich nasadenia. Pre AP to uviedol zástupca veliteľa Zboru náčelníkov štábov admirál Christopher Grady.

"Keď sa zamyslíte nad tým, ako sa boj vyvíjal, nasadenie veľkého množstva obrnencov v prostredí, kde sú všadeprítomné bezpilotné vzdušné systémy, môže byť problematické,“ povedal Grady. Zároveň dodal, že tanky sú stále dôležité. "Budeme spolupracovať s našimi ukrajinskými a ďalšími partnermi, aby sme im pomohli premyslieť si, ako by ich mohli využiť v takom zmenenom prostredí, v ktorom je všetko viditeľné,“ vysvetlil Grady.

Nájsť a zničiť. Ukrajinskí piloti dronov sa zamerali na ruské tanky aj obrnené vozidlá
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Výrobu tankov Abrams M1 spustili začiatkom 80. rokov minulého storočia. Typ M1A1 je modernejší, ale ďalšia verzia M1A2 je ešte lepšia, no tú Ukrajinci nedostali.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní