Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

Za "úplný nezmysel" prezident Vladimir Putin označil tvrdenie, že Rusko môže zaútočiť na Poľsko, pobaltské štáty alebo Česko. Vyhlásil to v stredu pri stretnutí s ruskými vojenskými pilotmi, o ktorom v noci na dnes informoval Kremeľ.

28.03.2024 08:00 , aktualizované: 08:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (185)

Pri stredajšom stretnutí s ruskými vojenskými pilotmi, o ktorom v noci na dnes informoval Kremeľ, Putin vyhlásil, že NATO sa snaží zastrašovať obyvateľov s cieľom udržať ich podporu pre ďalšiu pomoc Ukrajine, proti ktorej Rusko už viac ako dva roky vedie vojnu. Šéf Kremľa zároveň upozornil, že ak Západ dodá Ukrajincom bojové lietadlá F-16, ruská armáda ich zostrelí.

Putin mal prejav o stave krajiny
Video

Putin kritizoval rozširovanie NATO a o krajinách na východnom krídle aliancie povedal, že „sa zrejme domnievajú, že to všetko nejako zodpovedá ich národným záujmom, sa boja veľkého Ruska“.

Ako Rusko tvrdilo, že nezaútočí na Ukrajinu

„Voči týmto štátom nemáme agresívne úmysly,“ uviedol Putin. „Takže to je úplný nezmysel, možnosť útoku na nejaké ďalšie krajiny, na Poľsko, Pobaltie, strašia aj Čechov. Proste nezmysel, ďalší spôsob, ako oklamať svojich obyvateľov a ako dostať z ľudí ďalšie peniaze, aby niesli bremeno na svojich pleciach,“ povedal tiež v súvislosti s nákladmi na pomoc Ukrajine zo strany Západu.

Pjotr Morgunov / Námorníctvo / Bojová loď / Čítajte viac Rusko sa chce vrátiť k rozloženiu síl z roku 1997

O vojne na Ukrajine Putin vyhlásil, že Rusko „len chráni ľudí na svojich historických územiach“.

Rusko aj pred útokom na Ukrajinu odmietalo, že by malo v pláne na ňu zaútočiť:

  • Ruský prezident Vladimír Putin 18. februára 2022

„Tieto vojenské cvičenia sú čisto obranné a nepredstavujú žiadnu hrozbu pre inú krajinu. Bola naplánovaná a všetky ciele týchto cvičení boli dosiahnuté.“ Zdroj: Sky News

  • Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová 9. februára 2022

„Tieto agresívne plány nemáme. Z amerických novín sa dozvedáme, že zaútočíme na Ukrajinu. A to aj napriek tomu, že veríme, že my a táto krajina sme národ, ktorý má spoločnú históriu.“ Zdroj: TASS

  • Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, 27. januára 2022

„Vojna nebude. Vojnu nechceme. Ale nedovolíme, aby boli naše záujmy hrubo pošliapavané a ignorované.“ Zdroj: The Times of Israel

  • Ruský prezident Vladimír Putin, 23. decembra 2021

„(Invázia) nie je naša preferovaná voľba, nechceme to." Zdroj: Reuters

Krajinám, ktoré Ukrajine plánujú dodať vojenské lietadlá F-16, prezident odkázal, že Rusko tieto lietadlá zničí, „rovnako ako dnes ničíme tanky, obrnené vozidlá a ďalšie vybavenie vrátane salvových raketometov“. Lietadlá budú pre ruskú armádu legitímnym cieľom, či budú štartovať z Ukrajiny alebo z iných krajín, povedal ruský vodca.

Dánsko, Holandsko, Belgicko či Nórsko sľúbili tento rok dodať Ukrajine vyše štyri desiatky lietadiel F-16, od ktorých si Kyjev sľubuje zabezpečenie kontroly ukrajinského vzdušného priestoru. Prvých šesť strojov má doraziť na jar z Dánska, Holandsko hovorí o dodávkach počas leta.

Ukrajinci netrpezlivo čakajú na stíhačky F-16
Video

Ukrajina dlhodobo žiada Západ o poskytnutie lietadiel. Minister zahraničia Dmytro Kuleba podľa Reuters v stredu povedal, že prvé stroje očakáva Kyjev v najbližších mesiacoch.

Podľa niektorých médií však zatiaľ napríklad kvôli zlej znalosti angličtiny zaostáva za plánom potrebný výcvik ukrajinských pilotov.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko Čítajte viac Putin varuje Západ: Jadrové zbrane sú pripravené. Rusom pripomenul staré sovietske heslo
185 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Vladimir Putin